Radio Ogulin

Radio Ogulin

Iz gradske uprave stiglo nam je priopćenje o gradonačelnikovom prijedlogu za nagradu Županije za životno djelo. U priopćenju stoji:

“Nakon što je Komisija za imenovanje trgova i ulica grada Ogulina, zahvaljujući članovima iz redova HDZ-a i NL Željka Stipetića koji su glasali protiv, odbila prijedlog da se tzv. trg „Golubice“ preimenuje u Trg generala Petra Stipetića, gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović danas je Odboru za dodjelu javnih priznanja Karlovačke županije uputio prijedlog da se stožernom generalu Petru Stipetiću dodijeli priznanje „Nagrada Karlovačke županije za životno djelo“.

Stožerni general Petar Stipetić rođen je 24. listopada 1937. godine u Ogulinu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Majka mu se bavila poljoprivredom, a otac mu je radio na gradilištima.

Vrhunski školovan vojnik (završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA), izvrstan taktičar, general Stipetić je na poziv predsjednika dr. Franje Tuđmana u rujnu 1991. prešao iz JNA u Hrvatsku vojsku, gdje je obnašao najviše zapovjedne dužnosti: zamjenik načelnika Zapovjedništva zbora narodne garde, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, zapovjednik Sektora Zapovjedništva slavonskog bojišta Đakovo, zapovjednik Zbornog područja Zagreb. Bio je i zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta te pomoćnik načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske za borbeni sektor.

U vrijeme Operacije Bljesak, 1995. godine, general Stipetić je bio koordinator borbenih djelovanja na pravcu Stara Gradiška-Okučani. U operaciji Oluja bio je istaknuti zapovjednik sektora Sjever pod čijim vodstvom su oslobođeni Glina i Petrinja. Dana 8. kolovoza 1995. godine kod Topuskog, generalu Stipetiću predao se pukovnik Čedo Bulat, zapovjednik 21. korpusa Srpske vojske Krajine. Zadnji puta u povijesti je sličan slučaj predaje zabilježen tijekom Drugog svjetskog rata u bitci za Staljingrad. Predajom korpusa koji je brojio oko 5.000 vojnika zapravo je završila vojna operacija Oluja.

Malo je poznato da je general Stipetić prvi hrvatski časnik koji je u svečanoj odori HV-a prošetao Kninom i to dok je još bio okupiran od strane srpskih pobunjenika. Sudjelovao je u pregovorima vođenim u Kninu, pod vodstvom dvojice mirovnih posrednika lorda Davida Owena i Thorvalda Stoltenberga, u hrvatskoj pregovaračkoj delegaciji.

Za aktivno sudjelovanje u Domovinskom ratu i doprinos u stvaranju Hrvatske vojske dobio je brojna odlikovanja: Spomenicu Domovinskog rata, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Josipa Jelačića, Red hrvatskog pletera, Red kneza Domagoja s ogrlicom i Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom. Također je dobio medalje Oluja i Bljesak te pohvalu i nagradu ministra obrane i načelnika Glavnog stožera. Nakon Oluje se vratio u Zagreb, gdje je živio skromno.

Svoje iskustvo i znanje usmjerio je na stvaranje i izgradnju pobjedničke Hrvatske vojske. I nakon Domovinskog rata general Stipetić i dalje je nastavio davati sebe za Hrvatsku obnašajući mnoge visoke dužnosti uključujući i onu najvišu – načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga HV-a.

Stožerni general Petar Stipetić bio je vrhunski vojni profesionalac i odani patriot. Visoki časnici i suborci preminulog stožernog generala Petra Stipetića, koji su se u MORH-u okupili na komemoraciji u povodu njegove smrti, u izjavama su isticali njegovu profesionalnost i stručnost kao vojnika, kao i njegove iznimne ljudske osobine.

