Tina Trivanović

Tina Trivanović

Tvrtka "Bjelin d.o.o." postala je vlasnikom novih 100.000 kvadrata u ogulinskoj Poduzetničkoj zoni.
Naime, u ponedjeljak su gradonačelnik Dalibor Domitrović i direktor i član Uprave "Bjelina" Stjepan Vojinić potpisali ugovor o kupoprodaji zemljišta. Ovom važnom činu za razvoj domaćeg gospodarstva nazočili su i Boris Sobodić, izvršni direktor Bjelina, zamjenici gradonačelnika Ivana Salopek Šumonja i Daniel Vukelja, predsjednik Gradskog vijeća Željko Stipetić, predsjednik Upravnog vijeća Poduzetničke zone Milan Turković i direktor zone Mladen Stipetić. On je u uvodnoj riječi izrazio zadovoljstvo ovakvim investicijama, ali i podcrtao važan problem nedostatka dostatnih količina drvne mase za proizvodnju.

Gradonačelnik Dalibor Domitrović nije krio zadovoljstvo, te je istakao:Ovo je “drugi korak”, kojim će se “zaokružiti” parcele, koje će osigurati u potpunosti cjelokupni investicijski plan za ulaganje u proizvodnju.

Direktor i član Uprave Bjelina Stjepan Vojinić u svom obraćanju nazočnima je rekao:Veseli činjenica kako će ova nova investicija, u dogledno vrijeme, donijeti nekoliko stotina radnih mjesta.
Ponedjeljak, 18 Lipanj 2018

Jelić: "Ovaj ritam daje rezultate"

Ponedjeljak je župan Damir Jelić odabrao za radni posjet našem gradu. Posjet je započeo radnim kolegijem zaposlenika županije i Grada Ogulina, predvođenih gradonačelnikom, Daliborom Domitrovićem. Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, a potom su se župan i gradonačelnik obratili predstavnicima medija.

Gradonačelnik, Dalibor Domitrović uvodno je rekao kako se na sastanku raspravljalo o gradskim i županijskim problemima i projektima, te naglasio:Župan, Damir Jelić u nastavku je istaknuo kako ovakav pristup u rješavanju problema već daje određene rezultate. Osvrnuo se i na goruće pitanje za ogulinski kraj - projekt obrane Ogulina od poplava, pojasnivši:Na ogulinskom području su u tijeku brojni projekti od kojih je župan izdvojio problematiku vezanu uz sustav gospodarenja otpadom i odlagalište Sodol, spomenuo je projekt "Susret s rijekom" kroz kojeg bi Ogulin mogao dobiti šetnice uz rijeku Dobru, a moglo se čuti kako su u tijeku i radovi na nekoliko županijskih prometnica. Tako se tijekom posjeta župan sa suradnicima uputio u Popovo selo kako bi se iz prve ruke uvjerio u kojoj su fazi radovi, vrijedni milijun kuna, na prometnici Vukova Gorica - Bosiljevo - Ogulin. Posjetio je i još jedno gradilište i to na prostoru Područne škole Kučinići gdje se radi na još jednom imilijunskom projektu.

Djelatnici županije predvođeni zamjenicom župana, Vesnom Hajsan Dolinar obišli su i Opću bolnicu i bolnicu branitelja Domovinskog rata Ogulin, Gimnaziju Bernardina Frankopana Ogulin, Prvu osnovnu školu Ogulin, Učenički dom, Obrtničku i tehničku školu, Dom za starije i nemoćne „Biskup Srećko Badurina“, ali i ogulinski Dom zdravlja.

