Radio Ogulin

Radio Ogulin

U ponedjeljak je u Vatrogasnom domu u Zagorju Ogulinskom održana promocija 20. jubilarnog izdanja lista Kolišće, godišnjaka Zagorskog kraja. Izdavač ovog lista je KUD “Sv. Juraj” Zagorje. Urednica lista, Anita Puškarić navela je kako ne žele stati na ovom broju, te da se već vesele novom, 21. broju godišnjaka.
Novi broj lista predstavio je Zvonko Trdić koji je pohvalio rad uređivačkog vijeća i istaknuo: „Ovo što ste učinili u posljednjih 20 godina zaslužuje divljenje i priznanje.“

Uz ostale goste, sponzore i prijatelje, promociji novog Kolišća nazočili su gradonačelnik Dalibor Domitrović, zamjenica gradonačelnika Ivana Salopek Šumonja, saborski zastupnik Tomislav Lipošćak, predsjednik Županijske skupštine Ivan Vučić, te ravnatelj Prve osnovne škole Zvonko Ranogajec.
Čestitkama su se pridružili i pop Ante Luketić i fra Petar Grubišić, koji su uređivačkom vijeću uputili sve pohvale i poticaj za daljnji, uspješan rad.
Promociju je završio predsjednik KUD-a Zdravko Bertović, koji je napomenuo kako će se svi brojevi Kolišća uvezati u jednu knjigu, u svrhu očuvanja za buduće generacije.

Svečana promocija okončana je prigodnim druženjem.
Subota, 20 Travanj 2019

"Oči u oči"- Maja Magdić Pešut

U današnjoj emisiji ugostili smo predsjednicu Društva za sportsku rekreaciju Maju Magdić Pešut. Obzirom da su nedavno obilježili 41. obljetnicu svog osnutka, govrili smo o povijesti Društva, onome što trenutno nude svojim članovima ali i oplanovima za skoru budućnost.
Obzirom da je danas Uskrs, posegnuti ćemo za finom uskrsnom hranom, vjerojatno i u prekomjernim količinama, zanimalo nas je stignemo li se još "usukati" do ljeta koje nam kuca na vrata. Reprizu možete poslušati u 15,30 sati.
Subota, 20 Travanj 2019

Sretan Uskrs!

Danas je Uskrs, najveći kršćanski blagdan, kojim se slavi središnji događaj kršćanstva- Kristovo uskrsnuće od mrtvih. Skrušene molitve, procesije, obredne vatre, blagdanski spravljena jela i kolači i njihov blagoslov u uskrsnoj košari, bojenje uskrsnih jaja, uskrsno čestitanje i darivanje te pjesme u slavu Uskrsa tek su dio pučkih uskrsnih običaja.

Za Uskrs se odlazi na jutarnju misu ili se na Veliku subotu odlazi na svečano vazmeno bdjenje. Na sam Uskrs tradicijski se blaguje šunka, često domaći kruh i slastice.
Hrana se prije blagovanja odnosi u crkvu na uskrsnu misu gdje je svećenik blagoslivlja, a potom vjernici odlaze kućama na uskrsni objed i slavlje. Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima...

Sretan Uskrs želi vam ekipa Radio Ogulina.
U prostorijama Gradske organizacije ogulinskog SDP-a, održana je tiskovna konferencija na temu Izvješće o radu Župana i način upravljanja županijom. Novinarima su se obratili predsjednik ŽO SDP-a Karlovačke županije Ivan Vuković, kao i gosti konferencije saborski zastupnik i načelnik općine Kamanje Damir Mateljan, te zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja.

Sva trojica ocijenili su da se župan hvali onime što ne radi, jer se većina projekata "407 za 047" realizira od strane gradova i općina, a ne županije. Stoga je Ivan Vuković naveo konkretne primjere:Naša županija vrlo loše stoji u povlačenju sredstava Europske unije, a višak od 25 milijuna kuna iz prošle godine opet usmjeravaju na Babinu goru, a mogli su ga, primjerice, utrošiti na prijevoz učenika. Sve to Vuković je nazvao "bacanjem prašine u oči" i stoga proračun nisu podržali.