Ovo su samo neke od zasluga generala Stipetića u stvaranju hrvatske vojske, domovine nam Hrvatske i prenošenja časnog načina vođenja bitki na mlađe generacije. Zbog toga ga je gradonačelnik predložio za dodjelu javnog priznanja „Nagrada Karlovačke županije za životno djelo“ u 2018. godini.”
U ogulinskom Domu obrtnika održana je osnivačka skupština Foruma žena SDP-a. Za predsjednicu je izabrana Ivana Salopek Šumonja, a za potpredsjednicu Ljiljana Gračanin. U Predsjedništvu će, uz njih, biti Petra Milanović, Nevenka Dujmić  i Martina Dreven.

Ivana Salopek Šumonja zahvalila je na ukazanom povjerenju i raduje je velik odaziv na skupštinu. Napomenula je kako u Forumu žena mogu, osim članica, biti i sve ostale zainteresirane žene koje podržavaju njihov program. Iznijela je plan rada za iduće razdoblje i napomenula kako će značajan broj žena biti na njihovoj listi već za predstojeće, lokalne izbore.
“Želimo da Ogulin bude primjer dobre prakse i da pokaže kvalitetu žena”-zaključila je Ivana Salopek Šumonja.

Pozdravljajući nazočne, gradonačelnik i predsjednik ogulinskog SDP-a Dalibor Domitrović naglasio je kako mu je ovo sigurno jedna od ljepših večeri u njegovom političkom životu, te im poželio puno sreće, obećavši im punu potporu u radu.

Skup je pozdravila Ivana Posavec Krivec, koja će najvjerojatnije biti kandidatkinja na listi SDP-a za EU parlament, poručivši da Ogulin ima velik potencijal po kvaliteti žena, a na koncu se nazočnima obratila i predsjednica Foruma žena SDP-a Maja Sporiš. Ona se osvrnula na nedostak žena u politici, ali i na činjenicu da jedino SDP na svojim listama primjenjuje “zip” sustav, što znači da se liste slažu na način-jedna žena, jedan muškarac. Okupljenima je poručila da preuzimaju dio zajedničke odgovornosti za razvoj grada i  društva u cjelini.

Osnivačkoj skupštini nazočili su i zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja, načelnik općine Plaški Pero Damjanović i predstavnici Foruma mladih ogulinskog SDP-a Filip Šehović i Igor Trbović.
I u Ogulinu je danas odjekivalo “Prekinimo šutnju”. Naime, na inicijativu Ogulinke Ratke Višnić po prvi je put u našem gradu organizirana akcija “Čitanje svjedočanstava u javnom prostoru”,  jer se želi  još jednom skrenuti pozornost na nasilje koje žene trpe u zdravstvenim ustanovama.
“Želimo da se iskustva žena čuju u javnosti jer su žene predugo bile ušutkivane i predugo su trpjele u tišini. Želimo poručiti ženama da nisu same, da ih čujemo, da prepoznajemo njihovu bol, da smo uz njih. Želimo im poručiti da je važno da nastave govoriti, da je njihovo povjerenje i hrabrost koje su pokazale iznoseći svoja iskustva neće biti ignorirano”- poručila je Ratka Višnić i na početku još naglasila:Okupljeni su potom pročitali svjedočanstva žena, koje su na bilo koji način pretrpjele nasilje. Čitale su ih većinom žene, među kojima i zamjenica gradonačelnika Ivana Salopek Šumonja, ali su im podršku dali i pripadnici muške populacije.
Ovog prijepodneva aktivne su bile članice ogulinske Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski. Naime, na trgu ispred Pučkog otvorenog učilišta provele su akciju prigodom nadolazećeg Valentinova. Tako su članice Zajednice dijelile prolaznicima suhe kolače, u obliku srca, s prigodnim porukama za Valentinovo - Dan zaljubljenih. Kolače su pripremale i zapakirale same tijekom proteklih dana, a vrlo brzo su "planuli".
Utorak, 12 Veljača 2019

Izborna pravila Radio Ogulina

Kao što je već poznato, izvanredni izbori za Gradsko vijeće Ogulina održat će se u nedjelju, 10. ožujka. To znači da uskoro počinje i službeni dio predizborne kampanje za što je Radio Ogulin pripremio izborna pravila. Naime, polazeći od načela da su u demokratskom društvu javna glasila slobodna, samostalna i otvorena za različita mišljenja, poštujući temeljno pravo svakog građanina na informaciju, slobodu izražavanja i kritiku, novinari Radio Ogulina će objektivno i profesionalno izvještavati o predizbornim događanjima na ogulinskom području. U prvom redu svojim izbornim programom želimo doprinijeti da i ovi izbori budu demokratski, slobodni i pošteni.

