Tina Trivanović

Tina Trivanović


Notice: Undefined property: JObject::$description in /home/radioog/public_html/templates/tx_zenith_ii/html/com_k2/user.php on line 59
Petak, 17 Kolovoz 2018

Prilika za vlasnike OPG-a

Grad subvencionira troškove uređenja prodajnih mjesta. Naime, u sklopu Programa potpora poljoprivredi, Grad Ogulin subvencionira nabavku štanda za prodaju poljoprivrednih proizvoda na kućnom pragu.
Tko ima pravo na ostvarivanje subvencije doznali smo od zamjenika gradonačelnika Daniela Vukelje:Ogledni primjerak štanda izložen je ispred poljoprivredne trgovine Otok-Prodex d.o.o. u Otoku Oštarijskom gdje ga svi zainteresirani mogu pogledati. Kako bi sva prodajna mjesta bila uređena jednoobrazno, subvencionirat će se samo štandovi koji izgledaju kao ogledni primjerak.
Cijena štanda, kao što je ogledni primjerak prikazan na fotografijama na našoj web stranici, iznosi 7.200 kuna (s PDV-om) od čega Grad Ogulin financira 5.000 kuna, a preostalih 2.200 kuna financira korisnik.

U nastavku nam je Daniel Vukelja ponudio odgovor na pitanje na koji način vlasnici OPG-a mogu podnesti zahtjev za sufinanciranje izrade i nabave ovakvog štanda:Zahtjev se podnosi najkasnije do 15. prosinca 2018. godine, a dodatne informacije možete dobiti u Gradskoj upravi, ili na Internet stranici Grada Ogulina na kojoj je objavljen Program potpora poljoprivredi i potrebni obrasci ili pozivom na broj telefona 047/659-035. Inače, za tekuću godinu proračunom Grada Ogulina planirana su sredstva za izradu 10 ovakvih štandova, te će se subvencije dodijeliti za prvih 10 korisnika koji podnesu zahtjeve.
U bajkovitom okruženju Frankopanskog kaštela sinoć je održana radionica „Muzejska glagoljarnica“. Prilika je ovo bila djeci predškolskog i školskog uzrasta za upoznavanje s glagoljicom, koju su neki i iskoristili. Cilj ove radionice je kroz igru i kreativne aktivnosti naučiti djecu staroslavenskom pismu glagoljici, kojom su pisali i Frankopani, osnivači grada Ogulina.
Radionicu su vodile članice udruge “Oštarski glagoljaši” Andrea Radojčić i Mirjana Grubišić, s kojima su djeca izradila, a potom i odigrala igru memory na glagoljici. Mališani su zaigrali i poučnu igru Opsada Glagoljgrada, slagale su se puzzle na glagoljici, te izrađivali privjesci od gline s inicijalom na glagoljici koje su djeca ponesla kući.
Radionica je bila besplatna za sve sudionike, a od Ane Krznarić, v.d. ravnateljice Zavičajnog muzeja doznali smo da je u pripremi i radionica učenja glagoljice za naše sugrađane u zlatnim godinama. O terminu i mjestu održavanja biti će više riječi tijekom narednih dana u našem programu.
Već po ustaljenom običaju i ovaj put u Lomostu je obilježen blagdan Svetog Roka. Ispred kipa Majke Božje krenuli su brojni okupljeni vjernici u procesiji do kapelice Sv. Roka, gdje je služena Sveta misa. Iako je na trenutak izgledalo da će kiša pokvariti događaj, ipak su na kraju vremenske prilike ostale povoljne.
Nakon mise, u prostorijama Doma Lomost organiziran je domjenak i druženje za članove ovog mjesnog odbora, te njihove uzvanike i goste.
Četvrtak, 16 Kolovoz 2018

Gradski centar dobio oglasne ploče

Kako bi uži centar grada bio oku što ugodniji pobrinula se gradska uprava. Naime, u ulici B. Frankopana, u neposrednoj blizini semafora, postavljene su dvije oglasne ploče koje stoje na rspolaganju svim građanima, udrugama i javnim ustanovama za oglašavanje.
Oglasne ploče izradio ogulinski stolarski obrt, a detalje smo doznali od zamjenika gradonačelnika Daniela Vukelje koji nam je reako:Vjerujemo kako će naši sugrađani prepoznati ovu inicijativu, te da će uskoro pasti u zaborav navika postavljanja plakata i obavijesti po stablima koja krase naš grad.
Udruga za demokraciju i civilne aktivnosti, koja je ujedno i nakladnik Ogportala, uputila je početkom travnja gradonačelniku Daliboru Domotroviću i Komisiji za imenovanje ulica i trgova grada Ogulina, prijedlog da se jedan trg u Ogulinu imenuje po nedavno preminulom generalu Petru Stipetiću.
Komisija za imenovanje ulica i trgova uputila je poziv za otvoreno internetsko savjetovanje, te pozivaju svu zainteresiranu javnost da dostavi svoje prijedloge, mišljenja i primjedbe na Nacrt prijedloga Odluke o određivanju imena novog trga u Ogulinu.
Naime, Komisija za imenovanje ulica i trgova nakon dostavljene inicijative utvrdila je Nacrt prijedloga Odluke o određivanju imena novog trga u Ogulinu – Trg Petra Stipetića.
Lokacija predloženog trga nalazila bi se na dijelu ulice Ivana Gorana Kovačića i to od raskrižja s ulicom Ivana bana Mažuranića do Trga hrvatskih rodoljuba uključujući dio ulice Bernardina Frankopana.
Sastavni dio Nacrta prijedloga Odluke je grafički prikaz Trga Petra Stipetića. Do promjene bi došlo na slijedećim adresama: Ivana Gorana Kovačića 1, 2, 3, i 5.

