Petak, 02 Veljača 2018

Mi smo male maske......

Napisao/la  Radio Ogulin
Poklade, maškare, mačkare, fašnik, pust, karneval…Nazivi su to koji obilježavaju  razdoblje nakon Nove godine, sve do Čiste srijede ili Pepelnice. To je i vrijeme kada svatko ima priliku postati netko drugi, ili nešto drugo. Narod od pamtivjeka poznaje običaje maskiranja, a ta tradicija je vrlo živa i danas.
U narodu su neki načini maskiranja prerasli u tradiciju. To su, primjerice,  preodijevanje muškaraca u žene i obrnuto, maske  crnaca, različitih građanskih, crkvenih ili vojničkih zvanja, kao i maske životinja i čudovišta.

Prvobitno značenje karnevalskih tradicija bilo je zaštitno – zastrašivanje demona, zlih sila ili duhova, kako bi ih se udaljilo od ljudi, stoke, stanova…Stoga se na kraju manifestacije održava suđenje i zapali lik, kojeg u našem kraju zovu Imbro, jer tim činom nestaju sva zla koja su nanijeta, a simbolizira i čin  pobjede nad  nevoljama, oskudicom i svim ostalim nedaćama koje su utjelovljene i uništene u toj figuri.

O mačkarama se ovih dana intenzivno razgovara i u Dječjem vrtiću Bistrac. Mališani su s tetama prošle nedjelje sudjelovali u karnevalskoj povorci u Rijeci, a sada u nedjelju spremaju se za maskenbal u Crikvenici, gdje će sudjelovati i članovi Društva Naša djeca.
Ogulinske male mačkare održat će se u iduću nedjelju, 11. veljače, u ogulinskoj sportskoj dvorani.
Kako je bilo u Rijeci pogledajte na našim fotkama, a kako su to doživjela djeca i kako se pripremaju za dalje, saznajte u programu Radio Ogulina u subotu, u 09,30 sati, u emisiji “Tintilinić”.
Pročitano 818 puta