Mihaela Milanović Poljak

Mihaela Milanović Poljak

Radio Ogulin danas je primio priopćenje iz SDSS-a u kojem stoji da će na nadolazećim lokalnim izborima, kandidat za zamjenika gradonačelnika Ogulina iz redova srpske nacionalne manjine biti Neven Ivošević.

- Samostalna demokratska srpska stranka, Gradska organizacija u Ogulinu na sjednici Izvršnog odbora Gradske organizacije jednoglasnom odlukom donijela je odluku da kandidat za zamjenika gradonačelnika grada Ogulina iz redova srpske nacionalne manjine bude Neven Ivošević.

Neven Ivošević po zanimanju je magistar inženjer elektrotehnike zaposlen na mjestu tehničkog direktora u tvrtki Pružne građevine d.o.o. u sastavu Hrvatskih željeznica. Neven Ivošević je istaknuti član srpske zajednice u Ogulina kao jedan od osnivača Pododbora SKD Prosvjete u Ogulinu i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine grada Ogulina u jednom mandatu. Neven Ivošević je aktivni član SDSS-a preko deset godina te je trenutno potpredsjednik Gradske organizacije SDSS-a grada Ogulina i potpredsjednik Županijske organizacije SDSS-a  Karlovačke županije.
Županijska organizacija SDSS-a za zamjenika župana Karlovačke županije iz redova srpske nacionalne manjine kandidirala je Mirka Martinovića, diplomiranog ekonomistu iz Vojnića zaposlenog na mjestu pročelnika jedinstvenog upravnog odjela u općini Krnjak.
Na predstavljanju kandidata SDSS-a za nadolazeće izbore u Drežnici uz navedene kandidate prisustvovali su saborski zastupnik SDSS-a prof.dr. Milorad Pupovac, predsjednik županijske organizacije SDSS-a Dejan MIhajlović i predsjednik Gradske organizacije SDSS-a u Ogulinu Neven Vujnović.
SDSS će na nadolazećim lokalnim izborima uz navedene kandidate imati i liste za izbor članova Gradskog vijeća grada Ogulina i svoje kandidate za članova županijske skupštine Karlovačke županije na zajedničkoj listi s HNS-om Karlovačke županije, stoji u priopćenju.
Danas je u Karlovcu obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe (HMS). Okupljenim djelatnicima HMS-a koji su pristigli iz svih dijelova Republike Hrvatske njihov dan su čestitali izaslanik predsjednice RH Nedjeljko Strikić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnica Marija Jelkovac, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar zdravstva Milan Kujundžić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević, župan Karlovačke županije Ivan Vučić, gradonačelnik Karlovca Damir Jelić i brojni drugi ugledni gosti. Tom prilikom predstavljeni su i projekti važni za daljnji razvoj sustava hitne medicine u Republici Hrvatskoj za koje su osigurana sredstva iz Europskih strukturnih fondova, uključujući uspostavu pomorskog HMS-a brzim brodovima, specijalističko usavršavanje doktora medicine te projekt kontinuiranog usavršavanja radnika u djelatnosti hitne medicine.

Ukupno 3.730 djelatnika HMS-a svakodnevno skrbi o građanima u trenucima kada im je izravno ugrožen život ili teško narušeno zdravlje. Prema podacima Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu tijekom 2016. godine HMS je ukupno imao milijun i 300 tisuća intervencija. Ovi podaci ukazuju na veliku odgovornost djelatnika HMS-a koji su, stoga, obilježavanje Nacionalnog dana HMS-a započeli edukacijskim programima za građane. Svi zainteresirani građani upoznali su se s djelokrugom rada HMS-a te razgledali vozila i opremu HMS-a.

Hrvatski sabor je 2013. godine 30. travanj proglasio Nacionalnim danom HMS-a čime se Hrvatska pridružila nizu svjetskih zemalja koje nastoje senzibilizirati javnost o važnostima i specifičnostima ove iznimno odgovorne i teške djelatnosti. Središnje obilježavanje Nacionalnog dana HMS-a održalo se pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, Ministarstva zdravstva RH, Karlovačke županije i Grada Karlovca, a u organizaciji Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije
Nakon više od tri godine priprema i prijave na stjecanje uvjeta za kandidaturu za status „Grad-prijatelj djece“, Grad Ozalj je status i dobio. Uspješnom suradnjom i koordinacijom aktivnosti svih gradskih institucija i organizacija civilnog društva koje rade s djecom i mladima, kandidatura za status je ocijenjena pozitivnom i Središnji koordinacijski odbor Saveza Društava naša djeca Hrvatske je donio odluku o dodjeli statusa Grad prijatelj djece.
Titula i maketa će gradonačelnici Gordani Lipšinić svečano biti uručena u petak, 28.travnja 2017., na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća, povodom Programa obilježavanja Dana Grada Ozlja i Spomendana na Zrinske i Frankopane, stoji u priopćenju koje smo dobili iz Grada Ozlja.

