Dubravko Dragičević

Dubravko Dragičević

Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju održava se na razini Europske unije u periodu od 20. do 24. studenoga 2017. godine s ciljem predstavljanja brojnih mogućnosti koje nudi strukovno obrazovanje i osposobljavanje mladih ljudi, ali i odraslih kako bi otkrili svoje talente i razvili specifična znanja i vještine za radna mjesta današnjice i budućnosti.
Republika Hrvatska je na prošlogodišnjem, ujedno prvom, Europskom tjednu vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju zauzela treće mjesto na području Europske unije po broju organiziranih događanja u navedenom tjednu. U Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju uključila se Gimnazija Bernardina Frankopana Ogulin. Naime, vježbenička tvrtka škole „Darovi prirode“ prigodnim programom i aktivnostima obilježit će ovaj tjedan o čemu smo više saznali od profesorice Manuele Mihaljević Sabljak:

Petak, 17 Studeni 2017

Za snažne palčiće

Na inicijativu mame jednog od najmanjih ogulinskih Palčića i Ogulin se ove godine uključio u akciju obilježavanja Međunarodnog dan svjesnosti o prijevremenom rođenju. Godišnje se u Hrvatskoj rodi oko 2 tisuće beba prije vremena. To znači da su se rodili prije 37 tjedna, a i porođajna težina bitno im je manja nego terminskim bebama. U Ogulinu se akcija održava po prvi put, a zahvaljujući pokroviteljima Gradu Ogulinu, Turističkoj zajednici grada Ogulina, Društvu Naša djeca Ogulin, te Udruzi Radost. U Gradskoj knjižnici i čitaonici u četvrtak je  održano predavanje na temu „ Prijevremeno rođenje, važnost rane intervencije“ s ciljem upoznavanja naših sugrađana s problemima s kojima se Palčići susreću svakoga dana. Predavači su bili dr. Nada Brozović, dr. Zorka Erdelez Žgela, dr. Svetislav Polovina i fizioterapeutkinja Tanja Laktašić. Brojni će gradovi danas zasvijetliti ljubičasto za palčiće. Među njima i Karlovac gdje će se od 18 sati pred Zorin domom održati prigodan program, te Ogulin gdje će Frankopanska kula zasjati ljubičasto za nedonoščad. Pozivaju se svi naši sugrađani da podrže navedenu akciju odijevanjem ljubičaste odjeće te puštanjem balona u zrak .
Svoju poruka za sve naše sugrađane putem našeg radija iznijela je Željka vučko  predsjednica „Palčića“,    prve udruge u Hrvatskoj za unapređenje skrbi za prijevremeno rođenu djecu i podršku njihovim obiteljima.

