Četvrtak, 15 Listopad 2015

Održano Gradsko natjecanje u čitanju naglas

Napisao/la  Radio Ogulin
Po drugi puta u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogulin u četvrtak je održano Gradsko natjecanje u čitanju naglas kojim je obilježen i početak Mjeseca hrvatske knjige 2015. godine. Na natjecanju je sudjelovalo sedam učenika: Matej Vuković, učenik 5. razreda Osnovne škole Josipdol s knjigom Čokoladne godine Mladena Kopjara, Dorotea Magdić, učenica 5. a razreda OŠ Ivane Brlić-Mažuranić predstavivši knjigu Ivana Kušana Koko u Parizu. Istu knjigu predstavila je i Marija Bacanović - učenica 5. c razreda Prve osnovne škole. Paola Bokulić iz 6. b razreda Osnovne škole Josipdol prikazala je Zabranjena vrata Zlatka Krilića, Marija Magdalena Sabljak, učenica 6. razreda Osnovne škole Plaški govorila je o
knjizi Duh u močvari, Sara Grgurić, učenica 7. b razreda OŠ Ivane Brlić-Mažuranić čitala je knjigu Bijeli Klaun te Antonio Tonković kao učenik 7. a razreda Prve osnovne škole Ogulin govorio je o knjizi Šime Storića Poljubit ću je uskoro,možda.
U konačnici, na županijsko Natjecanje u čitanju naglas plasirani su Dorotea Magdić i Antonio Tonković.
Inicijatori natjecanja su Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak te Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva u čiji projekt se uključila i Gradska knjižnica i čitaonica Ogulin. Glavni cilj bio je potaknuti i popularizirati knjige, čitanje i čitanje naglas, razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju kao kvalitetnom načinu
provođenja slobodnog vremena, naglašavanje čitanja kao temelja cjeloživotnog obrazovanja te poticanje usmenog izražavanja.
 
U večernjim satima Mjesec hrvatske knjige otvorili su i za odrasle. Gost  je bio Ivica Prtenjača, književnik  koji  je romanom  „Brdo“ obilježio ovu godinu. U razgovoru s moderatorom Zoranom Simićem predstavio je svoje stvaralaštvo, a prije svega spomenuti roman koji je ujedno i najčitaniji roman godine. Za njega je Prtenjača je dobio i V.B.Z. -ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman. Publika je sat i pol uživala u ugodnom i toplom razgovoru s književnikom.
Pročitano 2437 puta