Dubravko Dragičević

Dubravko Dragičević

U četvrtak, 20. srpnja u velikoj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin održana je 3.  „maratonska „ sjednica Gradskog vijeća. Sjednicom je predsjedao predsjednik Željko Stipetić otvorivši ju  Aktualnim satom.
Predsjednik kluba HDZ-a, Ivan Vučić zanimao se tko zastupa Turističku zajednicu te zašto je direktorici Radio Ogulina zabranjeno potpisivanje Ugovora s vijećem za elektroničke medije. Zamjenica gradonačelnika Ivana Salopek Šumonja pojasnila mu je da direktorica Sonja Drašković zastupa Turistički ured i da nema potrebe za pravnim(odvjetničkim) zastupanjem. U odgovoru na pitanje o Radio Ogulinu gradonačelnik Domitrović osvrnuo se je na nerealizaciju emisija koje bi radio Ogulin po Ugovoru trebao stvarati, a čije neizvršenje za sobom povlači vračanje novčanih sredstava predviđenih sklapanjem ugovora, uz uvećanje za kamatu. Gradonačelnik Dalibor Domitrović naglasio je da ne želi budućoj upravi Radio Ogulina stvarati nove dugove prethodne vlasti. Zlata Kurelac (Hdz) zanimala se je za nastavak suradnje s Razvojnom agencijom Karlovačke županije na što joj je dogradonačelnik Vukelja odgovorio da razmatraju prekid suradnje nakon što dodatno prikupe sve informacije. Aktualni sat dodatno se je zahuktao nakon pitanja Ivice Vukovića (HDZ) o zapuštenim gradskim naseljima, što je izazvalo reakcije, jer su se počele isticati podjele po stranačkoj i nacionalnoj pripadnosti. Milan Sabljak zamjerio je gradonačelniku da dijeli građane Ogulina zatraživši pauzu. Predsjednik Gradskog vijeća Željko Stipetić pozvao je na smirivanje tenzija nakon čega je  gradonačelnik  oštro odbacio  optužbe o dijeljenju građana naglasivši  da podjelama nema mjesta i da neće dozvoliti takve rasprave. Sanjin Rodić (HDZ) pitao je zamjenika treba li smanjiti izdvajanja za vatrogastvo, nakon kojeg mu je dogradonačelnik Vukelja odgovorio da će racionalizacije biti u svim ustanovama i poduzećima Grada Ogulina. Ljiljana Gračanin(SDP) u pitanju gradonačelniku podsjetila je na izdvajanje novca za besplatne udžbenike prvašića s naglaskom pitanja za daljnje planove. Gradonačelnik Domitrović obećao je da će u svom mandatu pokušati iznaći financijskih sredstava za nabavku udžbenika i ostaloj školskoj djeci. Siniša Ljubojević (DSS) zanimao se o telekomunikacijskim signalima za područje Drežnice i Vitunja, gdje gotovo da nema ni jednog signala, te o lošoj cestovnoj infrastrukturi. U svom odgovoru vijećniku Ljubojeviću gradonačelnik je rekao da su već neke mjere poduzete, te da se očekuju i konkretni rezultati u narednom periodu.. Milan Sabljak(HDZ) zanimao se za najavljenu  racionalizaciju i otpuštanja u gradskoj upravi, na što mu je gradonačelnik odgovorio da mu je u interesu sačuvati svako radno mjesto, poručivši Sabljaku da ne vjeruje pričama s ulice.
U nastavku sjednice prihvaćena su izvješća o izvršenju programa javnih potreba u kulturi i socijalnom programu, izvršenju programa  potpora poduzetništvu u malom i srednjem gospodarstvu, poljoprivredi i ruralnom razvoju, te javnih potreba u sportu. Gradsko vijeće na sjednici je osnovalo Odbor za branitelje Domovinskog rata  koje je vijećnicima predstavio Darko Vukelić, u ime Odbora za izbor i imenovanja. Uz manje nesporazume tehničke prirode, prijedlog je prihvaćen jednoglasno. U odboru će sjediti Boško Salopek kao predsjednik te članovi Dražen Cindrić, Nikola Požega, Ivica Puškarić te Mateja Luketić. U nastavku sjednice izvješća o radu podnijeli su ravnatelji i direktori gradskih poduzeća i ustanova. Gradski vijećnici prihvatili su izviješća o radu i poslovanju Poduzetničke zone, Gradske knjižnice i čitaonice ogulin, Turističke zajednice Grada Ogulina, Centra za posjetitelje „Ivanina kuća bajke“ te Područne Vatrogasne zajednice Ogulin. Vijećnici nisu prihvatili izviješća Stambeno komunalnog gospodarstva, Vodovoda i kanalizacije, Pučkog otvorenog učilišta te Radio Ogulina.
U subotu i nedjelju u prijepodnevnom programu naši slušatelji moći će poslušati izviješće o poslovanju Radio Ogulina i Aktualni sat.
S tugom i žaljenjem primili smo vijest da nas je zauvijek napustio fra Vice Blekić. Radi se o voljenom svećeniku, koji je od 2005 do 2013 godine djelovao u Ogulinu kod franjevaca trećoredaca.Za svog rada i djelovanja u Ogulinu puno je pisao i stvarao te je bio suradnik Hrvatskog radija, Radio Marija i Radio Međugorje. Bio je omiljen među vjernicima koji su pažljivo slušali svaku njegovu riječ izgovorenu u kapelici Krista Kralja. Gotovo da nije bilo društveno kulturnog događaja na kojem nije bio prisutan i angažiran pridonoseći daljnjem napretku našeg grada. Ogulin je za to vrijeme u njegovom srcu zauzeo posebno mjesto, priznao nam je to prilikom odlaska na novu službu u Zagreb:


 
Fra Vice Blekić bio je zaljubljenik u Ogulin, a najsretniji je bio kad se je popeo na Klek, tad je postao pravi Ogulinac.
 
 
 
Franjevac Vice Blekić bio je dugogodišnji suradnik Radio Ogulina u mnogim vjerskim emisijama povodom najvažnijih kršćanskih blagdana. S njime smo napravili mnogobrojne emisije koje su nailazile na pohvale naših slušatelja. Imao je fra Vice ono nešto posebno, što nas je iznova tjeralo da upijamo svaku njegovu riječ te da mu neizmjerno vjerujemo. Fra Vice Blekić bio je zaljubljenik u poeziju. Često nam je recitirao, a posebno je bio vezan za pjesmu koja ga je odnijela u nebeska prostranstva. Antun Branko Šimić, „Opomena“.
 
 
 
Prilikom našeg zajedničkog susreta imao je zadnju poruku za naše slušatelje:
 
Frankopanske ljetne večeri nadolazeći  vikend (15 i 16 srpanj) ulaze u samu završnicu. Organizator, Pučko otvoreno učilište za subotu nam priprema otvorenje izložbe slika ogulinske slikarice Marije Lovrić. Otvorenje je u atriju hotela Frankopan u 20:30 sati. U nedjelju,16. srpnja od 20:30 sati u Atriju hotela Frankopan koncert će održati Zagrebački ansambl Flauta. Zagrebački ansambl flauta, jedini ansambl takve vrste u Hrvatskoj, ove godine obilježava petu obljetnicu.
Nakon brojnih suradnji s umjetnicima iz različitih grana umjetnosti Zagrebački ansambl flauta, u kojem svira devet dama, sve redom vrsne hrvatske flautistice, odlučio je petu koncertnu sezonu posvetiti isključivo flauti. Slaveći na taj način prvih pet godina postojanja, koncertna sezona tematski je povezana s flautistima - skladateljima, čije se postojanje i kreativnost može pratiti kroz stoljeća. Zagrebački ansambl flauta diljem svijeta priznat je kao perspektivni ansambl, a pozivi za suradnju i izvođenje novih djela sve su češći
U velikoj Gradskoj vijećnici Grada Ogulina održan je sastanak kojeg je inicirao gradonačelnik Dalibor Domitrović i direktorica turističke zajednice Sonja Draškovič. Tema sastanka bila je jezero Sabljaci i kako mu možemo vratiti stari sjaj. Sastanku su prisustvovali zamjenici gradonačelnika Ivana Sakopek Šumonja i Daniel Vukelja, direktor Stambeno komunalnog gospodarstva Ivica Salopek, direktor Hidroelektrane Gojak Milan Sabljak, predstavnici ribolovnog društva, lovačkih društava te mnogobrojni iznajmljivači koji oko jezera Sabljaci pružaju uslugu iznajmljivanja svojih prostora za turiste.