Dodajmo ovome kako Grad Ogulin, zahvaljujući svima koji rade za dobrobit djece, posebice Društvu Naša djeca Ogulin, status „Grad-prijatelj djece“ ima još od davne 2007. godine.
Učenici Osnovne škole Ivane Brlić- Mažuranić danas su upriličili proslavu 143. rođendan svoje škole. Proslava je počela s tri školska sata „obrnute učionice“ za vrijeme koje su učenici poučavali svoje nastavnike. Jedni i drugi rado su prihvatili ovu ideju koja je polučila zanimljive rezultate te nasmijala učenike, nastavnike i ravnateljicu Anđelku Salopek koja je obilazila predavanja.

Nakon nastave prepustili su se u ruke fotografa Šime Strikomana, koji je povodom Dana škole snimio svoju 556. milenijsku fotografiju. Učenici su dan ranije na školskom igralištu bojom oslikali lik Ivane Brlić- Mažuranić, a danas su ga zajedno s osobljem škole, popunili svojim vedrim i nasmijanim licima. Dok Šime Strikoman, rado viđeni gost u Ogulinu koji je s Ogulincima napravio već niz fotografija, izradi današnju, mi vam donosimo djelić atmosfere s fotografiranja.

DVD Ogulin 22.travnja bio je domaćin 8. susreta "Alenovih prijatelja." Riječ je o memorijalnom nogometnom turniru koji se održava svake godine u čast preminulom članu DVD-a San Marino Novi Vinodolski, Alenu Blaževiću. Sudionici turnira članovi su dobrovoljnih vatrogasnih društava San Marino Novi Vinodolski, Jasenak, Otočac, Lopar, Brinje, Hrašće i Ogulin koje je Alen posjećivao te održavao prijateljske odnose. Turnir se počeo održavati pred 8 godina, a svake godine domaćin jedno je od navedenih dobrovoljnih vatrogasnih društava. Na susretu se okupilo oko 70 sudionika i gostiju koji su nakon odigranog turnira nastavili s druženjem u ugodnoj prijateljskoj atmosferi u vatrogasnom domu.
Dan planeta Zemlje obilježen je i u Gimnaziji Bernardina Frankopana. Na predavanju "Ekologija u poduzetništvu" učenici su progovorili o ekološkim problemima koji muče današnje generacije. Plastične vrećice i nerazgradivi otpad samo su neke teme o kojima su izlagali. Na kraju učeničkih izlaganja, koordinatorica ovog predavanja, Manuela Mihaljević Sabljak, upoznala je učenike s olovkom „Fabula“, proizvodom mlade inovatorice Mateje Kuhar, koji je u potpunosti napravila od iskorištenih listića čaja, ostataka kave i otpadnih latica cvijeća. Kako saznajemo od koordinatorice, želja je bila na taj način učenicima dokazati i pokazati da se uz malo volje, kreativnosti i znanja, može uspjeti i svijet pokrenuti na bolje.
Učenici Osnovne škole Ivane Brlić- Mažuranić naveliko se pripremaju za proslavu 143. rođendana svoje škole koji će upriličiti sutra. Danas su školsko igralište pripremili za snimanje 556. milenijske fotografije Šime Strikomana, koja će prikazati lik Ivane Brlić-Mažuranić.
Pučko otvoreno učilište Ogulin u  naš je grad, u nedjelju 23. travnja,  dovelo glumačku družinu Histrioni koja se ogulinskoj publici predstavila s predstavom Igra u dvoje.
U glavnim ulogama našli su se Dora Fišter Toš i Janko Popović Volarić, a predstavu je režirala Saša Broz.
Ogulinska publika i ovaj je put uživala u predstavi koja je utjelovila mnoge uloge i životne situacije.
U okviru svečanog otvorenja Tjedna EU fondova održanom u Zagrebu dodijeljena je nagrada „Najuspješniji lokalni EU projekt u RH u razdoblju 2015. – 2016.“. U natjecanju za navedenu nagradu našli su se brojni projekti s područja cijele Hrvatske, a u užem izboru najuspješnijih projekata kao drugoplasirana bila je i Javna ustanova Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac.  

