Nedjelja, 12 Studeni 2017

Saborsko nije zaboravljeno

Napisao/la 
Komemoracijom u čast svim poginulim i umrlim braniteljima, obilježeno je 26 godina stradavanja Saborskog. U studenom 1991. velikosrpski agresor je, uz svesrdnu pomoć tadašnje JNA, krenuo u sveopće uništenje ovog pitomog, ličkog mjesta. Saborsko je 12.studenog 1991. godine prinijelo ogromnu žrtvu na oltar Domovine, jer je tog dana selo sravnjeno sa zemljom, mještani protjerani, a 51 stanovnik Saborskog ubijen. Saborčani su s radošću dočekali dan povratka koji se zbio nakon vojno redarstvene akcije «Oluja». Od tad Saborsko živi svoj mirni život pitomog sela, uz probleme koji muče i ostala Hrvatska sela. Saborčani se sa svojim patnjama s ponosom nose, ali prilikom svake godišnjice obilježavanja stradanja, te patnje se produbljuju. Bilo je tako i ove godine. U organizaciji općine Saborsko upriličeno je polaganja vijenaca i paljenja svijeća na mjestu spomen obilježja masovne grobnice, a vijence su položili izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Mladen Markać koji je obraćajući se okupljenima rekao.
U ime Vlade Republike Hrvatske vijenac je položio ministar branitelja Tomo Medved rekavši.
Župan Karlovačke županije Damir Jelić ponosan je što može pred svim stanovnicima Saborskog reći da je svjetlo nadvladalo tamu,te da se žrtva Saborskog ne zaboravlja:
Načelnik općine Marko Bičanić podsjetio je na stradavanje Saborskog naglasivši njegovu važnost u obrani Hrvatske u ratu. U nastavku je nadodao.
Pored spomen obilježja vijence su položila izaslanstva gradova i općina iz Karlovačke županije, te udruga proizašlih iz Domovinskog rata.
Nakon polaganja vijenaca služena je sveta misa u crkvi Sv. Ivana Nepomuka, a zatim je uz zajedničko druženje nastavljeno evociranje ratnih uspomena na ponosne dane 1991.godine.
Pročitano 1885 puta