U predizbornoj kampanji Radio Ogulin pridržavat će se načela političke korektnosti, stoga:
- neće se emitirati izjave kojima se kandidati diskriminiraju bilo zbog nacionalnog ili socijalnog podrijetla, vjerske ili rodne pripadnosti, seksualne ili neke druge orijentacije koja se smatra privatnom stvari pojedinca
- neće se emitirati izjave kojima se politički protivnici neosnovano optužuju,vrijeđaju i kleveću
- novinari i stalni suradnici Radio Ogulina, ukoliko su uključeni u izbornu trku neke stranke, koalicije ili nezavisne liste/kandidata, ne mogu obavljati svoje novinarske poslove u predizbornom programu Radio Ogulina.

BESPLATNI TERMINI

1. U programu Radio Ogulina mogu sudjelovati samo političke stranke, koalicije i nezavisni kandidati koji prijave sudjelovanje u programu, a njihove su liste verificirane od mjerodavnog izbornog povjerenstva.
Sve liste imaju pravo na :
a) 2 minute uz 2 tonska ulomka za izvješća sa jednog središnjeg skupa organiziranog na području grada Ogulina
c) 2 minute sa 1 tonskim ulomkom sa tiskovnih konferencija za novinare koje se prethodno najave

2. U slučaju nekorektnog nastupa ili vrijeđanja kandidata, voditelj programa dužan je odmah intervenirati i zatražiti ispriku. Ukoliko u tome ne uspije, ima pravo prekinuti program, bez prava na naknadno ustupanje neiskorištenih minuta.

PRAVILA - PLAĆENA PROMIDŽBA

1. U plaćenom promidžbenom programu Radio Ogulina, mogu sudjelovati sve liste i kandidati bez ograničenja sa promidžbenim porukama, ili emisijama u trajanju od 5 do 60 minuta.
2. Uvjet je da se unaprijed, odnosno najkasnije 24 sata prije emitiranja ugovorenih emisija, na žiro račun Radio Ogulina izvrše uplate zakupljenog programa prema važećem Cjeniku promidžbenog izbornog programa za 2019. godinu.
3. Oglašivač naručuje objavu reklamnih spotova / emisija pravovaljanom dostavom narudžbe. Oglašivač se obvezuje narudžbu i gotove materijale, ili materijale za izradu reklamnih spotova i emisija, dostaviti najkasnije 24 sata prije objave. U slučaju nepoštivanja rokova predaje narudžbenica i gotovih materijala, Radio Ogulin ne snosi odgovornost za neobjavljivanje oglasa. U slučaju neobjavljivanja oglasa zbog tehničke pogreške ili više sile, Radio Ogulin je dužan u dogovoru s oglašivačem objaviti oglas u prvom mogućem sljedećem terminu.
4. Plaćena promidžbena poruka podrazumijeva političku korektnost u predstavljanju političkog programa, političkih stranka i osobnih vrijednosti kandidata.
5. Uprava i Redakcija Radio Ogulina zadržavaju pravo neemitiranja plaćene promidžbene poruke ili emisije, ukoliko one neosnovano optužuju, kleveću ili vrijeđaju političke protivnike.
6. Odabir termina za plaćeni promidžbeni program uvjetovan je narudžbom i uplatom koja određuje prednost. Ukoliko naručitelj ne plati zakupljeni termin sukladno ovim pravilima, bit će ustupljen drugima.
“Dragi dođi večeras u prelo” naziv je koncerta kojeg su proteklog vikenda održali članovi KUD-a “Sv. Juraj” iz Zagroja Ogulinskog. Riječ je  o 11. koncertu, koji već tradicionalno održavaju  povodom Valentinova. Koncert je održan  u Gradskoj sportskoj dvorani kraj  Prve osnovne škole, koja je bila popunjena gotovo do posljednjeg mjesta.
Ogulinskoj publici predstavili su se, osim naših Zagoraca,  i članovi FA “Dr. A. Starčevića” iz Gospića, te KUD-a “Matija Gubec” iz Ilače.
Druženje je nastavljeno zajedničkim  domjenkom, a i ovog puta glavnu ulogu u pripremi slastica imale su vrijedne domaćice iz Ogulinskog Zagorja.
Ponedjeljak, 11 Veljača 2019

Poziv biračima s područja grada Ogulina

Vlada RH je na sjednici održanoj 7. veljače donijela odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za članove Gradskog vijeća Grada Ogulina. Za dan provedbe izbora određena je nedjelja, 10. ožujka.

