Nedjelja, 06 Kolovoz 2017

KUD „Klek“ Ogulin nastupio na Međunarodnom festivalu folklora u Poljskoj

Napisao/la  Mihaela Milanović Poljak / Foto: KUD "Klek" Ogulin
Članovi folklornog ansambla i tamburaškog orkestra KUD-a „Klek“ iz Ogulina vratili su se u utorak 1. kolovoza 2017. godine sa Međunarodnog festivala folklora koji se održavo u sjeveroistočnoj Poljskoj.
Festival je trajao od 26. do 30. srpnja, a ove je godine proslavio svoje jubilarno 10. izdanje. Upravo tu leži razlog zašto su folkloraši KUD-a „Klek“ ove godine otputovali baš u Poljsku. Naime, 2010. godine Klekovci su po prvi puta nastupili na istom festivalu te osvojili dva Grand Prixa, odnosno glavne nagrade za najbolji ansambl i najbolji instrumentalni sastav Festivala. U ožujku ove godine od organizatora su primili poziv da sudjeluju na ovom jubilarnom izdanju Festivala, jer je namjera bila okupiti dosadašnje festivalske pobjednike.
Društvo je s veseljem prihvatilo poziv i pod vodstvom umjetničke voditeljice Nikoline Luketić Delija započelo s pripremama za nastupe. Ukupno 29 plesača i svirača pripremilo je 6 koreografija, predstavivši na taj način tradicijsku kulturu, baštinu i narodne nošnje različitih krajeva Lijepe naše.
Prvo predstavljanje imali su u srijedu, 26. srpnja kada je uz svečanu paradu, odnosno mimohod svih sudionika, otvoren POK festival. Među mnogobrojnim sudionicima ponajviše ih je bilo iz Poljske, dok od gostujućih treba spomenuti folklorne i plesne ansamble iz Bjelorusije, Rusije, BiH, Izraela, Grčke, Ukraine, Bugarske, Gruzije, Litve te naravno Hrvatske.
Na koncertni nastupima članovi KUD-a „Klek“ održali su cjelovečernje koncerte i oduševili publiku koja, kako doznajemo od umjetničke voditeljice Nikoline Luketić Delija, nakon posljednje koreografije oba puta tražila bis.
Vrhunac svoga sudjelovanja na POK Festivalu doživjeli su u nedjelju, 30. srpnja nastupivši na glavnoj pozornici ispred više od 1500 gledatelja. Za taj su nastup pripremili Splitske, Bizovačke, Baranjske i Bunjevačke plesove. Četrdesetominutni program upotpunili su članovi tamburaškog orkestra uz solisticu Danijelu Veršec, a mnogobrojna publika bila je oduševljena cjelokupnim nastupom i dojmom kojim se KUD „Klek“ istaknuo u odnosu na druge, poneke i poluprofesionalne plesne ansamble koji su prikazali nešto modernije verzije svojih narodnih plesova.
Članovi Društva dali su sve od sebe da našu hrvatsku tradicijsku kulturu prezentiraju što je kvalitetnije moguće u svim njenim segmentima: pjevanju, plesu, instrumentalnoj izvedbi i narodnim nošnjama. Treba naglasiti kako su s Ogulincima u Poljsku putovala i 4 gostujuća folkloraša iz karlovačkog Folklornog ansambla „Matija Gubec“, koji su se velikodušno odazvali pozivu KUD-a „Klek“ i izvrsno uklopili u plesove, pjesme, svirku i sveopću atmosferu koja povezuje folkloraše u svakom kulturno-umjetničkom društvu.
Pročitano 729 puta