Damir Mateljan naglasio je da Damir Jelić županiju vodi kao predsjednik županijskog HDZ-a, a ne kao župan. O tome je rekao:Damir Mateljan je nezadovoljan i novim zakonskim rješenjima, kojima država uzima dio poreza na dohodak najsiromašnijima, a to su brdsko planinska i područja od posebne državne skrbi, te se nada da će građani shvatiti tko ih u županiji "vuče za nos".

Daniel Vukelja također je naglasio kako HDZ želi prikazati da je projekt gradnje novog vrtića u Ogulinu njihova zasluga, što nije točno:Na tiskovnoj je naglašeno kako se svečane sjednice skupštine trebaju održavati u Zorin domu, a ne u pastoralnom centru i kako župan Jelić time pokazuje da želi kontrolirati i politički i vjerski život. Stoga ga je Vuković na sjednici Županijske skupštine nazvao ajatolahom, objasnivši i razloge zbog kojih su napustili sjednicu, a to je dodjela javnih priznanja za životno djelo.
Podsjećamo, voljom HDZ-ove većine u Povjerenstvu za dodjelu priznanja, ono će biti uručeno Miri Brozoviću, ali ne i pokojnom generalu Petru Stipetiću i Ivanu Štajduharu, koje su predložili ogulinski gradonačelnik Domitrović i predstavnici SDP-a.
Grad Ogulin zatražio je očitovanje tvrtke Bjelin na  prigovore građana  u svezi  onečišćenje zraka i okoliša velikom količinom sitnih čestica piljevine, kao i velikom bukom koja se stvara u pogonu pripreme sirovine za proizvodnju peleta.

U očitovanju tvrtke Bjelin stoji da je pogon za proizvodnju peleta u rekonstrukciji i da se završetak radova očekuje u kolovozu ove godine. Problem će se riješiti zatvaranjem nadstrešnice i izolacijom izvora buke. Isto tako se radi na rekonstrukciji filtera na silosu, čiji radovi bi trebali biti gotovi do kraja travnja ove godine, a koji će spriječiti emisiju sitnih čestica piljevine u zrak.

Uz malo strpljenja nadamo se da će problemi biti riješeni na zadovoljstvo građana, koji žive u blizini tvrtke Bjelin i izvora zagađenja.
U ponedjeljak je gradonačelnik Dalibor Domitrović u pratnji zamjenice Ivane Salopek Šumonje posjetio Ministarstvo poljoprivrede, kako bi tamo potpisao ugovor o sufinanciranju izgradnje novog dječjeg vrtića u Svetom Petru. Izgradnja vrtića će se financirati iz EU fondova putem mjere 7.4.1 za ruralni razvoj. Ukupna vrijednost projekta iznosi 9,1 milijun kuna od čega grad Ogulin financira 1,7 milijuna kuna, a ostatak EU i RH.

Ovaj projekt je pripremljen i uspješno prijavljen na natječaj u izuzetno kratkom roku. Projektna dokumentacija, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i ishođenje građevinske dozvole, što uobičajeno traje godinama, u ovom slučaju je provedeno u roku nekoliko mjeseci, a to predstavlja izniman pothvat i razlog je više zašto možemo biti ponosni na ovaj uspjeh.

