Utorak, 11 Rujan 2018

Mali folkolarši na Dječjim Vinkovačkim jesenima

Napisao 
U nedjelju su se u Vinkovcima u okviru 53. Vinkovačkih jeseni, a  pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović održale  Dječje Vinkovačke jeseni. Naš grad predstavili su mali folkloraši KUD-a Klek, točnije dječja sekcija Pilići i srednja dječja grupa koju čine djeca dobi od 3 do 11 godina.
Djeca KUD-a Klek su najprije u dopodnevnim satima sudjelovala u svečanom mimohodu središtem Vinkovaca kojim su prodefilirale 62 dječje folklorne skupine iz 18 hrvatskih županija i grada Zagreba, sa oko tri tisuće djece koja su Vinkovčanima i njihovim gostima pokazala narodne nošnje mjesta iz kojih dolaze, ali i djelić svojih običaja, napjeva, plesova ili kola. Veseli činjenica da su se među tim malim vrijednim čuvarima hrvatske tradicije našli i ogulinski folkloraši koji su ponosno nosili svoje ogulinske nošnje te pjevali stare dječje pjesme i igre.

Pod vodstvom Viktorije Prebežić, Marije Šajn i Nikoline Luketić Delije uvježbali su i na središnjoj pozornici Vinkovačkih jeseni, nakon svečanog mimohoda, predstavili se koreografijom Cin, cin cvrgudan te izveli Ogulinsko kolo, Kolo misečinu, Kolo, kolo Pere, Tancaj, tanca crni kos te niz drugih dječjih plesova kojima su oduševili mnogobrojnu publiku.
Domaćini KUD a- Klek su bili folkloraši iz Ivankova pokraj Vinkovaca gdje su djeca ručala te se tijekom popodnevnih sati družila.
I ovaj nastup na Dječjim Vinkovačkim jesenima je rezultat pedagoškog rada sa malim folklorašima koji su dobili izvrsne ocjene na županijskoj smotri u Karlovcu te su od strane prosudbene komisije upućeni da predstavljaju našu županiju na Vinkovačkim jesenima, najvećoj manifestaciji tradicijske kulture u Hrvatskoj.
Pročitano 721 puta