U gradskoj vijećnici Grada Ogulina u srijedu poslije podne upriličeno je potpisivanje Sporazum "Zaštita od poplava Grada Ogulina" kojeg su svi nazočni ocijenili najboljim primjerom dobre suradnje lokalnih i državnih institucija!
Sporazum o suradnji u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa radi realizacije projekta „Zaštita od poplava grada Ogulina“ potpisan je u nazočnosti gradonačelnika Ogulina Dalibora Domitrovića i njegovih zamjenika, te predsjednika Gradskog vijeća, troje saborskih zastupnika iz naše izborne jedinice Davora Ivu Stiera, Mariju Jelkovac i Tomislava Klarića, te direktora tvrtki i ustanova naše županije. Sporazum su potpisali župan Karlovačke županije Damir Jelić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, direktorica Centra za gospodarenje otpadom Karlovačke županije KODOS Marija Tufeković , direktor ŽUC-a Stjepan Turković. Direktor Razvojne agencije Karlovačke županije KARLA Viktor Šegrt, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Karlovac Vladimir Bauer i Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin Josip Zorko.
Sporazumom je regulirano angažiranje pravnika iz sustava Karlovačke županije, te županijskih ustanova i tvrtki u radu na poslovima imovinsko-pravnih odnosa u projektu „Zaštite od poplava grada Ogulina“, a u cilju ubrzanja postupaka i brže realizacije projekta.
Više o samom činu potpisivanja i što ovaj projekt znači za grad Ogulin i njegove stanovnike, poslušajte u nedjelju, u napoj emisiji Oči u oči od 9,30 sati.
Udruga veterana 143.brigade Hrvatske vojske organizirala je obilježavanje 26.obljetnice osnutka ove postrojbe. Nakon polaganja vijenaca i svete mise za sve poginule i umrle pripadnike 143. brigade, nazočni su se uputili do župne dvorane, gdje ih je sve još jednom pozdravio župnik Josip Štefančić. Potom je riječ uzeo gradonačelnik Dalibor Domitrović rekavši.Obilježavanju 26. obljetnice osnutka 143. brigade prisustvovao je saborski zastupnik Tomislav Lipošćak istaknuvši važnost Domovinskog rata i oslobađanje Hrvatske.U nastavku je nadodao:Obilježavanje osnutka 143.brigade završeno je druženjem uz zakusku
Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ osnovan je inicijativom roditelja i zdravstvenih djelatnika, a s ciljem osvješćivanja, edukacije i pomoći roditeljima prijevremeno rođene djece. Jedan od ciljeva je svakako i razmjena iskustava roditelja i unaprjeđenje skrbi prijevremeno rođene djece.
Prijevremeno rođenom djecom se smatraju sva djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće. Stopa smrtnosti beba rođenih prije 37.tjedna je pala i u konstantnom je padu, no bebe koje su rođene značajno prerano vjerojatno će imati ozbiljne i brojne dugoročne probleme. U Hrvatskoj se godišnje u prosjeku 2.000 djece rodi prijevremeno, od čega njih 400 treba intenzivnu liječničku skrb. Svjesnost javnosti o problemima s kojima se susreću prijevremeno rođena djeca i njihovi roditelji vrlo niska, te je stoga i vrlo važna edukacija svih dionika društva.
Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju se tradicionalno održava svake godine 17. studenog raznim aktivnostima od kojih se neke protežu i na cijeli tjedan. Godina u kojoj se nalazimo je osma godina za redom kako Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ obilježava Svjetski dan prijevremeno rođene djece. Sva događanja diljem Hrvatske kulminiraju zajedničkim puštanjem ljubičastih balona.

