Mihaela Milanović Poljak

Mihaela Milanović Poljak

U subotu je u organizaciji Kulturnog društva "Nikola Tesla" Ogulin održana kulturno- umjetnička manifestacija. U Pučkom otvorenom učilištu plesom i pjesmom predstavili su dječji i seniorski folklorni sastav domaćina, njihovi gosti- pjevačka grupa tradicionalnih pjesama KD Nikola Tesla Karlovac, solo pjevačica etno pjesama Matea Brkić i stand up komičar Goran Vinčić.
Na samom početku sve prisutne u ime organizatora pozdravio je Siniša Ljubojević, a na kraju se mogla poslušati i beseda ogulinskog paroha, protojereja Milana Simića.
U Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana održano je II. hrvatsko prvenstvo s "Mindstorm- robotima". Pod pokroviteljstvom Agencije za odgoj i obrazovanje projekt provode partneri Udruga tehničke kulture Ogulin i hrvatsko-slovenska tvrtka DoxaKey group. Projekt podupiru u Veleposlanstvo SR Njemačke u Zagrebu, Njemačko- hrvatska industrijsko- gospodarska komora kao i Zaklada "Znanje na djelu".
Organizatorima je cilj bio potaknuti razvoj kompetencija učenika na području ciljanog korištenja informacijskih tehnologija, kao i korištenja njemačkog jezika.

Sve nazočne na samom početku pozdravili su domaćini, ravnateljica Sanja Dubić i gradonačelnik Dalibor Domitrović. Poželjeli su im dobrodošlicu, puno uspjeha te što skoriji ponovni dolazak u naš grad. Nakon što su se obratili predstavnici organizatora i pokrovitelja, natjecanje je i službeno počelo. Kako doznajemo, svi sudionici pokazali su zavidno znanje u robotici, a neku su polučili i odlične rezultate.

Ovo natjecanje privuklo je učenike iz Čepina, Zaprešića, Rijeke, Varaždina, Koprivnice, a svakako je pohvalno što su sudjelovali i učenici ogulinskih škola sa svojim ekipama. Prvo mjesto osvojila je ekipa iz Zagreba, drugo mjesto pripalo je timu iz Koprivnice dok su treći bili Riječani.
Lijepo je bilo vidjeti i predstavnike Društva pedagoga za tehničku kulturu Ogulin koje djeluje u našem gradu, a čiji se osnutak definitivno pokazao kao- pun pogodak. Upravo su oni uz pomoć nastavnika informatike, mnogobrojnu ogulinsku mladež zainteresirali za robotiku.
U današnjoj emisiji "Oči u oči" ugostili smo direktoricu Turističkog ureda, Sonju Drašković. Govorila je statističkim podacima za 2018. godinu, a najavila je i mnogobrojna događanja koja  planiraju provesti u ovoj godini.
Reprizu emitiramo u 15,30 sati
U ovotjednoj emisiji "Oči u oči" ugostili smo predsjednika, tajnika i neke od članova Udruge specijalne jedinice policije Grom Karlovačke županije. Govorili su o svojim zadaćama i obavezama, situacijama kroz koje su prošli njihovi članovi, ali su najavili i sve što planiraju realizirati. Ukoliko ste propustili poslušati emisiju u 9 sati, reprizirati ćemo ju u 15,30 sati.
Sinoć je u organizaciji Udruge Oda prijateljstvu, a uz pomoć Grada Ogulina, Turističke zajednice i Pučkog otvorenog učilišta, održan 2. Jagor, festival kojim se promoviraju dječji glazbeni talenti. U punoj Školskoj sportskoj dvorani publici se predstavilo 12 glazbenih nada ogulinskog kraja. Po mišljenju žirija i publike 1. mjesto osvojila je Ema Jelić s pjesmom Vesne Pisarović-Neka ljudi govore. Svoje zadovoljstvo i sreću nije krila ni pred mikrofonom Radio Ogulina:Drugoplasirana bila je Ena Stipetić koja je pjevala pjsmu Ivane Kindl, a treće mjesto pjevajući Cesaricu, uvjerljivo je zauzeo Luka Miloš, jedini dječak među sudionicima.
Mnogo marljivih, stručnih volontera radilo je na pripremama izvođača, a posebno ponosna i sretna bila je nastavnica glazbenog u OŠ IBM, Đurđica Cipek. Nime, upravo su iz te škole dobitnici prva tri mjesta.Iznimno zadovoljan organizacijom i odazivom na festival bio je i predsjednik Udruge Oda prijateljstvu, Hrvoje Magdić:Ovaj koncert bio je još jedna prilika da pokažemo koliko smo plemeniti te koliko smo spremni pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Obzirom da je prikupljeno 16.500 kuna za liječenje dječaka Denisa, možemo reći da smo svi zajedno i ovaj puta uspjeli.
Na posljednjoj, 11. sjednici Gradskog vijeća Grada Ogulina, vijećnici su trebali odlučivati o čak 3 točke vezane za ogulinski dječji vrtić. Naime, na prijedlog Upravnog vijeća vrtića, izvršene su korekcije Pravilnika o upisima i kriterijima upisa djece u Dječji vrtić Bistrac, što se očekivalo da će gradski vijećnici usvojiti. Obzirom da je sjednica Graskog vijeća prekinuta, iz već poznatih razloga, nije raspravljano ni o jednoj od točaka, pa tako ni ovima. Posljedično brojni građani, korisnici usluga dječjeg vrtića s pravom se pitaju što sada mogu očekivati obzirom da ova odluka nije donesena. Kontaktirali smo ravnateljicu Dječjeg vrtića "Bistrac" Ivanku Turković koja je potvrdila da izmjene pravilnika nisu usvojene pa na snazi ostaje postojeći pravilnik bez novih korekcija:Dodajmo ovome da su u prijedlog izmjena Proračuna Grada Ogulina za 2018. godinu bila uvrštena i sredstva za zapošljavanje novih odgojitelja koji bi radili u dograđenom dijelu vrtića. Po riječima ravnateljice, bez rebalansa Proračuna vrtić nije u mogućnosti zaposliti nove djelatnike te je to je puno veći problem od neusvajanja Pravilnika o upsima:Na kraju recimo da će roditelji o svemu biti obaviješteni na oglasnim pločama vrtića i na njihovoj web stranici, ali i putem Radio Ogulina.
Rješavanje imovinsko pravnih postupaka u projektu obrane od poplave grada Ogulina vrši se sedam puta brže nego prije godinu dana. Jedna je to od informacija koju su novinari čuli od gotovo svih sudionika konferencije za medije koja je u povodom proteka godine dana od početka rješavanja imovinsko pravnih odnosa u projektu obrane od poplave grada Ogulina, održana u Vijećnici Grada Ogulina
O ovoj temi govorili su gradonačelnik Dalibor Domitrović, saborski zastupnik Tomislav Lipošćak, župan Damir Jelić, županijska pročelnica Marina Jarnjević, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te predstojnica Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji Ines Pavlačić.