Novi dječji vrtić moći će primiti 162 djece različitog uzrasta, od jasličke do predškolske dobi. Radi se o prioritetnom projektu za grad Ogulin, jer nedostatak mjesta u dječjim vrtićima nije problem samo u demografskom smislu nego i u gospodarskom. Ulaganja investitora u narednom razdoblju za posljedicu će imati povećanje potražnje za radnom snagom. Vrlo je vjerojatno da će se u Ogulinu nastaviti trend rasta broja djece, moguće je da će postojeći investitori privlačiti radnu snagu iz drugih dijelova županije i Republike Hrvatske pa će se potreba za dodatnim mjestima u vrtićima dodatno povećati. Zadaća grada je građanima i investitorima omogućiti život i rad na području za koje su odgovorni. Briga o djeci u tom smislu mora biti prioritet gradske vlasti. Očito je ovo prepoznato pa je zato u realizaciju ovog projekta i uloženo iznimno puno rada i energije.
Nakon što su Hrvatske ceste i projektant Projektni biro 45 s idejnim rješenjem i trasom Obilaznice Ogulina upoznali gradonačelnika i njegove suradnike, u gradsku su upravu pozvani i poslovni subjekti koji investiraju ili posluju u obje poduzetničke zone ili im trasa obilaznice sječe prometnu komunikaciju od njihovih objekata prema gradu. Namjera je bila prezentirati im idejno rješenje ogulinske Obilaznice.

U uvodnom dijelu predstavljanja gradonačelnik Dalibor Domitrović je pozdravio nazočne te im obrazložio važnost i nužnost izgradnje obilaznice. Naime, uz trenutne investicijske projekte koji se provode na području grada Ogulina za nekoliko godina će se teretni promet višestruko povećati, a postojeća gradska infrastruktura jedva podnosi sadašnju razinu prometa. Uska grla su kod dječjeg vrtića, kod željezničkog prijelaza u zonu 1, na ulazu u zonu 2, itd.

Nakon gradonačelnikove uvodne riječi, njegov zamjenik Daniel Vukelja je predstavio idejno rješenje obilaznice Ogulina.

Predstavnici investitora i tvrtki, koje posluju u poduzetničkim zonama, su se složili da je u gradu teretni promet veliki problem, toga su itekako svjesni na dnevnoj bazi. Izrazili su zadovoljstvo što je pokrenut ovaj projekt, a zanimalo ih je kad će biti dovršen, odnosno kad će biti pokrenuti prvi građevinski radovi, na što je gradonačelnik odgovorio da u idealnim uvjetima „prva lopata“ bi mogla biti za 4 godine, a dovršetak projekta za oko 7 godina.

Investitori u poduzetničkoj zoni u Otoku Oštarijskom su imali primjedbu na lokaciju kružnog križanja za silazak u ovu zonu. Naime, smatraju da bi se tu mogli stvarati prometni zastoji radi čega će, nakon što se među sobom usuglase, ponuditi svoj prijedlog rješenja.
Ponedjeljak, 15 Travanj 2019

Održana skupština MK "Vještice"

U nazočnosti pedesetak članova i njihovih gostiju, u Domu željezničara, održana je redovita, godišnja skupština članova Moto kluba “Vještice”.
Podnoseći izvješće o radu predsjednik Anton Vuković naglasio je zadovoljstvo aktivnostima, posebno na uređenju Kneje, čime će se baviti i u buduće, jer im je ovaj prostor dodijeljen na korištenje i upravljanje. Jednoglasno je podržano izvješće o radu i financijskom poslovanju.

Nazočne su potom pozdravili Mladen Mihaljević iz Old timer kluba s kojima “Vještice” uspješno surađuju, Mirko Sabljak uime ogulinske HVIDRA-e, te gradonačelnik grada Ogulina Dalibor Domitrović. On je među ostalim poručio da su ekipa za 5, koja uspješno odrađuje zacrtane planove i zadatke, obećavši i dalje poptporu grada u realizaciji njihovih aktivnosti.

