Četvrtak, 18 Svibanj 2017

Ogulin je bogatiji za još jednu udrugu – Društvo pedagoga tehničke kulture Ogulin

Napisao/la 
Ogulin je bogatiji za još jednu udrugu – Društvo pedagoga tehničke kulture Ogulin. Osnivačka je skupština održana 14. svibnja 2017. godine.

- U Ogulinu imamo dvije osnovne škole; Prvu osnovnu školu Ogulin i Osnovnu školu Ivane Brlić-Mažuranić, te dvije srednje škole: Gimnaziju Bernardina Frankopana i Obrtničku i tehničku školu Ogulin. Učenici navedenih škola ostvaruju zapažene rezutate iz Tehničke kulture, Informatike i strukovnih predmeta na školskim, županijskim i državnim natjecanjima, zahvaljujući vlastitome trudu i trudu njihovih mentora. Nastavni plan Tehničke kulture predviđa samo jedan sat Tehničke kulture tjedno, odnosno 35 sati godišnje, a kako grad Ogulin nema zajednicu tehničke kulture, gdje bi se daroviti učenici pripremali za natjecanja i profesionalo usmjeravali prema tehničkim školama i fakultetima, odlučili smo osnovati udrugu koja bi svojim djelovanjem svim zainteresiranim učenicima omogućila sudjelovanje u raznim radionicama i terenskoj nastavi, a njezinim članovima mogućnost stručnog usavršavanja, razmjenu iskustava i popularizaciju tehničke kulture, navodi jedan od inicijatora, profesor fizike i politehnike, Marijan Tonković.

Koji su ciljevi udruge i kakvi su im planovi, saznajemo od profesora informatike i pedagogije, Bojana Grbe:

- Naši su ciljevi općenito promicanje obrazovnih i pedagoških djelatnosti u širenju tehničkih i tehnoloških znanja i vještina, populariziranju tehničkih dostignuća i njihove primjene, znanstvenog i tehničkog obrazovanja i osposobljavanja učitelja tehničke kulture i informatike, opismenjavanja, obrazovanja i osposobljavanja djece i  mladeži te  kreativnog stvaralaštva, prenošenje znanja i vještina odgovarajućeg zastupanja strukovnih i drugih interesa pedagoga tehničke kulture i informatike.
Plan rada udruge temelji se na održavanju radionica modelarstva, digitalne fotografije, mehatronike, automatike, izrade web-stranica, aplikacija za pametne mobitele, orijentacije i komunikacije, te organizaciji posjeta nacionalnom centru tehničke kulture, tehničkom muzeju i sl.

Satut, plan rada i vodstvo udruge jednoglasno su usvojeni. Za predsjednika udruge izabran je Marijan Tonković, prof., dopredsjednik je Nikola Božičević, prof., a tajnik Bojan Grba, prof.
Pročitano 1147 puta