Na samom početku, nazočnima se obratio gradonačelnik Domitrović koji je i ovaj puta naglasio da je riječ o jednom od najvećih projekata u posljednjih nekoliko desetljeća:Ideja o „ogulinskom modelu“ koji je jedinstven u Hrvatskoj, a prije svega podrazumijeva zajedništvo svih sudionika projekta, potekla je od župana Jelića. Upravo je on taj koji je na konferenciji istakao prednost ovog modela. Naime, po njegovim riječima, kada svi sudionici odluče ići istim putem do cilja, energija je puna bolja, a posao se obavlja brže. U našem slučaju, čak sedam puta brže. Na kraju svog obraćanja, predložio je novi sastanak za 6 mjeseci kako bi i tada proanalizirali učinjeno, a nada se i zaključili da su svi imovinsko pravni postupci u potpunosti riješeni.Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković tvrdi da je provođenje ovog projekta težak i mukotrpan posao koji se radi predugo pa je potreba za ubrzavanjem postupka bila izrazito nužna. Ovaj model i sinergija, po njegovim riječima, dali su mogućnost ubrzanja radova. Tako će, kako stvari sada stoje, do kraja godine raspisati natječaj za provođenje još dvije faze.
Svjedoci smo i intenzivnijeg čišćenja Đulinog ponora u ovoj godini, što je koštalo 842 tisuće kuna. Dodajmo ovome da je od ukupno 800 čestica, sada velik dio riješen, a osim toga, riješeni su i postojeći sporovi s Hrvatskim željeznicama pa bi ubuduće tempo na projektu retencije, mogao biti još brži.Obzirom da je postupak izvlaštenja jedan od najtežih, tempom kojim se radilo, zadovoljna je i Ines Pavlačić, predstojnica Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji. Županijska pročelnica Marina Jarnjević tvrdi da se do sklapanja sporazuma s Hrvatskim vodama rješavalo 25 predmeta godišnje, a sada su u šest mjeseci riješena čak 103 predmeta.

