Srijeda, 08 Srpanj 2015

Ogulin u Hollywoodu

Napisao/la  Dubravko Dragičević
Najambiciozniji međunarodni produkcijski filmski projekt ove godine u Hrvatskoj svakako je film Jezero, akcijski triler u režiji Stevena Qualea, a producenta Luca Bessona. Za cijelih 57 dana snimanja Bessonova EuropaCorp potrošit će otprilike oko sedam milijuna eura, odnosno više od pedeset milijuna kuna, a kroz poticaje će mu se vratiti 1,3 milijuna eura, odnosno deset milijuna kuna. Film govori o mornaričkim komandosima koji pokušavaju riješiti davno zaboravljenu tajnu i pritom na dnu jezera otkrivaju sanduke u kojima su skrivene zlatne poluge. Snimanje filma počelo je krajem travnja u Njemačkoj, a u Hrvatskoj se nastavlja na više lokacija. Dvije filmske ekipe radit će paralelno - jedna većinom u Zagrebu i Ogulinu, a druga u Istri i Karlovcu.
U Ogulinu su za sada snimane noćne scene u ulici Josipa Bana Jelačića a za potrebe filma pojedine trgovine dobile su ratno ruho koje je našim sugrađanima poznato iz 1991.godine.
Zainteresiranost građana za snimanje filma eskalira u noćnim satima kad se na ulicama zna okupiti veći broj građana svjedočeći ovoj nesvakidašnjoj pojavi snimanja filma.Za potrebe filma uvedena je i posebna regulacija prometa u večernjim satima, a građani su o svemu obaviješteni putem papirnatih letaka postavljenim  na pročeljima zgrada.
Kako neslužbeno saznajemo za potrebe filma iznajmljeni su i pojedini stambeni objekti u kojima se snimaju pojedine scene, a stanovnici Ogulina i u tom postupku pokazali su izuzetnu gostoljubivost.
Polovicu ekipe čine hrvatski filmski djelatnici (scenografi, snimatelji/koordinatori kamere, direktori filma 1. i 2. ekipe, vođe snimanja) poput Ive Hušnjaka, Mirka Pivčevića, Sanjina Krapineca i Zdravka Madžarevića, a neke od značajnijih uloga u filmu igrat će i hrvatski glumci Marko Cindrić, Denis Brižić i Petra Vukelić. Za potrebe filma bit će angažirano i preko tisuću statista,među kojima i mnogi naši sugrađani.
Nakon Hrvatske snimanje se nastavlja na Malti, a premijera filma planira se na ljeto 2016. godine.
 
Pročitano 4165 puta