Srijeda, 05 Prosinac 2018

Rodno nasilje u medijima

Napisao 
Analiza medijskog tretmana rodnog nasilja u Hrvatskoj na trima nacionalnim televizijama koju je provela Agencija za elektroničke medije predstavljena je u sklopu okruglog stola u kojem su u utorak sudjelovali brojni stručnjaci, znanstvenice i novinarke koji se bave ovom temom. Među nazočnima bila je i predstavnica ogulinskih medija Dubravka Vuković, a svojim su dolaskom skup poduprili  Ćiro Blažević, glumice Mia Begović i Perica Martinović, predsjednik i članovi Vijeća za elektroničke medije, saborska zastupnica Gordana Sobol, ugledni zagrebački poduzetnici i poduzetnice, te drugi gosti.

Skup, koji je moderirala Anita Malenica, članica Vijeća za elektroničke medije, pozdravila je ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić.
Uz nju, na okruglom su stolu govorile pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, psihologinja, sociologinja i profesorica na Pravnom fakultetu dr. sc. Marina Ajduković te Daniela Petković, bivša voditeljica Caritasove kuće za žrtve obiteljskog nasilja. Katarina Periša Čakarun, urednica Odjela Informativno medijski servis HTV-a, Ksenija Kardum, direktorica Informativnog programa NOVA TV-a i Ana Brdarić Boljat, urednica i voditeljica na RTL televiziji.

Analiza medijskog tretmana rodnog nasilja provedena je u sklopu Studije medijskog tretmana rodnog nasilja u Mediteranskom području emitiranja koju je inicirala radna skupina Žene i mediji koja djeluje u sklopu Mediteranske mreže regulatornih tijela.
Cilj ove analize bio je preispitati medijsko pokrivanje rodnog nasilja. U tu svrhu analizirane su informativne emisije triju nacionalnih TV kuća, HRT, Nova TV d.d. i RTL Hrvatska d.o.o., emitirane u razdoblju od 1. ožujka 2018. do 31. svibnja 2018.

Pohvalan je sve češći način korištenja termina koji sugeriraju da se u slučaju nasilja nad ženama radi o rodno uvjetovanom nasilju, o društvenom problemu, a ne o privatnoj tragičnoj situaciji. S obzirom na analizirane podatke može se zaključiti da u praćenju rodno uvjetovanog nasilja postoji tendencija koja zabilježene slučajeve ne tretira kao izolirane pojave nego kao informacije od općeg interesa, zaključeno je.
Pročitano 716 puta