Subota, 11 Studeni 2017

Radio Ogulin uz Saborsko

Napisao/la 
Saborsko 12. studenog obilježava tužnu obljetnicu stradavanja. Tog dana 1991.godine srpski napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili su obrambene crte sela Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali sve mještane koji se nisu uspjeli spasiti. Od 51 ubijenog Saborčana najveći broj ubijen je 12.studenog 1991. godine, i to uglavnom staraca i starice. Najstariji ubijeni je Mate Matovina u 96-oj godini života, a Marija Krizmanić u 90-oj godini. Preživjeli mještani su se tri dana provlačili kroz šume do Ogulina gdje su 4 godine u progonstvu čekali povratak na svoja spaljena ognjišta.
U nedjelju 12. studenog u Saborskom će se obilježiti 26. godišnjica pada Saborskog. Ceremonija odavanja počasti žrtvama Domovinskog rata započet će u 10:30 sati kod spomen obilježja Ranjena golubica, a zatim slijedi sv. misa u crkvi sv. Ivana Nepomuka u Saborskom.
Radio Ogulin posvetiti će veći dio svog nedjeljnog programa tužnoj obljetnici stradavanja Saborskog i na taj način pokazati da se žrtva Saborskog ne zaboravlja.
Pročitano 1697 puta