Ponedjeljak, 07 Svibanj 2018

Protekli tjedan u znaku vatrogasaca

Napisao 
Protekli su tjedan vatrogasci diljem Lijepe Naše proslavili blagdan svog zaštitnika, svetog Florijana ali i Dan vatrogastva Hrvatske. Tim su povodom održane brojne manifestacije u vatrogasnim društvima i zajednicama, dok je u Otočcu održana svečana sjednica Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice. Njoj su, među ostalima, nazočili predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.
Tom su prigodom uručena priznanja za Najpothvat u vatrogastvu u 2017. godini te najviša vatrogasna priznanja za životno djelo, povelje i plakete. Nije to neobično jer se svake godine u takvim prilikama dodjeljuju priznanja. Vatrogasci Karlovačke županije, posebice našeg kraja, nadaleko su poznati po svojim brojnim priznanjima koja su rezultat dugogodišnjeg truda, rada i odricanja. Međutim, svega nekoliko vatrogasaca iz naše županije diči se poveljom Mirka Kolarića. Od prošlog tjedna njih još četvorica iz cijele Hrvatske, a jedan od njih je i počasni predsjednik DVD-a Josipdol, Veseljko Šegan. Njegova 60-ak godina duga karijera dobrovoljnog vatrogasca, nagrađena je ovim priznanjem za životno djelo, drugim najvišim po rangu odličjem u Republici Hrvatskoj koje jedan vatrogasac može dobiti. Evo što za ovog skromnog čovjeka znači biti vatrogasac:Središnja proslava sv. Florijana Područne vatrogasne zajednice Ogulin ove je godine održana u Oštarijama. Okupljanje i svečano postrojavanje održano je ispred tamošnjeg DVD-a. Povorka društava sa zastavama i u pratnji Puhačkog orkestra DVD-a Ogulin krenula je potom prema Svetištu Gospe od Čudesa, gdje je služena misa za sve pokojne vatrogasce.
Nakon dodjele priznanja i diploma o položenom vatrogasnom ispitu održano predavanje povodom 180-te godišnjice rođenja Gjure Stjepana Deželića, oca hrvatskog vatrogastva. Predavanje je održao njegov praunuk Đuro Deželić, nekadašnji veleposlanik Republike Hrvatske. Nakon službenog dijela, sve je završeno zajedničkom večerom kojoj su nazočili vatrogasci, njihovi gosti i prijatelji.
Pročitano 644 puta