Ponedjeljak, 18 Rujan 2017

Skoro kao '99-e

Napisao/la  Dubravka Vuković
Mnogi Ogulinci pamte 29.7.1999. a sada će sigurno zapamtiti i 17.9.2017.  Jer, rijeka Dobra opet je poplavila brojna domaćinstva, izlila se u mnogim dijelovima grada i samom gradskom središtu.   Najviše je problema bilo iza Frankopanske kule, te na kružnom toku prema Bolničkoj ulici i naselju Struga. Voda je najviše rasla u noći sa subote na nedjelju. Na mjernoj postaji Gornja Dobra Turkovići jučer u 9 sati izmjereno je 334 cm, što je samo 19 centimetara manje od vrhunca koji je zabilježen 1999. godine.
Odmah su se sastali članovi  Stožera civilne zaštite,  na teren su izašle  sve službe zadužene za spašavanje i pomoć građanima. Vatrogasci su imali niz  intervencija ispumpavanja podruma. U dvorištu DVD-a na rasplolaganju su bile stotine vreće s pijeskom, te su građani u velikom broju dolazili kako bi pomogli u punjenju vreća. Djelatnici i volonteri Crvenog križa cijeli su dan proveli u obavljanju svojih zadataka i bili na raspolaganju građanima i gradskim službama.
GSS-ovci su također bili na terenu sa svim ljudstvom i 2 čamca, a u pripravnosti su bile i stanice u Karlovcu i Gospiću, koje su također brzo stigle u Ogulin.
Ogulinska bolnica  električnu energiju je dobila ranije, za razliku od mještana Struge, koji će bez struje biti do daljnjeg i zbog čega je danas odgođena nastavva u Gimnaziji Bernardina Frankopana.
Župan Damir Jelić stigao je u naš grad oko 14 sati kako bi se na licu mjesta uvjerio u probleme Ogulinaca. Ono što je vidio doslovce ga je, kazao nam je, šokiralo. “Ljudi rade iz srca, a ustaljeni ritam zapovijedanja treba odraditi profesionalac, jer mozak mora povlačiti bitne odluke. Svi smo emotivno napregnuti, ovo je doslovce da sjedneš i plačeš” rekao je župan Jelić, odgovorivši tako na naše pitanje da smo uočili nervozu kod pojedinaca, a koja je nastala dolaskom Gorana Frankovića, zapovjednika Županijske vatrogasne zajednice. Jer, svi su naši GSS-ovci, vatrogasci, Crveni križ, gradski čelnici, članovi Stožera civilne zaštite i volonteri, do tog  trenutka odlično funkcionirali, pa je bilo lako uočiti da se nešto poremetilo kada je ulogu predsjednika Stožera doslovce preuzeo Goran Franković.
 U Ogulin je potom  stigao i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević, odavši priznanje gradskim čelnicima i članovima Stožera, te svim volonterima i žurnim službama, na svemu što su učinili i odličnpoj organizaciji u borbi sa vodenom stihijom. Ubrzo nakon njega došao je i premijer Andrej Plenković, u pratnji ministara Davora Božinovića i Tomislava Ćorića.
Premijer se na terenu uvjerio u razmjere poplave i obećao pomoć Hrvatske Vlade, a u večernjim satima u vojarnu Sv. Petar smješteno je pedeset pripadnika Oružanih snaga, jedna amfibija, potrebna sredstva i vozila.
Tijekom noći gradski čelnici i člkanovi Stožera civilne zaštite organizirali su dežurstva, a već jutros u 7 sati održan je sastanak Stožera, na kojem je najavljen dolazak direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića.
Pročitano 666 puta