Utorak, 13 Listopad 2015

Sajam poslova u Karlovcu

Napisao/la 
U ponedjeljak je u Karlovcu održan 8. sajam poslova u Karlovačkoj županiji. Riječ je o već tradicionalnoj manifestaciji na kojoj su tražitelji poslova, učenici i studenti mogli na jednom mjestu dobiti sve željene informacije poslodavaca izlagača. Prisutni su bili i predstavnici Hrvatske vojske, Policije i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji su zainteresirane informirali o aktualnim mjerama i potporama pri zapošljavanju kako u državi, tako i izvan nje.
Na samom početku prisutnima se obratio predstojnik karlovačkog Zavoda za zapošljavanje Žarko Vukobrat koji je istakao cilj ovog sajma:
 
 
Važno je napomenuti i činjenicu da je ovaj osmi sajam, prvi nakon službenog izlaska RH iz gospodarske krize:
 
 
Naglasio je Vukobrat i kako je u ovom vremenu gospodarske krize na tržištu roba i usluga ali rada, konkurencija žestoka. Ljudi teško dolaze do posla, a od 10 zaposlenih gotovo 9 ih je zaposleno na određeno vrijeme. 
 
 
Izumiru stara zanimanja, a puno novih se stvara. Nužna je dodatna edukacija, usavršavanje pa čak i promjena zanimanja. Evo što je na samom kraju svoga obraćanja poručio predstojnik karlovačkog Zavoda za zapošljavanje Žarko Vukobrat:
 
 
U ime gradonačelnika Karlovca, lijepe želje uputio je njegov zamjenik Dubravko Delić:
 
 
Osmom sajmu poslova nazočio je i župan Karlovačke županije Ivan Vučić, koji je istakao kako naša županija s jedinicama lokalne samouprave uspješno provodi program zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa. U pet godina 90 polaznika je prošlo spomenuti program i položilo državne stručne ispite, a u tijeku je i natječaj za zapošljavanje 34 pripravnika volontera čime Županija doprinosi zapošljavanju:
 
 
Dodao je Vučić i da županija kroz pet mjera potiče gospodarstvenike, a među njima je i subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite:
 
 
Karlovačka županija je po riječima župana, dobra i po statističkim pokazateljima. Naime, od šest elemenata koje mjere Hrvatski zavod za statistiku i Hrvatska gospodarska komora, županija je najbolja u 5 elemenata ali se teži zadovoljiti i uvijete za šesti.
 
 
Sajmu poslova nazočio je i Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava. Istako je veliko zadovoljstvo prisutnošću te izrazio želju da svi dobri radnici pronađu dobre poslodavce.
 
 
Ministar Mrsić istakao je kako je Vlada 2012. započela s projektom-Garancija za mlade. Riječ je o projektu koji je najviše bio izložen napadima i kritikama, ali po njegovim riječima želje Vlade i predviđanja ipak su se ostvarili:
 
 
Dotaknuo se ministar i još jedne mjere. One kojoj poslodavcima koji zaposle mladu osobu na neodređeno vrijeme, omogućuju oslobođenje plaćanja doprinosa na plaću kroz pet godina:
 
 
Šansu RH ali i Karlovačke županije, ministar Mirando Mrsić vidi u industrijalizaciji:
 
 
Na samom kraju obraćanja, ministar rada i mirovinskog sustava svima je poželio dobar posao na neodređeno vrijeme.
Pročitano 1506 puta