Utorak, 30 Listopad 2018

O gradskim projektima na sjednici Vlade RH u prosincu

Napisao/la  Tina Trivanović; foto - kazup.hr
Župan Damir Jelić sa svojim je zamjenicima u ponedjeljak, održao koordinativni sastanak s gradonačelnicima gradova i načelnicima općina s područja Karlovačke županije. Ovom sastanku je, u ime Grada Ogulina, nazočio zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja od kojeg doznajemo nešto više o temi i cilju održanog sastanka:Zamjenika gradonačelnika Vukelju pitali smo o kojim će temama, važnim za naš grad i građane, biti govora na planiranoj sjednici Vlade RH:
 

 
Što se tiče projekta izgradnje obilaznice temeljem inicijative gradonačelnika Dalibora Domitrovića, pokrenute još prošle godine, ovaj projekt je uvršten u plan nabave Hrvatskih cesta i upravo je u tijeku javna nabava za izradu idejnog rješenja i studije utjecaja na okoliš. Odlukom Vlade bi se osigurala značajnija financijska sredstva i projekt bi se uvrstio u Plan građenja i održavanja državnih cesta, čime bi se osigurala i ubrzala njegova daljnja provedba. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 200 milijuna kuna, a moguće ga je u 85%-tnom iznosu financirati sredstvima iz EU fondova. On se već nalazi u bazi projekata Ministarstva prometa, u bazi projekata Razvojne agencije Karlovačke županije, u Studiji prometa Karlovačke županije, kao i u prostorno planskim dokumentima Grada Ogulina i planu nabave Hrvatskih cesta.

Rekonstrukcija državne ceste D42, na potezu od Vrbovskog do Plitvičkih jezera, je projekt od značaja za cijelu Karlovačku županiju. Trenutno je zbog ograničenja opterećenja ove prometnice, na najviše 15 tona osovinskog opterećenja, na potezu od Ogulina do Vrbovskog zabranjeno transportirati trupce. Iz tog razloga poslovnim se subjektima, koji se bave preradom drveta i koji moraju sirovinu prevoziti 40 km duljim putem, točnije autocestom, povećavaju troškovi poslovanja i smanjuje konkurentnost. Rekonstrukcija ove prometnice je važna i za turizam jer velik broj turista njome putuje prema Plitvičkim jezerima, a važna je i za sigurnost građana. Odlukom Vlade za projekt bi se osigurala značajnija financijska sredstva čime bi se bitno ubrzala provedba ovog projekta.

Što se prijenosa vlasništva nad 40 ha zemljišta u Poduzetničkoj zoni tiče, ovaj postupak je nužno provesti jer je 95% zone trenutno popunjeno, a i dalje postoji interes novih investitora. Postupak prijenosa vlasništva je pokrenut i u tijeku je, a na predstojećoj sjednici bi se odlukom Vlade on i okončao. Isto vrijedi za prijenos nekretnina na području bivše vojarne Sveti Petar gdje je planirana izgradnja novog dječjeg vrtića.

Projektom obnove starog Frankopanskog kaštela on bi se vratio u izvorno stanje, teretni i ostali promet odmakao bi se od zidina, a oko kaštela bi se uspostavila pješačka zona.
Inače, svi navedeni projekti i postupci su već pokrenuti, a odlukama Vlade mogli bi se značajno ubrzati ili okončati.
Pročitano 816 puta