Stoga se temeljem članka 24. Zakona o registru birača, pozivaju svi birači sa prebivalištem na području grada Ogulina na pregled, dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača. Građani pregled mogu izvršiti u Matičnom uredu Ogulin, na adresi B. Frankopana 11, svakim radnim danom od 7 do 15 sati. Zahtjevi za dopunu ili ispravak podataka u Registru birača mogu se podnosti zaključno do srijede, 27. veljače.

Birači koji na sam dan izbora, na biračkom mjestu utvrde da nisu upisani u izvatke iz popisa birača, mogu dobiti potvrdu za glasovanje u Matičnom uredu Ogulin.
Gosti današnje emisije "Oči u oči" bili su dobitnici priznanja "Ponos Hrvatske"- Ankica Bullić kao predstavnica svoje obitelji i Stjepan Kirasić. Govorili su o životnim prilikama i situacijama u kojima su se našli, a zbog kojih su na ponos cijele Hrvatske, posebice Ogulina i Josipdola. Ovaj hrabri dvojac prepričao nam je i dojmove sa same dodjele priznanja. Reprizu emisije možete poslušati u 15,30 sati.
U gradskoj upravi održana je koordinacija s ravnateljima i direktorima gradskih tvrtki i ustanova. Sastanak je započeo gradonačelnik Dalibor Domitrović kratkim izvješćem, pojasnivši da je povjerenica za poslove Gradskog vijeća započela s radom, te da je pripremljena Odluka o financiranju nužnih rashoda koju bi povjerenica trebala potpisati. Odluka je pripremljena na iznos 9,2 milijuna kuna, što znači da će se, kao što i sam naziv kaže, moći financirati samo nužni rashodi. Kako bi se uklopili u spomenuti iznos smanjena su financijska sredstva svim proračunskim korisnicima pa će nekima biti upitno financiranje plaća u narednom razdoblju.

Jedina tri projekta koja su obuhvaćena odlukom su izgradnja prometnice Hačko – Bolnička, uređenje zgrade Pučkog otvorenog učilišta i proširenje dječjeg vrtića Bistrac, ali u smanjenim iznosima. Svi ostali projekti nisu uvršteni u Odluku. Stopirani su projekti vrijedni preko 50 milijuna kuna koji su trebali u ovoj godini biti provođeni, a prijavljeni su na razne natječaje za sufinanciranje iz EU fondova. Za neke od njih, kao što je izgradnja reciklažnog dvorišta, projekt Recikliraj za bolje sutra i Susret s rijekom, već su potpisani ugovori i već je trebao biti pokrenut postupak javne nabave. Drugi su pred potpisivanjem ugovora, ili se čeka konačna ocjena, kao što je projekt izgradnje infrastrukture u Poduzetničkoj zoni vrijedan 5,9 milijuna kuna, te novi dječji vrtić u Svetom Petru vrijedan 7,5 milijuna kuna. Neki su projekti pripremljeni, ali ih neće biti moguće prijaviti na natječaj jer Grad nema proračun, pa time niti osigurana sredstva za provedbu projekata.

Gradsku upravu, vezano za financiranje, učestalo i u panici nazivaju i predstavnici udruga, međutim gradonačelnik  po tom pitanju ništa ne može učiniti.

Predsjednik Sportske zajednice Grada Ogulina je izvijestio kako je financiranje privremeno riješio kreditom, međutim, time će se moći pokriti samo 80% troškova u prvoj polovici godine i to samo za klubove koji sudjeluju u ligaškim natjecanjima. Ako se nakon toga financiranje ne riješi posljedica će biti ispadanje naših klubova iz liga u kojima se natječu.