Na kraju skupštine uručene su zahvalnice zaslužnim pojedincima i ustanovama, te drugim klubovima, koji im pomažu u njihovom radu.
Tvrtka Projektantski biro P45, koja je s Hrvatskim cestama ugovorila izradu projektne dokumentacije za Obilaznicu Ogulina, u utorak je u gradskoj upravi predstavila dovršeno idejno rješenje. Prezentaciji su prisustvovali gradonačelnik Dalibor Domitrović, njegov zamjenik Daniel Vukelja, voditelj odsjeka Zdravko Salopek, savjetnik za graditeljstvo Željko Gračanin a iz Hrvatskih cesta, kao predstavnici investitora, šefica odjela za studije Sanja Bogdanović  i viši suradnik Ana Brebrić. Ispred projektantske kuće koja je izradila idejno rješenje prezentaciju su održali projektanti Marko Jerinić i Ivan Turkalj.

Obilaznica je prema idejnom rješenju kolničke širine 7,1 metara, što znači da je bitno šira od postojeće D42 koja vodi kroz grad, i dužine nešto manje od 10 kilometara. Na njoj se nalaze 2 prolaza, odnosno podvožnjaka, i 3 prijelaza, odnosno nadvožnjaka, od kojih je najznačaniji onaj preko željezničke pruge s tri raspona; jednim za postojeći kolosijek, drugim za izgradnju drugog kolosijeka pruge i trećim za industrijski kolosijek prema poduzetničkoj zoni.

Ovo idejno rješenje će biti podloga za izradu studije utjecaja na okoliš za koju je isto tako rok 3 mjeseca, a nakon toga idući korak je ishođenje rješenja o prihvatljivosti za okoliš za što je rok 6 mjeseci. Gradonačelnik je i ovaj put naglasio da će gradske službe i dalje Hrvatskim cestama i projektantskoj kući pružati svu moguću podršku kako bi projekt u što kraćem roku bio realiziran.
Pod predsjedanjem Franje Kolića, održana je izvanredna, izborna skupština Područne vatrogasne zajednice Ogulina. S obzirom da je nedavno došlo do promjena na čelu Javne vatrogasne postrojbe, jednoglasno je za zapovjednika zajednice izabran Marinko Turkalj, a za njegova zamjenika Milan Stipetić. Dosadašnji zapovjednik Ivan Luketić  otišao je u mirovinu.

Podnoseći izvješće o radu Franjo Kolić je, među ostalim, naglasio da zajednica okuplja 1599 članova. Lani su imali 274 intervencije, a nada se dovršetku uređenja doma i većem broju mladih članova.  Prihodi zajednice lani su iznosili 1.229.932 kune, rashodi su bili tek nešto manji, pa je ostvaren višak od 6.881 kunu. Primjedbi na poslovanje nisu imali ni Nadzorni odbor, ni Sud časti.

I kad se već činilo da rasprave neće biti, svojim izlaganjem na to je nazočne potaknuo predsjednik Upravnog vijeća Javne vatrogasne postrojbe Ivan Vuković.
“Nismo čuli kako se troše novci. Nismo čuli ni što članove društva muči, ni kome što treba. Dajte bilo kakav konkretan prijedlog.  Zašto šutite”- upitao je nazočne Vuković, kojeg su neki podržali, a neki su smatrali da se o tome ne treba raspravljati na svečanoj skupštini i da se sve to rješava u užem krugu.

Nakon što je prihvaćen financijski i plan rada za 2019. godinu, nazočne je pozdravio gradonačelnik Dalibor Domitrović, čestitavši novom vodstvu, ali i zamjerivši predsjedavajućem što se nije istaknulo da je grad Ogulin za vatrogastvo lani izdvojio 900 tisuća kuna.
“Cilj nam je vatrogastvo usavršiti, a ne uništiti i zato moramo znati planove i načine na koji se novci troše”- poručio je gradonačelik Domitrović.

Saborski zastupnik Tomislav Lipošćak pozdravio ih je uime predsjednika Vatrogasne zajednice Hrvatske Ante Sanadera, a tajnica Vatrogasne zajednice naše županije Ivana Marić ukratko je upoznala nazočne sa novim zakonskim rješenjima koja su u pripremi.
Stranica 1 od 29