Saborski zastupnik Tomislav Lipošćak podsjetio je da je 2017. godine, nakon velike poplave, premijer Andrej Plenković obećao da će projekt obrane Ogulina od poplave postati strateškim za Vladu RH, što se i obistinilo, a pozitivne posljedice toga potvrdili su svi sudionici konferencije za medije.Na konferenciji su bili nazočni i predstavnici pravnih timova, a među njima i Nikolina Zrnić iz tima zaduženog za rješavanje te problematike na našem području. Ona je novinarima potvrdila riječi svojih kolega, ali i istakla problematiku s kojom su se svakodnevno susretali.Bez obzira na sve poteškoće, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, poprilično je siguran da će Ogulin do 2023. godine retencijom biti zaštićen popave.

Dječji vrtić Bistrac Ogulin proslavio je svoj 62. rođendan. Ples, pjesma i pomalo zaboravnje igre na otvorenom cijeli su tjedan dio veselog repertoara. Na sam rođendan, na poziv ravnateljice Ivanke Turković, vrtić je posjetila jedna od prvih odgojiteljica u ovoj ustanovi, danas umirovljena Alojzija Wolf, od milja zvana- teta Lojzika.
Ona je okupljenim mališanima pričala o tome kako je u vrtiću bilo nekada, s čime su se djeca igrala, kako su izgledali vrtić i šumica, što se jelo i kako se zabavljalo. Djeca su s oduševljenjem upijala svaku njezinu riječ, a pitanjima i gromoglasnim pljeskom za tetu Lojziku, izmamili su joj i suzu radosnicu.
Nakon druženja prošetali su gradom s balonima u rukama, te na taj način već tradicionalno, pokazali svim svojim sugrađanima da njihov vrtić slavi rođendan. Po povratku ih je dočeka velika rođendanska torta, puhanje svijećica, a potom su nastavili s plesom i pjesmom kako i dolikuje pravoj dječjoj zabavi.
Četvrtak, 18 Listopad 2018

Učenicima uručeni tableti

Prva osnovna škola jedna je od 72 škole u Hrvatskoj, kao i jedna od dvije škole u našoj županiji, u kojoj se od jeseni eksperimentalno provodi kurikularna reforma.
Školama je obećano da će u eksperimentalnom programu raditi po novim kurikulumima, novim nastavnim materijalima, digitalnim obrazovnim sadržajima i u opremljenim kabinetima. Međutim, tableti koji su u školskim klupama trebali biti 1. dan nastave, u neke škole došli su tek pred 2 tjedna. Jedna od takvih škola je i Prva osnovna škola Ogulin, a to nam je potvrdio i ravnatelj Zvonko Ranogajec:Ravnatelj Ranogajec, između ostaloga, naglasio je da bez obzira na kašnjenje tableta, učenici i učitelji koji su u eksperimentalnom provođenju kurikularne reforme, od početka školske godine rade po tom programu. Tableti će učenicima služiti za lakše usvajanje gradiva, a svaki će učenik mjesečno na raspolaganju imati 2GB internet programa:Dodajmo ovome da učenici s tabletima trebaju rukovati savjesno i odgovorno, a svatko će svoj tablet na kraju školske godine vratiti školi:

Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana provođenjem još jednog projekta u nizu, zaslužila je plaketu „Škola ambasador Europskog parlamenta“. Tim povodom upriličen je kratki program, a posebna gošća bila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.Marijana Petir. Čin uručivanja plakete, svojim su dolaskom uveličali i gradonačelnik Dalibor Domitrović te policijski službenik PP Ogulin za poslove maloljetničke delikvencije Marijan Turković.
Na samom početku sve učenike, profesore i goste pozdravile su ravnateljica škole Sanja Dubić i voditeljica projekta Ljiljana Gračanin, a obratio se i gradonačelnik koji je istakao iznimno zadovoljstvo ovakvom aktivnošću mladih.
Prilikom uručivanja priznanja učenicima koji su sudjelovali u projektu i plakete školi, Marijana Petir je rekla:

{mp3}20180928_GIMNAZIJA_MARIJANA_PETIR_-_EU_PARLAMENT/mp3}

Posebno zanimljiv bio je scenski prikaz kojim su učenici na šaljiv način prikazali nekoliko svakodnevnih situacija s kojima se susrećemo živeći u Europskoj uniji.
Stranica 1 od 68