Tina Trivanović

Tina Trivanović


Notice: Undefined property: JObject::$description in /home/radioog/public_html/templates/tx_zenith_ii/html/com_k2/user.php on line 59
Gošća naše današnje emisije "Oči u oči" bila je ravnateljica Centra za posjetitelje "Ivanina kuća bajke", Ankica Puškarić. Ususret 5. rođendanu ove ustanove, koji će se obilježiti 13. prosinca, sa njom smo porazgovarali o radu ove jedinstvene atrakcije, realiziranim projektima i aktivnostima, ostvarenim rezultatima, te aktivnostima u vrijeme Adventa. Ukoliko ste propustili poslušati ovaj razgovor, možete to učiniti u repriznom terminu, od 15 sati i 30 minuta, na frekvenciji 96,6.
Četvrtak, 06 Prosinac 2018

Sveti Nikola oduševio najmlađe

Niti hladonća, niti kiša danas nisu uspjeli izbrisati osmjehe s uzbuđenih dječjih lica. Naime, naš grad danas je posjetio Sveti Nikola, a stigao je na kočiji, u pratnji svojih pomoćnika, s punim vrećama darova. Zbog loših vremenskih uvjeta s ogulinskim mališanima družio se u župnoj crkvi Sv. Križa, koju su do posljednjeg mjesta popunila djeca ogulinskog vrtića i škola u pratnji odgojiteljica, nastavnica i roditelja.

Riječi dobrodošlice uvodno je uputio župnik Josip Štefančić, a potom se, s nekoliko prigodnih poruka, okupljenima obratio gradonačelnik Dalibor Domitrović. Oduševljenju najmlađih nije bilo kraja kada ih je pozdravio Sveti Nikola, koji je sa njima popričao i saslušao njihove dojmove i želje. Svako dijete dobilo je poklon paket, a kako doznajemo podijeljeno je oko 700 paketa za koje je sredstva osigurao Grad Ogulin.
Nije zaboravio niti djecu koja trenutno borave na Dječjem odjelu ogulinske bolnice, koju je, također danas, posjetio i razveselio poklonima. Nakon što je obišao one najmlađe, iskoristio je priliku i navratio do svog omiljenog radija – Radio Ogulina.

Inače, neposredno prije njegova dolaska učenici Osnovne škole Ivane Brlić – Maužuranić izveli su, dva puta, u Pučkom otvorenom učilištu predstavu pod nazivom "Sveti Nikola u obitelji".
Početak novog radnog tjedna u Dječjem vrtiću "Bistrac" donio je jedan novitet. Naime, s radom je započeo produljeni boravak za mališane.
Za tu namjenu osigurana su bespovratna sredstva putem natječaja Europskog socijalnog fonda, iz Operativnog  programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. - unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Radi se o iznosu od gotovo 856.000,00 kuna, a projekt će trajati narednih 29 mjeseci.
Ovakav vid rada vrtića pogodan je roditeljima koji rade u smjenama, a produljeni boravak radi svakodnevno, nakon završetka redovog primarnog programa, od 16 i 30 do 21 sat.

Kako bi sve na vrijeme započelo s radom, proteklih tjedana u vrtiću su imali pune ruke posla, a na čemu se radilo otkriva ravnateljica Ivanka Turković:O novoj usluzi koju nudi ogulinski vrtić posljednjih tjedana informirani su i roditelji koji već koriste usluge ove ustanove, a ravnateljica se nada kako će broj polaznika produljenog boravka uskoro biti još veći.

Gostujući u našoj Temi dana, ravnateljica vrtića "Bistrac", Ivanka Turković rekla nam je, između ostalog, nešto više o radu igraonica koje će se održavati u sklopu produljenog boravka:Kroz rad u etno igraonici djeca će se upznati sa tradicijskom i kulturnom baštinom našeg kraja, ali i cijele zemlje. Istodobno će im rad u engleskoj igraonici pomoći pri što lakšem usvajanju prvog stranog jezika. Prema riječima ravnateljice interes za ove igraonice je izuzetno velik, a Ivanka Turković zaključno poručuje:

Iz gradske uprave upućuju poziv svim korisnicima Programa potpora poduzetništvu u malom i srednjem gospodarstvu Grada Ogulina u tekućoj godini, točnije korisnicima mjere 1. - Olakšavanje ulaganja poduzetnicima kroz povoljne poduzetničke kredite, da podnesu svoje zahtjeve u gradsku upravu do 15. prosinca 2018. godine, kako bi mogli ostvariti subvenciju kamata na poduzetničke kredite.
Isti poziv upućuje se i korisnicma Programa potpora u poljoprivredi na području Grada Ogulina za 2018. godinu, točnije korisnicima mjere 1. - Subvencija kamata na kredite za projekte unaprjeđenja poljoprivrede. Korisnici ovog Programa potpora svoje zahtjeve, također, trebaju predati u gradsku upravu zaključno do 15. prosinca ove godine. Na taj način moći će ostvariti subvenciju kamata na kredite za projekte unaprjeđenja poljoprivrede.
Zavičajni muzej Ogulin u utorak organizira predavanje pod nazivom "Stari gradovi Karlovačke županije".
Ovim predavanjem u Ogulinu će se obilježiti Europska godina kulturne baštine, kojoj je cilj prezentirati raznolikost kulturne baštine i podići razinu osviještenosti građana o društvenoj i gospodarskoj važnosti kulturne baštine.
Kulturna baština omogućuje nam da bolje razumijemo prošlost te da na taj način ujedno stvaramo čvrsto polazište za zajedničku budućnost.
Stavljanjem kulturne baštine u fokus naglašava se kako kulturna baština gradi snažnija društva; kako stvara radna mjesta i prosperitet; njezinu važnost za naše odnose s ostatkom svijeta; te što možemo poduzeti kako bi kulturnu baštinu zaštitili.
O "Starim gradovima Karlovačke županije" govoriti će konzervatorice Branka Križanić i Sonja Kočevar. Predavanje će se održati u velikoj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin s početkom u 18.00 sati.
Ove nedjelje započnije manifestacija Advent u Ogulinu koja će nam ponuditi brojne zabavne sadržaje za sve generacije. Manifestaciju organizira Turistička zajednica Grada Ogulina. Od direktorice TU Sonje Drašković doznajemo čime će manifestacija započeti:Kako doznajemo od Sonje Drašković i sam grad će ove godine biti drugačije osvjetljen, posebno dio oko Frankopanskog kaštela i Ivanine kuće bajke, a rasvjetu će u nedjelju upaliti gradonačelnik Domitrović prilikom otvorenja manifestacije.
Koje sadržaje nam donose preostale 3 Adventske nedjelje:Osim, po prvi put, klizališta u našem gradu, Ogulince i ove godine očekuje Adventski sajam koji raditi i na samom otvorenju, ali i svake subote u vremenu od 10 – 12 sati, kada će biti otvoren i dom Djeda Božićnjaka u Pučkom otvorenom učilištu.
Glavnina događanja odvijati će se tijekom vikenda, a na pitanje što nas očekuje preko tjedna Sonja Drašković odgovara:Kao i prošle godine mališani će dočekati Novu godinu u podne na trgu kod golubice, dok će odrasli to učniti u kasnijem, večernjem terminu uz ogulinske bendove. Najavu brojnih sadržaja pratite iz tjedna u tjedan u programu Radio Ogulina i naravno dođite već ovu nedjelju na paljenje prve adventske svijeće i otvorenje manifestacije Advent u Ogulinu. Kompletan program manifestacije Advent u Ogulinu pročitajte ovdje.
U ogulinskoj udruzi Radost mašte ima doista na pretek. I ove godine vrijedni članovi udruge i polaznici Kreativne radionice pripremili su prekrasne ukrase za nadolazeće blagdane. Uvjerili smo se u to na licu mjesta, u prostorijama njihove udruge, snimajući Temu dana u kojoj su gostovale potpredsjednica i tajnica udruge, Dubravka Šlat i Sofija Maravić. Kroz razgovor smo od Dubravke Šlat doznali kada su u udruzi započele pripreme za Advent:Zanimalo nas je i koliko je vremena potrebno za izradu jednog Adventskog vijenčića:Ukrase za nadolazeće blagdane možete kupiti već sutra u holu ogulinske bolnice gdje će ih članovi udruge prodavati od 9 sati. Moći ćete ih pronaći i na Advenstkom sajmu u nedjelju, prilikom otvorenja manifestacije Advent u Ogulinu. Kupnjom pomažete nabavku materijala za rad u Kreativnoj radionici udruge.