Župan Jelić se osvrnuo i na projekte koji su u tijeku upravo u Domu zdravlja, ali i na još neke koji su od velike važnosti za naš grad:Svoje obraćanje medijima župan je završio slijedećim riječima:

Gost današnjeg izdanja emisije "Oči u oči" bio je ogulinski gradonačelnik, Dalibor Domitrović. Tijekom razgovora osvrnuli smo se na prvu godišnjicu njegova mandata, ali i na goruće teme u našem gradu. Reprizu emisije poslušajte, u našem proramu, danas od 15,30 sati.
Gradski proračun veći je za 7 milijuna kuna.
Moglo se to, između ostaloga, čuti na 9. sjednici ogulinskog Gradskog vijeća, kojom je predsjedavao predsjednik Željko Stipetić. Iako je Dnevnim redom bila predviđena rasprava o 33 točke, točka br. 32, prijedlog Odluke o osnivanju i imenovanju Povjerenstva za izradu idejnog rješenja namjene bivše vojarne Sveti Petar, skinuta je već na samom početku.
„Iako nam je bio cilj oformiti tijelo u kojem će svi zajedno sudjelovati i odlučivati, Tomislav Lipošćak i prije oformljenja Povjerenstva za izradu idejnog rješenja namjene bivše vojarne Sv. Petar tražio je da on bude predsjednik. To je bilo neprihvatljivo. Stoga ovu točku skidamo s dnevnog reda, ali kako će vojarna sada ući u Prostorni plan uređenja grada Ogulina već je učinjen prvi korak ka dodjeli vojarne gradu na čemu smo radili od samog dolaska na vlast“- obrazložio je u uvodnoj riječi predsjednik Gradskog vijeća. Njegov je prijedlog podržan jednoglasno, pa je uslijedila rasprava o prijedlogu Izmjena Prostornog plana grada Ogulina, kojom se povećeva broj građevinskih zona, a ista je jednoglasno podržana.

Aktualni sat trajao je nešto više od sat vremena, a ovaj put nije donesao očekivanu dinamiku. Pitanja gradonačelniku postavilo je 11 gradskih vijećnika, a na većinu su dobili odgovore iz prve ruke, dok će ostali odgovori stići u pisanom obliku.
Teme koje su dominirale ovom sjednicom bile su vezane uz rad Stambeno – komunalnog gospodarstva, Poduzetničke zone, a veću pažnju privukla je i rasprava o Prijedlogu II. Izmjena i dopuna gradskog proračuna za ovu godinu. Dobra vijest je da je došlo je do povećanja proračuna za 7,2 milijuna kuna, te on sad iznosi 71.093,941 kunu. Najviše povećanja bilježi se od prodaje zemljišta u Poduzetničkoj zoni i HEP-a, čiju glavninu povećanja čini naknada za korištenje prostora elektrana Gojak i Lešće.
SDP je pohvalio rad gradske vlasti, a HDZ , prema riječima Zlate Kurelac, smatra da je trebalo uložiti u nove, a ne postojeće kapitalne projekte. Replicirao joj je gradonačelnik Dalibor Domitrović, podsjetivši je kako je bivša vlast rebalansom samo smanjivala proračun i pročitao joj redom projekte koje nisu ostvarili, a obećali su, te one koje je ova vlast započela. Radi se o ukupno 30 projekata.
Nezavisni vijećnici podržali su rebalans, te je on prihvaćen sa 9 glasova za i 6 suzdržanih.

U nastavku sjednice raspravljalo se o radu gradskih tvrtki i ustanova. Prihvaćena su izvješća o radu i poslovanju Poduzetničke zone Ogulin, Stambeno komunalnog gospodarstva, Vodovoda i kanalizacije, Radio Ogulina, Dječjeg vrtića „Bistrac“, Športske zajednice Grada Ogulina i Područne vatrogasne zajednice Ogulin, za 2017. godinu.

Na održanoj sjednici odjeknula je vijest o podnesenoj kaznenoj prijavi Upravnog vijeća i ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta koja je adresirana na jednog od izvođača radova.

Gradonačelnik Domitrović je pojasnio:Sjednica je počela u 13,00 i potrajala sve do 20,25 sati, a na kraju je, neuobičajeno, završila minutom šutnje za preminulog, nekadašnjeg župnika i počasnog građanina Ogulina mons. Jurja Petrovića, koji je sahranjen u četvrtak.

