Utorak, 06 Listopad 2015

Uređaji "razgrabljeni" u jednom danu

Napisao/la 
Mjere postizanja energetskih ušteda u kućanstvima su jedna od bitnih smjernica europske, ali i nacionalne energetske politike, prema Strategiji energetskog razvoja Hrvatske te trenutno aktualnom 3. Nacionalnom akcijskom planu za energetsku učinkovitost. 
 
Većina modernih kućanstava posjeduje niz električnih kućanskih uređaja. U potrošnji energije kućanstva, 20% se odnosi upravo na potrošnju kućanskih uređaja, kojih se godišnje u Hrvatskoj proda oko 180.000. 
Kako bi se smanjila potrošnja energije i vode odnosno troškovi u kućanstvima te emisija stakleničkih plinova, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost su u 2015. godini već dva puta sufinancirali kupnju A+++ uređaja sa 800 kuna po uređaju odnosno osobi. 
Prvi, lipanjski krug bio je nešto duži od onoga koji je završio u petak 02. listopada ove godine. Građani su već bili upoznati s time koje uređaje mogu kupovati, kakva je procedura,  a znali su i iskustva onih koji su kupovali prije gotovo tri mjeseca te je upravo zbog toga sve skupa bilo puno brže i "razgrabljeno" u tren oka. Prodajno mjesto u Ogulinu bila je trgovina Elektrotrade, a evo kakvi su rezultati prodaje:
 
 
Očekuje se da će do 2020. godine biti potrebno zamijeniti više od 2 milijuna uređaja čiji životni vijek ističe.
Pročitano 1277 puta