Cilj obilježavanja ovoga dana je edukacija javnosti i usmjeravanje pozornosti na problem prijevremenog rođenja, ne samo na lokalnoj već i na globalnoj razini, koji je jedan od vodećih uzroka smrti novorođenčadi i u razvijenim i nerazvijenim zemljama, a i drugi po redu, odmah poslije upale pluća, uzrok smrti djece do pete godine starosti.
Na inicijativu Kluba roditelja nedonoščadi „Palčići“ u svim gradovima sudionicima se puštajuljubičasti baloni u zrak kao simbolični znak prijevremeno rođene djece u Hrvatskoj. Ljubičasta boja u vizualnom identitetu predstavlja osjetljivost i iznimnost te je stoga postala simbol Svjetskog dana prijevremenog rođenja. Prošle godine je u akciji sudjelovalo 17 gradova, a ove godine se ta brojka popela na 24 hrvatska grada.
Na inicijativu mame jednog od najmanjih ogulinskih Palčića i Ogulin se ove godine uključio u ovu hvalevrijednu akciju zahvaljući donacijama naših sugrađana, kako pravnih tako i fizičkih osoba.
Pod pokroviteljstvom Grada Ogulina, u suradnji s Turistickom zajednicom grada Ogulina, Društvom Naša djeca Ogulin te Udrugom Radost, dana 16.11.2017. u prostorijama Gradske knjižnice grada Ogulina bit će održano kratko predavanje naziva „ Prijevremeno rođenje, važnost rane intervencije“ s ciljem upoznavanja naših sugrađana s problemima s kojima se Palčići susreću svakoga dana. Predavanje će svoj naglasak staviti na upoznavanje javnosti s problemom prijevremenog rođenja sa ginekološkog, pedijatrijskog te fizijatrijskog aspekta.
Kao i u mnogim hrvatskim gradovima, i u Ogulinu ćemo obilježiti navedeni datum "bojanjem" pročelja Frankopanske kule u ljubičastu boju te puštanjem balona kojima ćemo pokazati kako su svi Palčići, iako krhki po rođenju, dovoljno snažni da se vinu u visine.
Pozivamo sve Ogulinke i Ogulince da nam se pridruže u puštanju balona i obuku nešto ljubičasto kako bi im pružili podršku. Palčići Vas sa veseljem očekuju!
Dječji vrtić Bistrac proslavio je 61.rođendan. Dječji vrtić “Bistrac” Ogulin, otvorio je vrata za mališane 13. studenog 1956.g. Radilo se u prilagođenom stambenom prostoru s jednom mješovitom skupinom. Pošto je postojala potreba u gradu Ogulinu za organiziranim smještajem djece u predškolsku ustanovu, trebalo je razmišljati o izgradnji novog vrtića koji bi osiguravao uvjete za smještajem djece. Zbog toga je 1. lipnja 1976.g. počela gradnja novog vrtića. Svečano otvaranje bilo je 17. veljače 1977.g. Sadašnji vrtić ima ukupno 5 205 m2, od toga 896 m2 unutrašnjeg prostora, dok se sav ostali prostor svodi na zelenu površinu i malu šumicu iza vrtića. Vrtić ima 6 odgojnih skupina. Od toga ima četiri mješovite, stariju i stariju jasličku skupinu. Djeca i tete vrtića rođendan su proslavili uz pjesmu, ples i slavljeničku tortu. Više o proslavi rekla nam je ravnateljica vrtića Ivanka turković:

Nedjelja, 12 Studeni 2017

Saborsko nije zaboravljeno

Komemoracijom u čast svim poginulim i umrlim braniteljima, obilježeno je 26 godina stradavanja Saborskog. U studenom 1991. velikosrpski agresor je, uz svesrdnu pomoć tadašnje JNA, krenuo u sveopće uništenje ovog pitomog, ličkog mjesta. Saborsko je 12.studenog 1991. godine prinijelo ogromnu žrtvu na oltar Domovine, jer je tog dana selo sravnjeno sa zemljom, mještani protjerani, a 51 stanovnik Saborskog ubijen. Saborčani su s radošću dočekali dan povratka koji se zbio nakon vojno redarstvene akcije «Oluja». Od tad Saborsko živi svoj mirni život pitomog sela, uz probleme koji muče i ostala Hrvatska sela. Saborčani se sa svojim patnjama s ponosom nose, ali prilikom svake godišnjice obilježavanja stradanja, te patnje se produbljuju. Bilo je tako i ove godine. U organizaciji općine Saborsko upriličeno je polaganja vijenaca i paljenja svijeća na mjestu spomen obilježja masovne grobnice, a vijence su položili izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Mladen Markać koji je obraćajući se okupljenima rekao.
U ime Vlade Republike Hrvatske vijenac je položio ministar branitelja Tomo Medved rekavši.
Župan Karlovačke županije Damir Jelić ponosan je što može pred svim stanovnicima Saborskog reći da je svjetlo nadvladalo tamu,te da se žrtva Saborskog ne zaboravlja:
Načelnik općine Marko Bičanić podsjetio je na stradavanje Saborskog naglasivši njegovu važnost u obrani Hrvatske u ratu. U nastavku je nadodao.
Pored spomen obilježja vijence su položila izaslanstva gradova i općina iz Karlovačke županije, te udruga proizašlih iz Domovinskog rata.
Nakon polaganja vijenaca služena je sveta misa u crkvi Sv. Ivana Nepomuka, a zatim je uz zajedničko druženje nastavljeno evociranje ratnih uspomena na ponosne dane 1991.godine.
Subota, 11 Studeni 2017