U našem programu u subotu od 17 sati reprizirati ćemo Aktualni sat, a u nedjelju u isto vrijeme točku Prijedlog II. izmjena i dopuna Proračuna Grada Ogulina za 2018. godinu.
Prema riječima župana Jelića, Centar za gospodarenje otpadom Babina Gora trebao bi započeti s radom 2021. godine godine, a zapošljavati će 50 radnika.
Naime, u uredu župana potpisani su Ugovori o sufinanciranju izgradnje pristupne ceste i troškova priključenja Centra za gospodarenje otpadom Babina gora na elektroenergetsku mrežu. Ugovor su potpisali predstavnici Karlovačke županije i pet gradova, te tvrtke Kodos, koji su ujedno i suvlasnici Centra. Ukupna vrijednost projekta izgradnje pristupne ceste iznosi 8,7 milijuna kuna, dok troškovi priključenja na elektroenergestku mrežu iznose 2,1 milijuna kuna.
U ime grada Ogulina ugovor je potpisao zamjenik gradonačelnika, Daniel Vukelja, koji nam je rekao nešto više o učešću našeg grada na projektu:Pitali smo zamjenika gradonačelnika što će građanima donijeti otvaranje ovog Centra, te kako će se to odraziti na troškove odvoza otpada:Ovom prigodom je Marija Tufeković, direktorica KODOS-a, koji će upravljati budućim Centrom, potvrdila neslužbenu informaciju kako će na području naše županije, do njegova otvaranja, u funkciji i dalje biti 3 odlagališta: Ilovac, Slunj i ogulinski Sodol.
Inače, ukupna vrijednost cijelog projekta izgradnje ovog Centra se procjenjuje na 225 milijuna kuna.
Tek nekoliko dana nas dijeli od 13. Ogulinskog festivala bajke, a posljednje pripreme su u punom jeku. Program je složen i prema svemu nas očekuju tri dana bogata sadržajem. Tako će se na 6 lokacija ukupno održati 22 predstave, 16 pripovijedanja, uz brojne kreativne radionice i ostale popratne sadržaje kao što je vožnja turističkim vlakićem Bubi do polaganja ispita za vozačku dozvolu za letenje na metli. Sve predstave su besplatne.
"Kroz interakciju izvođača i posjetitelja, 13.Ogulinski festival bajke želi, osobito obiteljima i djeci pružiti poseban doživljaj zajedništva, povezanosti i aktivnog sudjelovanja u pripremljenim programima" – poručio je umjetnički direktor festivala Aleksandar Kovačević.
Otvorenje festivala će se održati u petak, u 11 sati, u dvorištu Frankopanskog kaštela, tj. sceni Regoč. U našem jutarnjem programu tijekom narednih dana nastavljamo s predstavljanjem ogulinskih udruga koje će se različitim sadržajima predstaviti posjetiteljima.
Ponedjeljak, 04 Lipanj 2018

Vozni park SKG-a bogatiji za novo vozilo

U komunalnom dvorištu nekadašnjeg Metisa izvršena je primpredaja novog komunalnog kamiona tvrtke Tehnix d.o.o. iz Čakovca. Naime, za potrebe provedbe nove Uredbe o zbrinjavanju komunalnog otpada vozilo je naručila ogulinska gradska tvrtka Sambeno - komunalno gospodarstvo d.o.o. Ključeve novog vozila, gradonačelniku Daliboru Domitroviću, uručio je direktor tvrtke Željko Horvat.

