Petak, 02 Ožujak 2018

Održana nova sjednica ogulinskog Stožera civilne zaštite

Napisao 
Pod predsjedanjem Željka Stipetića, održana je sjednica Stožera civilne zaštite, kojoj su nazočili župan Damir Jelić sa suradnicima i Davorin Piha iz Hrvatskih voda. Bilo je riječi o vremenskim nepogodama koje su nas zadesile polovicom veljače, te o mogućem porastu vodostaja.

Gradonačelnik Dalibor Domitrović podsjetio je kako grad ima obvezu čišćenja 300 kilometara nerazvrstanih cesta, ali su sve prohodne i sve su službe dale maksimum u svom dijelu posla. Tako je GSS intervenirao na cijelom području bivše općine Ogulin u nekoliko navrata, Javna vatrogasna postrojba imala je tridesetak intervencija, djelatnici Crvenog križa obilazili su stare i nemoćne i nosili im hranu, lijekove i odjeću, ukupno su imali 75 intervencija.

Stambeno komunalno gospodarstvo najviše problema ima sa odvozom smeća i čišćenjem groblja, a Vodovod i kanalizacija sa zagađenjem izvorišta Zdiška. Policija je, unatoč teškoj situaciji na prometnicama, zabilježila samo tri prometne nesreće, a u ogulinskoj bolnici povećan je broj lomova uzrokovanih padovima. Iz Elektre je stigla dobra vijest da je stanje stabilno i kvarova nema.


Potom je bilo riječi o preventivnim aktivnostima, te mogućnosti da se postave boks barijere, o čemu je više govorio Davorin Piha:Gradonačelnik Dalibor Domitrović na koncu je zaključio:Direktor HE Gojak Milan Sabljak rekao je da su sva njihova postrojenja ispravna i da su akumulacije na najnižim kvotama. Kad temperatura zraka bude oko nule preventivno će se ispuštati voda preko brana na jezerima Sabljaci i Bukovnik i to će se učiniti prije mogućeg nailaska vodenog vala.
Tijekom vikenda u Ogulin bi trebala stići jedna punilica vreća za pijesak, a od prošle poplave ostalo je još oko 2,5 tisuće komada.

Župan Damir Jelić poručio je da nema razloga za paniku, jer se situacija redovno prati, a građane ne treba zabrinjavati što će se danas donijeti redovne mjere za obranu Ogulina i Karlovca od poplava.
S obzirom da  najavljeno zatopljenje ne bi trebalo biti naglo, vjeruje se kako ne bi trebalo biti ni velikog topljenja snijega, ali bez obzira na to na vrijeme se krenulo s mjerama predostrožnosti.
Pročitano 1248 puta