Ponedjeljak, 13 Veljača 2017

Svjetski je dan radija

Napisao/la 
Danas se obilježava Svjetski dan radija. Svjetski dan radija proglasio je UNESCO na inicijativu Španjolske radijske akademije, a datum obilježavanja odabran je prema danu kad je 1946. godine osnovan Radio Ujedinjenih naroda. Inicijativa se temeljila na popularnosti i uspjehu radija koji i danas ima nezamjenjivo mjesto u ljudskoj svakodnevici. To je najdostupniji i najdinamičniji medij koji, prilagođujući se tehnološkim promjenama 21. stoljeća, pronalazi nove načine suodnosa sa slušateljima.
Radio dopire do najšire javnosti, informira nas, obrazuje i zabavlja dajući nam mogućnost sudjelovanja u programu te s njim nikad nismo sami. Zato je slogan ovogodišnje proslave Svjetskoga dana radija "Radio ste vi"!
- U svom životnom vijeku provedemo oko devet godina slušajući radio što je duže od bilo koje druge aktivnosti koju obavljamo, osim disanja i spavanja.
Radio nam pruža mogućnost da upoznamo novu glazbu, zamisli i stvorimo nov način razmišljanja“, ističe Graham Dixon iz Europske radiodifuzijske unije.

- Ovo je vrijeme revolucije u pristupu i širenju informacija, no bez obzira na te velike promjene radio nikad nije bio tako dinamičan, poticajan i važan. U doba turbulencija radio je trajno sredstvo zbližavanja društvene zajednice. Na putu na posao, u našim domovima, uredima, u doba mira, sukoba ili kriza radio je uvijek osnovni izvor informacija i znanja, poveznica između generacija i različitih kultura, nadahnuće za boljitak čovječanstva i naša veza sa svijetom. Radio osluškuje potrebe svoje publike i odgovara na njih. Radio je stup ljudskih prava i dostojanstva, moćni pokretač odgovora na različite izazove u svim društvenim područjima, istaknula je u povodu obilježavanja ovogodišnjega Svjetskoga dana radija ravnateljica UNESCO-a Irina Bokova.
Dodala je da se proslavom toga dana, među ostalim, nastoji poticati velike i male radijske postaje diljem svijeta na promicanje pristupa informacijama i slobode izražavanja preko radiovalova.

Pročitano 373 puta