Osim po svojoj kreativnosti, brojnim radionicama i aktivnostima, ova udruga u lokalnoj zajednici poznata je i po predanom radu na brojnim projektima. S 31. prosincem okončavaju tri projekta koja je udruga provodila tijekom ove godine. Dubravka Šlat pojašnjava:
Provedbom ovih radionica nastojali su upznati učenike i djelatnike škola sa životom i potrebma osoba s invaliditetom, ali i uključiti ih u uobičajene životne tokove u zajednici, te razbiti predrasude i stereotipe spram ove izuzetno osjetljive skupine naših sugrađana.

Od naših gošći doznajemo da će u ponedjeljak, 3. prosinca, u udruzi obilježiti i Međunarodni dan osoba s invaliditetom, a na koji način otkriva Sofija Maravić:Od Dubravke Šlat i Sofije Maravić doznali smo da za slijedeću godinu planiraju kandidirati nove projekte na sve odgovarajuće i raspoložive natječaje, a ni radionica, mašte i kreativnosti opet neće nedostajati na radost svih članova, ali i sugrađana.
Prva pametna klupa stigla je u naš grad. Pametna klupa je, kako doznajemo od direktorice Turističkog ureda Ogulin Sonje Drašković, klupa koja se sama puni solarnom energijom. Smješetna je u samom centru grada, točnije u Parku kralja Tomislava. Postavljanje pametne klupe predstavlja projekt unapređenja cikloturističke rute. Budući da klupa ima Wi Fi, svi cikloturisti moći će se služiti Internetom, te na taj način, između ostalog, dobiti sve potrebne informacije o sadržajima i znamenitostima koje se nalaze u našem gradu i okolici. Osim navedenog, pametna klupa nudi i mogućnost punjenja mobitela što će svakako koristiti svim posjetiteljima našeg grada, ali sigurno i brojnim Ogulincima.

Ukupna vrijednost ove investicije iznosi gotovo 30.000,00 kuna. 80% sredstava za pametnu klupu osigurano je putem natječaja Hrvatske turističke zajednice, dok je preostalih 20% osigurala Turistička zajednica Grada Ogulina.
Gost naše današnje emisije "Oči u oči" bio je Željko Stipetić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Ogulina u ostavci i nositelj Nezavisne liste. Razgovor donosi brojne odgovore na aktualna pitanja iz političkog života grada, s naglaskom na njegovu ostavku na dužnost predsjednika Gradskog vijeća i brojne posljedice koje su potom uslijedile. U razgovor su se putem telefona uključili slušatelji iznoseći svoje komentare i pitanja.
Ukoliko niste bili u mogućnosti emisiju pratiti uživo, možete to učiniti u repriznom terminu, od 15 sati i 30 minuta, u programu Radio Ogulina.
Proteklih dana imali smo priliku vidjeti da su izvođeni radovi na kanalizacijskom sustavu u samom centru grada, što je potaknulo i znatiželju naših slušatelja. O kakvim se radovima točno radi pokušali smo doznati od direktora tvrtke Vodovod i kanalizacija d.o.o. Zdravka Paušića:Zdravko Paušić u nastavku odgovara na naše pitanje u kakvom se stanju trenutno nalazi pregeldani dio kanalizacijskog sustava, te što je otkriveno po tom pitanju tijekom izvođenja radova:Kako doznajemo kazne za nesavjesne građane, koji u kanalizaciju bacaju razni otpad, ne postoje, pa se jedino može apelirati na njihovu savijest da to ne čine kako bi se izbjegle neželjene posljedice.
Inače, spomenuti radovi su okončani u ovoj prvoj fazi, a na pitanje tko je financirao izvđenje radova i kolika je njihova ukupna vrijednost Zdravko Paušić odgovara:Do kraja godine u dogovoru s Hrvatskim vodama, nastojati će se omogućiti nastavak snimanja još jedne trećine kanalizacijskog sustava. Na temelju prikupljenih snimki tijekom slijedeće godine bi se, prema riječima direktora Paušića, ponovno pristupilo čišćenju i sanaciji sustava.

Od direktora Paušića doznajemo kako se do sada na kanalizacijski sustav priključilo preko 80% sugrađana, te da zahvaljujući tome sada cijeli sustav radi na učinkovit i primjeren način. Rokovi za sve one građane koji se još uvijek nisu priključili na sustav odavno su istekli, a direktor Paušić kaže:

Stranica 1 od 13