Ovom prigodom gradonačelnik, Dalibor Domitrović je istakao:Na pitanje što će ovo značiti za krajnje korisnike komunalnih usluga, gradonačelnik je odgovorio:Primporedaja je izvršena u nazočnosti zamjenika gradonačelnika, Ivane Salopek – Šumonja i Daniela Vukelje, predsjednika ogulinskog Gradskog vijeća, Željka Stipetića, predsjednika Nadzornog odbora SKG-a, Siniše Ljubojevića, te zaposlenika i članova Nadzornog odbora ogulinskog Stambeno - komunalnog gospodarstva.
Naposredno prije svečanog uručenja ključeva i prateće dokumentacije, zaposlenik Tehnix-a održao je djelatniku SKG-a edukaciju rukovanja novim vozilom.
U ogulinskoj Obrtničkoj i tehničkoj školi održan je Dan otvorenih vrata. Bila je to prilika da se učenici osmih razreda upoznaju s obrazovnim programima koje škola nudi, ali i da se upoznaju s mogućnostima zapošljavanja po završetku srednjoškolskog obrazovanja. Ovom prilikom dobili su i informacije vezane uz državnu maturu, te da iz prve ruke, od učenika koji pohađaju školu, saznaju više i dobiju poneki savjet. Za ovu priliku nastavnici strukovnih predmeta su osmislili kratke radionice pomoću kojih su prezentirali sve obrazovne programe koje škola nudi.
Danu otvorenih vrata prisustvovali su učenici Osnovne škole "Josipdol", Osnovne škole "Ivane Brlić-Mažuranić" Ogulin i "Prve osnovne škole Ogulin". (fotografije: OTŠ Ogulin)
Putevima davno nestalih civilizacija Meksika (Toltec, Olmec, Zapotec, Maje, Azteci) i Južne Amerike (Moćo, Čimu, Inka) sinoć je ogulinsku publiku Gradske knjižnice i čitaonice odveo televizijski i radijski producent HRT-a, Goran Ugrin. U uvodnom predstavljanju, podijelivši s publikom crtice iz privatnog života, otkrio je svoju neizmjernu ljubav prema, kako je rekao, "skitanjima", arheologiji i drevnim civilizacijama. Naime, punih 20 godina proveo je putujući po cijelom  Meksiku , Guatemali  te na jug, u  Peru i Boliviju i tako se upoznao se s civilizacijama tih područja.

Goran Ugrin ispričao je svoje viđenje i doživljaje prilikom susreta s ostacima ovih drevnih civilizacija. Njihove savršene građevine u obliku piramida, izgrađene na teško dostupnim mjestima, u vrijeme kada pripadnici tih zajednica nisu uopće poznavali oruđa za obradu kamena, kotač, metal, broncu i dan danas golicaju maštu brojnih znanstvenika i putnika namjernika. Način na koji su piramide izgrađene prije više od tri tisućljeća svjedoče činjenici da se radilo o izuzetno naprednoj civilizaciji, te da je i u današnje vrijeme teško objasniti kako su uopće nastale. Pojasnio je kako niti dan danas ne postoje znanstvene spoznaje od kuda su uopće došli pripadnici tih civilizacija, nije dešifrirano njihovo pismo, a dokazano je da su bili vrsni poznavatelji astronomije i matematike.
Kako bi doživljaj njegovih osobnih iskustava s tih susreta i "skitanja" bio još potpuniji pobrinuo se i naš Ogulinac, novinar HRT-a, Lovorko Magdić. Dašak tog podneblja donijele su i meksičke pjesme, te poezija koju su čitale prof. Marija Magdić i prof. Valentina Blašković.

Bilo je ovo doista jedno intrigantno i na trenutke mistično putovanje kroz vrijeme, a iz prve ruke smo doznali kako će ih biti još. Zaključno se prof. Marija Magdić zahvalila Goranu Ugrinu na njegovoj svesrdnoj pomoći našem gradu, čiji je čest gost, te zaključila: "... Ogulinci spremno čekaju čuti nove spoznaje i doživljaje s novih avantura dragog nam gosta."
Rezultati šestomjesečnog rada na provedbi Sporazuma o suradnji u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa radi realizacije projekta „Zaštita od poplava Grada Ogulina“ bili su tema konferencije za medije koja je održana na lokaciji buduće retencije. Snimku tiskovne konferencije imali ste priliku poslušati u našem današnjem izdanju emisije "Oči u oči".
Emisiju ćemo reprizirati i tijekom poslijepodneva, od 15 sati i 30 minuta.
Stranica 1 od 4