„Iznimno mi je drago da je naš akvarij pronašao svoje mjesto među najuspješnijim lokalnim EU projektima na razini Hrvatske. To pokazuje da je riječ o doista vrijednom i značajnom projektu, što su pokazali i sami građani koji dali svoj glas za Aquatiku. Čast mi je biti dijelom ovakve jedne ustanove, koja zasigurno može poslužiti kao primjer pametnog korištenja bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije, čime su dodatno unaprijeđene turistička i gospodarska slika Karlovca, Karlovačke županije, ali i cijele Hrvatske.“, istaknula je ravnateljica Aquatike, Margarita Maruškić Kulaš.

Nominirani projekti su pokrili područja kao što su poduzetništvo i razvoj poslovne infrastrukture, istraživanje i inovacije, zaštita okoliša, socijalna uključenost i zapošljavanje te poljoprivreda, a bili su zastupljeni od Srijema i Slavonije preko Zagreba i Like do Istre i Dalmacije. Glasovanje za najuspješniji lokalni EU projekt provedeno je putem internetske stranice www.strukturnifondovi.hr, gdje su građani imali priliku dati svoj glas za tri najuspješnija projekta prema njihovom mišljenju.

Aquatika je od svog otvorenja u listopadu prošle godine dobitnik nekolicine stručnih nagrada, priznanja i nominacija za brojne nagrade.
Lovačko društvo „Kuna“ Drežnica u nedjelju 23. travnja, proslavilo je 70 godina svog postojanja. Tom prigodom organiziran je prigodni program koji je započeo posvećivanjem zastave u Kapelici, a nakon posvete, svečano je otvorena obnovljena lovačka kuća u Benkovićima. Najsvečaniji dio obilježavanja pozamašne obljetnice bila je svečana sjednica Skupštine LD „Kuna“. Predsjednik Nenad Vukadinović u svom je obraćanju pozdravio sve nazočne goste i lovce te ih upoznao s poviješću i trenutnim stanjem lovstva na području koje pokriva LD „Kuna“.

- Društvo je u različitim vremenskim periodima prolazilo kroz različite oblike organiziranosti ali nikada, od svog osnivanja 1947. godine, nije prestajalo sa radom. Na ovim prostorima lov datira još iz 15. Stoljeća, a prvi pisani tragovi spominju se u „Urbaru“ kneza Branimira iz 1486. godine, istako je Vukadinović koji je prisutnima objasnio i zanimljiv podatak od kuda naziv „kuna“.

- Naziv kuna odabran je iz razloga što se u to vrijeme za tri ulovljene kune moglo zaraditi više nego sa dva para konja u šlajsu cijele godine.

Lovačko društvo danas u zakupu ima dva lovišta i to državno otvoreno lovište Mala javornica površine 5.199 hektara, te zajedničko otvoreno lovište Drežnica površine 5.257 hektara. Na području lovišta imaju tri objekta zatvorenog tipa i 2 otvorenog tipa, a posjeduju legaliziranu lovačku kuću i dva susjedna objekta uz nju. Broje 120 matičnih i 7 pridruženih članova.
Po riječima Nenada Vukadinovića, grupa lovaca koja je osnovala lovačko društvo ostavila je u naslijeđe mnogim generacijama dobre temelje za razvoj lovstva na području drežničko-jasenačkog kraja, a današnje vodstvo i članovi svojim trudom i radom nastoje lovstvo dodatno unaprijediti.

Među mnogobrojnim uzvanicima i prijateljima iz susjednih lovačkih društava, nazočni su bili tajnik Lovačkog saveza Karlovačke županije, a ujedno i izaslanik predsjednika Hrvatskog lovačkog saveza i izaslanik predsjednika Lovačkog saveza Karlovačke županije, Robert Gorišek, načelnik PP Ogulin Dražen Lipošćak, dogradonačelnik Ogulina Tone Radočaj, županijski pročelnik odjela za poljoprivredu, šumarstvo i turizam, Vilim Magdić, te župan Karlovačke županije Ivan Vučić, koji je u svom obraćanju istakao važnu ulogu ovog društva koje pokriva vrlo veliko područje, a ima dugogodišnju i tradiciju.

Kako to obično biva u svečanim prigodama, društvo je dodijelilo zahvalnice,  17 brončanih, 4 srebrne i 6 zlatnih plaketa, te 8 HLS-ovih odličja III. reda i 2 II. reda. u ime svih dobitnika prigodnim riječima zahvale, obratio se dugogodišnji lovac Željko Tatalović. Zahvalnicu u ime Grada Ogulina primio je dogradonačelnik Tone Radočaj, a u ime Karlovačke županije, župan Ivan Vučić. Županu je uručena i zlatnu plaketa za doprinos razvoju lovstva, nakon čega je istako veliko zadovoljstvo činjenicom da se većinu lovišta uspjelo dati na upravljanje ljudima s terena koji najbolje poznaju svoja područja.

Stranica 1 od 44