Četvrtak, 17 Svibanj 2018

Davorov "Polarni san"

Napisao/la 
Sinoć je u prepunoj konferencijskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta gostovao Davor Rostuhar. Ogulinskoj publici, multimedijalnim predavanjem, ponudio je odgovor na pitanje "Što čovjek mora napraviti da bi ostvario svoj san?".
Kako bi sam pronašao najbolji odgovor na to pitanje, Davor Rostuhar se upustio u veliki izazov, u veliko istraživanje koje ga je odvelo sve do samog kraja svijeta. Tako je prije par mjeseci postao prvi Hrvat koji je pješice stigao od ruba Antarktike do Južnog pola. Ekspedicija je trajala 47 dana, tijekom kojih je prešao 1163 km sam, bez dostave hrane, vukući svu opremu u saonicama teškim 135 kg bez upotrebe vanjske energije. Pripremu za ovu ekspediciju trajale su pune dvije godine, a upravo je njima bio posvećen prvi dio njegovog izlaganja. Ispričao je kako je tijekom priprema posjetio tradicionalne narode koji žive na krajnjem sjeveru planeta, Inuite na sjeveru Grenlanda, Nenete na sjeveru Sibira i Samije na sjeveru Skandinavije. Dva puta se pripremao u Norveškoj i učio od najboljih živućih polarnih istraživača.

U nastavku predavanja, posjetitelji su imali priliku pogledati dokumetnarni film „Polarni san“ koji predstavlja kombinaciju intimnih audiovizualnih zapisa snimljenih tijekom trajanja ekspedicije. Davor je zapravo putem do ostvarenja svog sna, zapravo otputovao duboko u samog sebe.
Druženje s Davorom Rostuharom trajalo je više od dva sata, a posjetitelji su imali priliku kupiti i njegovu knjigu naziva "Polarni san" koja predstavlja trajni zapis s ove povijesne ekspedicije.
Pročitano 670 puta