Mladen Stipetić, direktor Poduzetničke zone,  izvijestio je o gradskom projektu izgradnje infrastrukture u Poduzetničkoj zoni vrijednom 5,9 milijuna kuna koji je  prošao na natječaju, a svi troškovi navedeni u natječaju su od strane provedbenog tijela ocijenjeni prihvatljivima. Pred nama je potpisivanje ugovora, ali je s obzirom na trenutne okolnosti i to vrlo upitno!

Dubravka Vuković, direktorica Radio Ogulina, je izvijestila kako je upitno financiranje ovog gradskog trgovačkog društva, jer će nedostajati novca za plaće i druge troškove,  te je  izjavila kako ne želi preuzeti odgovornost zbog neisplate plaća zaposlenicima. Spremna je dati svoj mandat na raspolaganje, što je podržao i Mladen Stipetić.

Blanka Poljak Franjković , ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta,  izvijestila je  o brojnim projektima koje je prijavila za sufinanciranje iz EU fondova, od kojih većina, srećom, nema gradsku financijsku komponentu pa će se moći realizirati.

Ivanka Turković, ravnateljica dječjeg vrtića, uputila je novi program rada vrtića na verifikaciju ministarstvu, uključujući novi jaslički dio, međutim upitno je hoće li ministarstvo moći izdati suglasnost obzirom da nije donesen gradski proračun i vrtić nije bio u mogućnosti zaposliti potrebna četiri dodatna odgojitelja i jednog zdravstvenog radnika.

Sonja Drašković, direktorica Turističke zajednice, istakla je kako su planirali putem natječaja primiti jednog djelatnika na stručno osposobljavanje, koji bi se financirao iz državnog proračuna, međutim i to je upitno s obzirom da je u vrijeme privremenog financiranja svim proračunskim korisnicima zabranjeno primati nove zaposlenike.

Ankica Puškarić, ravnateljica Ivanine kuće bajke,naglasila je kako su se prilagodili novonastaloj situaciji, te racionaliziraju raspoloživa financijska sredstva.

Na kraju je Zdravko Paušić , direktor Vodovoda i kanalizacije, izvijestio kako što se tiče redovne djelatnosti ova tvrtka nema nikakvih problema. Međutim, upitni su projekti koji se financiraju sredstvima Hrvatskih voda jer i oni uključuju dio koji sufinancira Grad, pa nije poznato hoće li se moći potpisati ugovori i realizirati projekt aglomeracije, odnosno daljnje izgradnje kanalizacijskog sustava, i projekt vodoopskrbe koji je također u završnoj fazi. Istakao je kako je tu najbitniji i najskuplji projekt daljnje izgradnje kanalizacijskog sustava kojeg Hrvatske vode financiraju sredstvima Europske unije te bi velik propust bio da se ova sredstva ne iskoriste.

Na sastanku je rečeno da bi, osim gradskih čelnika, i povjerenica Marina Kolaković trebala sjesti sa direktorima i ravnateljima, te se upoznati sa njihovim planovima i programima, a sve u cilju nesmetanog, daljnjeg  rada i djelovanja.
Srijeda, 30 Siječanj 2019

"Znam da ništa ne znam"

Medijska pismenost vrlo je važna i nije svejedno na koji način novinari prezentiraju određene događaje svojim slušateljima, gledateljima i čitateljima.
Uvažavajući ovu problematiku, Radio Ogulin pokreće ciklus novih emisija na temu medijske pismenosti,pod nazivom "Znam da ništa ne znam" .

Emisiju ćemo emitirati jednom mjesečno, a u prvih nekoliko ugostit ćemo prof. Zdravka Kedžu, profesora sa zagrebačkog Verna i Sveučilišta u Duborvniku i predsjednika Programskog vijeća HRT-a. Suradnju ćemo nastaviti i sa prof. Ivanom Tantom, te drugim uglednim stručnjacima iz tog područja.
Prva emisija je na rasporedu večeras od 19 sati, a reprizu možete poslušati u subotu od 11 sati.
Stranica 1 od 26