Utorak, 18 Rujan 2018

Siniša i Zrinko nisu zaboravljeni

Napisao/la 
U Oštarijama je obilježena 27. obljetnica stradavanja braće Siniše i Zrinka Rendulić. Škola u Oštarijama koja nosi njihovo časno ime, prigodno je obilježila ovaj dan  održavanjem sata povijesti, molitvom  i mimohodom.
General Marijan Mareković i brigadir Eduard Butjer učenicima viših razreda održali su sat povijesti prisjetivši se braće Rendulić koji su poginuli kao pripadnici 1. brigade ZNG „Tigrovi“. Siniša Rendulić poginuo je 15.rujna 1991. godine u Okučanima zajedno sa još četvero pripadnika, a njihova tijela su ostala na okupiranom području sve do ožujka 1992. kada je Hrvatska vojska razmijenila žive zarobljenike za mrtva tijela. Svega tri dana nakon pogibije Siniše, život u svojim rodnim Oštarijima gubi  i drugi brat Zrinko Rendulić.Vijest o pogibiji braće Rendulić potresla je cijeli ogulinski kraj koji i danas, nakon  27 godina, ponosno slavi ova dva junaka kao primjer žrtve i hrabrosti.
Po završetku sata  povijesti u nazočnosti generala Marekovića i brigadira Butjera predstavnici braniteljskih udruga, Općine Josipdol i škole koja ponosno nosi ime Siniše i Zrinka Rendulića, položili su cvijeće i zapalili svijeće pred spomen obilježjem.U ime škole, Josip Anušić podsjetio je na žrtvu svih palih branitelja u Domovinskom ratu nadajući se da će se u udžbenicima povijesti pronaći i koja lekcija više o borbi Hrvatske za neovisnost. Roditelji Siniše i Zrinka Rendulića uz  molitvu popa Ante Luketića mladim su generacijama pokazali snagu koja nam je danas potrebna više no ikada. Otac pokojnih sinova mladima se obratio prigodnim riječima, a sve kako bi ih podsjetio na ljubav prema bližnjima i Domovini koja je krasila i njegovu djecu.
Učenici, roditelji, nastavnici i pripadnici braniteljskih udruga iz rata zajedno s gostima uputili su se na Španjevo brdo na kojem je život izgubio Zrinko kako bi i na mjestu stradanja molitvom i paljenjem svijeća odali počast poginuloj braći s namjerom da se njihova žrtva nikad ne zaboravi.
Pročitano 1229 puta