Inače, sukladno Zakonu o naseljima ime naselja, ulice i trga određuje skupština općine uz pribavljeno mišljenje mjesnih zajednica na čijem području se nalazi naselje, ulica odnosno trg. Konačnu odluku o nazivu novog trga donosi Gradsko vijeće Grada Ogulina nakon prethodno pribavljenog mišljenja Vijeća Mjesnog odbora Ogulin.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću je upoznavanje javnosti s Nacrtom prijedloga Odluke o određivanju imena novog trga u Ogulinu i dobivanje mišljenja, primjedbi i prijedloga te eventualno prihvaćanje zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.
Mišljenja, prijedloge i prijedloge zainteresirana javnost može podnesti sve do 24. kolovoza ptem e-mail adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..">Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..
Nakon provedenog postupka savjetovanja bit će sastavljeno izvješće koje će sadržavati prihvaćene i neprihvaćene primjedbe i prijedloge iz rasprave, a biti će objavljeno na službenoj Internet stranici Grada.

Ovaj veliki domoljub i čovjek, rodom Ogulinac, general Hrvatske vojske zaslužio je da u rodnom gradu ima svoj trg, pa vjerujemo da će tijekom ovog otvorenog internetskog savjetovanja zainteresirani građani podijeliti mišljenje i podržati prijedlog ove udruge.
Četvrtak, 16 Kolovoz 2018

Odašiljač dva dana bez napajanja

Zbog planiranih radova na elektroenergetskom postrojenju danas i u petak, u vremenu od 8,00 do 14,30 sati, bez opskrbe električnom energijom biti će odašiljač Radio Ogulina na Kleku. Iz navedenog razloga u tom vremenu nećemo biti u mogućnosti emitirati naš redoviti program.
Ipak, za vas pripremamo Vijesti Radio Ogulina koje možete poslušati od 16, te 18 sati i 30 minuta. Ovim putem upućujemo ispriku svim našim slušateljima.
Petak, 27 Srpanj 2018

