Nedjelja, 24 Svibanj 2015

Susret djelatnika crkvenih medija

Napisao/la 

Na Plitvičkim jezerima, u Pastoralnom centru Majke Marije, 18. svibnja održan je tradicionalni Susret djelatnika u crkvenim medijima.

Biskupijski povjerenik za medije, mons. Mile Pecić, ukazao je na važnost ovakvih susreta i predavanja koja se tim povodom održavaju. Kako je bilo proteklih godina, te tko su bili predavači i uzvanici, kroz prezentaciju podsjetio je Zvonko Ranogajec, član Odbora za medije. Istakao je i kako su susreti poput ovoga, pomoć u profesionalnom i vjerskom usavršavanju crkvenih novinara i medijskih djelatnika. Tema ovogodišnjeg susreta koju je prezentirala Suzana Vrhovski Peran, glavna urednica Informativne katoličke agencije, bili su Mediji i obitelj, utjecaj medija na promicanje temeljnih obiteljskih vrijednost. Jedan od zaključaka ovog susreta je činjenica da je obitelj vrlo važna i u ovom segmentu društvenog života.

Od samih početaka, molitvom u obitelji se uči komunikacija s Bogom, uči se neverbalna komunikacija ali i sve ostale vještine koje su nam potrebne za dobar i kvalitetan život. Mediji su ti koji nam pomažu u komunikaciji, dijeljenju iskustava, te nam otvaraju vrata pomirenja. Kontrola roditelja nad onim što djeca gledaju ili slušaju, trebala bi biti neizostavan filter medijskog sadržaja. Poražavajući podatak je da dijete do 11 godina na TV-u vidi više od 200 000 nasilnih scena, te više od 40 000 različitih načina umorstava. Koliko je važno govoriti o medijima i utjecaju na obitelj, saznali smo od Suzane Vrhovski Peran:

Da su roditelji i obitelj važni u formiranju djeteta, znamo svi, a potvrdio ju je i don Anđelko Kaćunko:

Kako se doživljava obitelj u našem, ogulinskom kraju, najbolje nam je dočarao župnik Rober Zubović:

Posebni gosti ovog skupa, kome je domaćin bio vlč. Josip Štefančić, bili su biskup Gospićko senjski mons. dr. Mile Bogović sa četiri dekana: ogulinski vlč. Robert Zubović, udbinski vlč. Tomislav Rogić, gospićki vlč. Mile Čančara i slunjski dekan vlč. Antonijo Ćutura.

Pročitano 1779 puta