Ponedjeljak, 13 Studeni 2017

I ogulinski palčić gore za sve prijevremeno rođene bebe

Napisao/la 
Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ osnovan je inicijativom roditelja i zdravstvenih djelatnika, a s ciljem osvješćivanja, edukacije i pomoći roditeljima prijevremeno rođene djece. Jedan od ciljeva je svakako i razmjena iskustava roditelja i unaprjeđenje skrbi prijevremeno rođene djece.
Prijevremeno rođenom djecom se smatraju sva djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće. Stopa smrtnosti beba rođenih prije 37.tjedna je pala i u konstantnom je padu, no bebe koje su rođene značajno prerano vjerojatno će imati ozbiljne i brojne dugoročne probleme. U Hrvatskoj se godišnje u prosjeku 2.000 djece rodi prijevremeno, od čega njih 400 treba intenzivnu liječničku skrb. Svjesnost javnosti o problemima s kojima se susreću prijevremeno rođena djeca i njihovi roditelji vrlo niska, te je stoga i vrlo važna edukacija svih dionika društva.
Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju se tradicionalno održava svake godine 17. studenog raznim aktivnostima od kojih se neke protežu i na cijeli tjedan. Godina u kojoj se nalazimo je osma godina za redom kako Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ obilježava Svjetski dan prijevremeno rođene djece. Sva događanja diljem Hrvatske kulminiraju zajedničkim puštanjem ljubičastih balona.

Cilj obilježavanja ovoga dana je edukacija javnosti i usmjeravanje pozornosti na problem prijevremenog rođenja, ne samo na lokalnoj već i na globalnoj razini, koji je jedan od vodećih uzroka smrti novorođenčadi i u razvijenim i nerazvijenim zemljama, a i drugi po redu, odmah poslije upale pluća, uzrok smrti djece do pete godine starosti.
Na inicijativu Kluba roditelja nedonoščadi „Palčići“ u svim gradovima sudionicima se puštajuljubičasti baloni u zrak kao simbolični znak prijevremeno rođene djece u Hrvatskoj. Ljubičasta boja u vizualnom identitetu predstavlja osjetljivost i iznimnost te je stoga postala simbol Svjetskog dana prijevremenog rođenja. Prošle godine je u akciji sudjelovalo 17 gradova, a ove godine se ta brojka popela na 24 hrvatska grada.
Na inicijativu mame jednog od najmanjih ogulinskih Palčića i Ogulin se ove godine uključio u ovu hvalevrijednu akciju zahvaljući donacijama naših sugrađana, kako pravnih tako i fizičkih osoba.
Pod pokroviteljstvom Grada Ogulina, u suradnji s Turistickom zajednicom grada Ogulina, Društvom Naša djeca Ogulin te Udrugom Radost, dana 16.11.2017. u prostorijama Gradske knjižnice grada Ogulina bit će održano kratko predavanje naziva „ Prijevremeno rođenje, važnost rane intervencije“ s ciljem upoznavanja naših sugrađana s problemima s kojima se Palčići susreću svakoga dana. Predavanje će svoj naglasak staviti na upoznavanje javnosti s problemom prijevremenog rođenja sa ginekološkog, pedijatrijskog te fizijatrijskog aspekta.
Kao i u mnogim hrvatskim gradovima, i u Ogulinu ćemo obilježiti navedeni datum "bojanjem" pročelja Frankopanske kule u ljubičastu boju te puštanjem balona kojima ćemo pokazati kako su svi Palčići, iako krhki po rođenju, dovoljno snažni da se vinu u visine.
Pozivamo sve Ogulinke i Ogulince da nam se pridruže u puštanju balona i obuku nešto ljubičasto kako bi im pružili podršku. Palčići Vas sa veseljem očekuju!
Pročitano 1702 puta