Petak, 19 Svibanj 2017

Novi semafori u centru Ogulina pušteni su u probni rad

Napisao/la 
Nakon točno mjesec dana radova na rekonstrukciji semaforiziranog raskrižja, a dosta prije ugovorenog roka, novi semafori u centru našeg grada, konačno rade. Za sada su pušteni u probni rad jer se još uvijek vrše tehničke probe i usklađivanja, a sve pod budnim okom direktora tvrtke Montel d.o.o. Zagreb, Zlatka Gračanina, jedne od tvrtki koja je bila izvođač radova te voditelja odsjeka za prostorno uređenje, razvoj, zaštitu okoliša i imovinsko-pravne poslove Grada Ogulina, Zdravka Salopeka. Na zadovoljstvo mnogih Ogulinaca, semafori su upaljeni oko 18,30 sati te je time prolazak kroz raskrižje postao lakši i sigurniji. Kako doznajemo od investitora ali i izvođača radova, riječ je o modernim, suvremenim semaforima koji su Županijsku upravu za ceste koštali gotovo pola millijuna kuna. Idući tjedan urediti će se i raskrižje pa će sve skupa izgledati biti još sigurnije, posebice za pješake o kojima se i ovaj put vodila posebna briga.

Naime, semafori će biti prilagođeni invalidima, slijepim i slabovidnim osobama jer imati će zvučni signal za lakše prepoznavanje pravog trenutka za prelazak ceste, a na njih će biti instaliran i numerički brojač koji će pješacima pokazivati koliko sekundi moraju čekati do zelenog svjetla.
Na semaforima su i kamere koje pomoću senzora detektiraju automobile pa će, ukoliko su zadovoljeni sigurnosni uvjeti, čim auto nailazi, prebacivati na zeleno svjetlo. Time će se prolazak kroz raskrižje dodatno ubrzati, odnosno neće biti nepotrebnih čekanja.

Iako smo zbog nezahvalne financijske situacije ŽUC-a, nepovoljnih vremenskih uvjeta i procedure javne nabave, semafore čekali gotovo 9 mjeseci, sada ih imamo. Nadamo se da ćemo ih znati čuvati jer smo se i te kako uvjerili kako je biti bez njih.
Pročitano 3071 puta