PU Karlovačka o migrantima

Danas smo primili odgovor na upit kojeg smo 10. srpnja uputili na adresu PU Karlovačke i Ministarstva unutarnjih poslova putem kojeg smo pokušali doći do službenih informacija o policijskim postupanjima vezanim uz kretanja grupa migranata na području Karlovačke županije, a posebno na području Ogulina i šire okolice.
U odgovoru kojeg potpisuje PU Karlovačka stoji kako policijski službenici PU karlovačke provode pojačane aktivnosti u cilju osiguranja javne sigurnosti i zaštite državne granice.
"U proteklom razdoblju policijski službenici PP Ogulin su prilikom postupanja na navedenom području evidentirali 1 kazneno djelo za koje postoji osnova sumnje da je počinjeno od strane osoba koje su nezakonito ušle u Republiku Hrvatsku.
Provedenim kriminalističkim istraživanjem u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Karlovcu utvrđena je osnovana sumnja da su osobe koje su nezakonito ušle u Republiku Hrvatsku počinile kazneno djelo „Narušavanje nepovredivosti doma i poslovnog prostora“, opisanog u čl. 141 st.1 Kaznenog zakona, te su predani pritvorskom nadzorniku PU karlovačke.
Za sva ostala kaznena djela za koje građani javnim pogovorom imaju saznanja ili sumnje da su ih počinili migranti, obavještavamo Vas da policija ne raspolaže operativnim saznanjima koja bi osobe u nedozvoljenom boravku u Republici Hrvatskoj dovele u vezu s takvim kaznenim djelima, uz napomenu da se tijekom ove godine na području Policijske postaje Ogulin bilježi pozitivan trend smanjenja broja kaznenih djela teških krađa provaljivanjem, a isto tako i otkrivenost počinitelja tih kaznenih djela u čijoj ukupnoj masi u neznatnom dijelu sudjeluju osobe koje su bile u nezakonitom boravku u Republici Hrvatskoj.
Iako je u posljednje vrijeme uočena zastupljenost nezakonitog kretanja ili boravka osoba migranata na skoro cijelom području Policijske postaje Ogulin, pa tako i u navedenim mjestima Kukača, Hreljin Ogulinski, Jasenak i Drežnica možemo reći da je sigurnosno stanje na području karlovačke županije na zadovoljavajućoj razini, te ovim putem molimo naše građane/ Vaše slušatelje da ukoliko imaju saznanja o kretanju migranata ili druga saznanja vezana za sigurnost, da se obrate policijskim službenicima koji će poduzeti sve potrebne mjere i radnje." - stoji u odgovoru PU Karlovačke.
U ogulinskom Zavičajnom muzeju započeli su radovi na sanaciji drvenog poda u prizemlju, točnije u prostoriji u kojoj je smještena Zbirka Domovinskog rata.
"Naime, vlaga kao stalni stanovnik Frankopanskog palasa iz godine u godinu pokazuje nove rezultate svoga djelovanja, a na nama je da ih saniramo u skladu s mogućnostima. Stoga smo odlučili iskoristiti povoljne vremenske prilike i pokušati sanirati podne neravnine uzrokovane vlagom, te pružiti našim posjetiteljima što sigurnije uvjete i što kvalitetniji posjet Muzeju." – poručila je v.d. ravnateljice Ana Krznarić.
"Prema statistikama iz sustava za praćenje i prijavu dolaska i odlaska turista eVisitor, kao središnjeg elektroničkog sustava za područje grada Ogulina, u prvoj polovici 2018. godine možemo donijeti samo dobre vijesti" – poručuje direktorica Turističkog ureda Sonja Drašković.
Naime, u prvih 20 dana srpnja na području našeg grada zabilježeno je 11,75% noćenja više nego je bilo prošle godine u istom periodu, te 15,1% dolazaka više. Najviše dolazaka i noćenja je zabilježeno u objektima u domaćinstvu, od čega dolazaka 45,71% te noćenja 54,43%.
U prvih šest mjeseci 2018. godine je Ogulin zabilježio 17,82% ostvarenih noćenja više, nego u prvih šest mjeseci u 2017. godini. Prosječno trajanje noćenja se u prvih šest mjeseci 2018. godine također produžilo.

Što se tiče udjela turista prema dolascima, u tekućoj godini je, kao i u prošloj, bilo više stranih u odnosu na domaće turiste. Međutim pokazatelji za prvih šest mjeseci tekuće godine svjedoče trendu izjednačavanja broja domaćih i stranih turista. Kad se gledaju ostvarena noćenja bilo je nešto više domaćih turista koji su ostvarili noćenja na području grada Ogulina nego stranih, dok je 2017. godine situacija bila nešto drugačija te su u ostvarenim noćenjima prednjačili strani turisti.

Osim manjih izmjena u strukturi dolazaka turista kad uspoređujemo domaće i strane, gdje se ističe povećan interes i domaćih turista za Ogulin, u čemu sigurno uvelike doprinose i brojne manifestacije koje se održavaju ove godine, zamjetna je i manja izmjena po vrstama objekata u kojima turisti noće. Tako je u prvoj polovici ove godine zamjetan porast ostvarenih noćenja u objektima u domaćinstvu i to za više od 50% noćenja, dok su prošle godine tu primat imali hoteli. I dalje raste udio turista koji dolaze individualno te ih je više u odnosu na one koji dolaze agencijski.

Poznato je kako se u lipnju, već tradicionalno, održavaju dvije velike manifestacije u Ogulinu koje privlače znatan broj turista. Riječ je o Ogulinskom festivalu bajke te Igra kolo, koji također bilježe porast broja dolazaka i noćenja. Tako je tijekom održavanja manifestacije Igra kolo 2018., u odnosu na 2017. godinu, zabilježen porast broja ostvarenih noćenja za 32,24%, dok je tijekom Ogulinskog festivala bajke zabilježen porast od 9,86%.
U utorak su počeli radovi na rekonstrukciji ceste kod Hačka. Gradilište je obišao gradonačelnik Dalibor Domitrović, koji nam je rekao kako procjenjena vrijednost ovih radova iznosi 1.300.000,00 kuna. Sredstva su osigurana iz Fonda za regionalni razvoj, a očekuje se kako bi radovi trebali biti gotovi u roku od 90 dana, tijekom kojih će ova ulica biti zatvorena za promet. Gradonačelnik je pojasnio kako se radi o dionici koja seže do Gimnazije B. Frankopana, a koja predviđa mogućnost dvosmjernog prometa. Tijekom izvođenja radova spomenuta dionica će se nivelirati, neće više biti depresije, a ugradit će se i propusti za oborinske vode koji će glavnu ulogu igrati u slučaju izlijevanja rijeke Dobre. Dinamiku dovršetka pune dionice, točnije do spoja sa Bolničkom ulicom, diktirati će raspoloživa proračunska sredstva, poručio je gradonačelnik Dalibor Domitrović.
Stranica 1 od 7