Utorak, 18 Travanj 2017

Rođendan je Ivane Brlić-Mažuranić: Ivanina kuća bajke časti besplatnim ulazom

Napisao/la 
Ivana Brlić-Mažuranić rodila se 18. travnja 1874. godine u našem Ogulinu. Potječe iz poznate intelektualne građanske obitelji Mažuranića. Otac Vladimir Mažuranić bio je pisac, odvjetnik i povjesničar. Djed joj je bio slavni političar, hrvatski ban i pjesnik Ivan Mažuranić, a baka Aleksandra Mažuranić, sestra jezikoslovca Dimitrija Demetra. Školovala se privatno i stekla izvrsnu naobrazbu, između ostalog i u poznavanju stranih jezika, pa su joj i neki od prvih književnih pokušaja na francuskome. S obitelji se iz Ogulina prvo preselila u Karlovac, a potom u Jastrebarsko.

Kada se 1892. udala za odvjetnika i političara Vatroslava Brlića, Ivana seli u Slavonski Brod, gdje je živjela većinu života koji je posvetila svojoj obitelji, obrazovanju i književnom radu. Kao majka sedmero djece, imala je priliku upoznati se s dječjom psihom, i tako razumjeti čistoću i naivnost njihova svijeta. Odgojena u narodnome duhu, uz supruga Vatroslava uključuje se u javni život u krugovima prvaka narodnoga pokreta. Biskup Josip Juraj Strossmayer dodijelio joj je zlatnu medalju za protumađaronska nastojanja.

Pravu pozornost književne publike skreće 1913. romanom za djecu Čudnovate zgode šegrta Hlapića. Četiri je puta  bila predložena za Nobelovu nagradu, a 1937. Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti primila ju je za svoga (dopisnoga) člana, kao prvu ženu kojoj je dodijeljena takva čast.
Često nazivana hrvatskim Andersenom i hrvatskim Tolkienom, Ivana Brlić-Mažuranić svojom originalnošću i svježinom ravnopravno stoji rame uz rame s velikanima dječje književnosti. Djela su joj prevedena na sve važnije svjetske jezike.

U čast godišnjice rođenja Ivane Brlić-Mažuranić, Ivanina kuće bajke danas od 10-17 sati sve posjetitelje časti besplatnom ulaznicom.
Osim toga, 19. i 20. travnja od 12 do 14 sati, u Ivaninoj kući bajke izrađivati će se bookmarkeri s motivima likova iz zbirke bajki Priče iz davnine.
Pročitano 1044 puta