Utorak, 13 Listopad 2015

Dvadeset i četiri godine poslije...

Napisao/la  Radio Ogulin
Današnji dan prije 24 godine pamtit će mnogi naši sugrađani cijeloga života. Prvu jutarnju kavicu, oko 8,30,  prekinula je iznenadna detonacija koja je pokrenula za sobom čitav niz  eksplozija streljiva i oružja, u tadašnjoj vojarni Oštarije. 
Naime, vodstvo JNA odlučilo se  na potez dizanja u zrak skladišta oružja  i vojarne, kako veća količina oružja ne bi stigla u ruke Hrvatske vojske. Začule su se snažne detonacije koje su protresle  širi ogulinski kraj , a  o razmjerima eksplozija i njihovoj snazi  dovoljno govori podatak da su stanovnici Saborskog pomislili da je u tijeku još jedan napad na njihovo selo. 
Detonacije su toga dana odjekivale do kasnih večernjih sati, a stanovništvo je strepilo u skloništima. Velik broj eksplozivnih naprava toga dana razasut je diljem Ogulina, a pirotehničari su danima iza tog nemilog događaja po pozivu građana uklanjali neeksplodirane naprave. Sigurnost stanovništva u jednom trenutku dovedena je u pitanje, jer se  očekivala eksplozija nesagledivih razmjera, pa su stanovnici putem Radio Ogulina pozvani na mogućnost evakuacije iz grada. Na svu sreću, detonacije su tijekom dana prestajale i potrebe za iseljavanjem stanovništva nije bilo.
Danas, 24.godine poslije ,13. listopad 1991.godine ostaje upisan kao jedan od najgorih i najtežih dana Ogulina u Domovinskom ratu, a posljedice snažnih eksplozija ni danas nisu u potpunosti zacijeljene. U brdima „Krpela“ neistraženi i zatrpani ostali su mnogi tuneli s eksplozivnim napravama, čija količina i snaga još nisu poznate.

Autor fotografija: Foto-Video-Miro
 
Pročitano 2301 puta