Petak, 14 Prosinac 2018

Mamograf van funkcije i u karlovačkoj bolnici

Napisao/la  Tina Trivanović; foto - ilustracija
Početkom studenog izvjestili smo vas o problemima u ogulinskoj bolnici, odnosno o tome da ne radi kompjutorizirana tomografija, odnosno CT uređaj i da nije moguće pružiti odgovarajuću zdravstvenu skrb pacijentima koji dođu kao hitni slučajevi.
Posljednjih dana pročulo se kako sada u bolnici ne radi ni mamograf, što je ravnatelj bolnice dr. Josip Zorko i potvrdio u odgovoru na upit kojeg je poslao OGportalu. U odgovoru je ravnatelj Zorko ogulinske pacijentice uputio na tu dijagnostiku, do daljnjega, u Opću bolnicu Karlovac.

Međutim, neki od naših slušatelja rekli su nam da navedeni uređaj ne radi već danima ni u karlovačkoj bolnici. Kako bi doznali radi li se o točnim navodima upit smo, 7. prosinca, poslali u ravnateljstvo Opće bolnice Karlovac. Zanimalo nas je li istina da uređaj za mamografiju niti u karlovačkoj bolnici ne radi i od kada, kada će biti popravljen, te kojoj se bolnici pacijenti mogu obratiti i naručiti za ovu dijagnostičku pretragu.

Dana, 12. prosinca, stigao nam je odgovor iz karlovačke bolnice u kojem stoji: "Izvješćujemo vas da je dana 7.12.2018. u Općoj bolnici Karlovac obavljen preventivni servis mamografskog uređaja Hologic Selenia Dimensions, kada se prema reklamaciji korisnika prijavljuje prisutnost artefekata na snimkama dojki. Radi se o linearnim sjenama preko parenhima dojki te o insuficijentnoj mogućnosti analize kože i potkožja dojke. Zbog toga se preporukom servisa u suglasju sa proizvođačem uređaja, provodi reinstalacija kompletnog software-a i rekalibriranja digitalnog detektora. Navedeni proces je predviđenog trajanja jedan dan. Slijedom navedenoga, nadamo se normalnom daljenjem radu uređaja u ovome tjednu." - stoji u priopćenju kojeg je potpisao ravnatelj dr. Ervin Jančić.

Smatrajući kako nismo u potpunosti dobili odgovore na naša pitanja isti dan, 12. prosinca, šaljemo novi upit u kojem ponovno tražimo odgovore na pitanja koliko dugo već uređaj ne radi, da li je trenutno već u funkciji (ukoliko je servis u međuvremenu obavljen), te kada točno će proraditi.

U petak, 14. prosinca, iz karlovačke Opće bolnice zaprimili smo odgovor u kojem stoji: "Obzirom kako ste obaviješteni, na digitalnom mamografskom uređaju je došlo do kvara detektora te je potrebna njegova zamjena . Uređaj nije u funkciji do popravka kvara.".

Ako ništa drugo sada je barem potvrđena informacija kako je navedeni uređaj van funkcije, a gdje se do daljnjeg možete naručiti za ovu pretragu iz odgovora nismo uspjeli doznati.
Pročitano 769 puta