Radio Ogulin uz Saborsko

Saborsko 12. studenog obilježava tužnu obljetnicu stradavanja. Tog dana 1991.godine srpski napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili su obrambene crte sela Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali sve mještane koji se nisu uspjeli spasiti. Od 51 ubijenog Saborčana najveći broj ubijen je 12.studenog 1991. godine, i to uglavnom staraca i starice. Najstariji ubijeni je Mate Matovina u 96-oj godini života, a Marija Krizmanić u 90-oj godini. Preživjeli mještani su se tri dana provlačili kroz šume do Ogulina gdje su 4 godine u progonstvu čekali povratak na svoja spaljena ognjišta.
U nedjelju 12. studenog u Saborskom će se obilježiti 26. godišnjica pada Saborskog. Ceremonija odavanja počasti žrtvama Domovinskog rata započet će u 10:30 sati kod spomen obilježja Ranjena golubica, a zatim slijedi sv. misa u crkvi sv. Ivana Nepomuka u Saborskom.
Radio Ogulin posvetiti će veći dio svog nedjeljnog programa tužnoj obljetnici stradavanja Saborskog i na taj način pokazati da se žrtva Saborskog ne zaboravlja.
Četvrtak, 09 Studeni 2017

Vježba evakuacije

Onaj tko nije čuo našu najavu da će se održati vježba evakuacije i spašavanja, imao je razloga za brigu kada su se upalile vatrogasne sirene i krenule prema gradskoj upravi. Policija je ulicu zatvorila za sav promet, a hitna pomoć odvezla je jednu ozljeđenu osobu koja se nagutala dima.
Dakle, na sreću, nije bila riječ o stvarnom događaju, već o vježbi spašavanja, koja se provodi jednom u dvije godine, u cilju osposobljavanja osoba koje provode evakuaciju, a u slučaju izbijanja požara. Svi djelatnici gradske uprave i ostalih službi bili su evakuirani i nakon pola sata vratili se na svoja radna mjesta.
Ponedjeljak, 30 Listopad 2017

Prihvaćen rebalans proračuna

Sjednica ogulinskog Gradskog vijeća počela je Aktualnim satom. Nakon pročitanih odgovora na vijećnička pitanja, krenulo se s postavljanjem novih. Pitanja su postavljali i oporbeni i vladajući vijećnici, na većinu pitanja odgovoreno je odmah, a na dio će se odgovoriti pisanim putem. S obzirom da je sjednica prenošena direktno putem našeg radija, nećemo ponavljati pitanja, već ćemo Aktualni sat, raspravu o proračunu i druge teme reprizirati u našem programu.

Žučna se rasprava vodila oko izmjena i dopuna ovogodišnjeg proračuna. Tu su se čula stranačka prepucavanja, HDZ je optuživao vladajuće, a oni su odgovorili kako je proračun 27 godina donosio HDZ i da SDP u 4 mjeseca nije mogao stvoriti ovaj gubitak. Uglavnom, manjak od 3,1 milijun kuna najviše će pretrpjeti korisnici proračuna, a od iduće godine i zaposleni u gradskoj upravi, kojima slijedi smanjenje određenih materijalnih prava.

Izmjene proračuna prihvaćene su sa 9 glasova za i šest protiv.
U nastavku sjednice raspravljalo se o još niz točaka, vezanih uz rebalans proračuna, a prihvaćeni su i novi koeficijenti za obračun plaća gradskih službenika i namještenika. Gradonačelniku i njegovim zamjenicima plaća je smanjena, prihvaćanjem Odluke o plaći i drugim pravima  gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika, za vrijeme profesionalnog obnašanja dužnosti.
Stranica 1 od 14