Pozdravivši sve nazočne gradonačelnik je iznio razloge ovog sastanka:Jezero Sabljaci izgrađeno je 1958 godine, a brana je puštena u rad godinu kasnije. Već desetljećima je jedan od najprimamljivijih mamaca turističke ponude Ogulina i želja je svih da ponudu jezera oplemenimo novim sadržajima za dobrobit turizma i gospodarstva Ogulina. Direktorica Turističkog ureda Ogulin, Sonja Drašković okupila je sve koji na bilo koji način mogu pomoći da se jezeru vrati sjaj koji je nekad imalo kad su na njemu mnogobrojni tražili osvježenje u vrućim ljetnim mjesecima, a vikendom se je tražilo mjesto za ručnik više. U nastavku je nadodala:
Jezero Sabljaci može biti kotač zamašnjak razvoja turizma u Ogulinu te mu je potrebna ugostiteljska i smještajna ponuda. Nakon što je izgorio restoran na Sabljacima bivše vodstvo grada nas je uvjeravalo da je pronađen novi investitor koji će restoranu vratiti stari sjaj. Nažalost, sve je ostalo na obećanjima bez konkretne realizacije .Na sastanku s gradonačelnikom pojavio se je novi potencijalni investitor s Krka Josip Polonio. O svojim namjerama izgradnje je rekao.Direktor Hidroelektrane Gojak Milan sabljak izrazio je zadovoljstvo sastankom, napomenuvši da će učiniti sve kako bi jezero Sabljaci doista bilo ogulinska ljepotica koja može privlačiti mnogobrojne turiste.U nastavku je nadodao:U raspravi su sudjelovali iznajmljivači, ribolovci te lovci koji su u konačnici zaključili da je sastankom gradonačelnika napravljen veliki iskorak kojim će jezero u skorije vrijeme dobiti na turističkoj ponudi Ogulina i Hrvatske mjesto koje mu i pripada.
Petak, 07 Srpanj 2017

Folklorna poslastica u Ogulinu

U Karlovačkoj županiji gostuju mnogobrojna Folklorna društva iz raznih krajeva svijeta koji sudjeluju na 20. Međunarodnoj smotri folklora. Sudionici smotre obilaze sve gradove županije, a u petak,7.srpnja nastupit će u Ogulinu. Program započinje u 20:30 sati u Frankopanskom kaštelu, a publici će se predstaviti folklorne skupine iz Bugarske, Tajvana, Rumunjske, Sjevernog Cipra ,Španjolske i Burundija.
Na dosadašnjih 19 festivala u 15 gradova nastupilo je 97 ansambala iz čak 50 zemalja. U tim nastupima u kojima je svake godina uživalo i više od po 20 tisuća gledatelja, sudjelovalo je ukupno 3.200 sudionika, a ovogodišnji 20. Festival je osim po broju folklornih grupa i najbrojniji, s više do 180 sudionika. Tijekom svih ovih godina godina kvaliteta svih ansambala, kao i ozbiljnost organizacije MFF-a kontinuirano su se razvijale i nema sumnje da je ovaj Festival prepoznat na međunarodnoj sceni kao onaj na kojem svi žele pokazati svoje folklorno umijeće
U Gradskoj vijećnici Grada Karlovca u četvrtak, 6. srpnja 2017 održana je pod predsjedanjem predsjednika Ivana Vučića 2.sjednica Županijske skupštine. Sjednica je počela aktualnim satom i pitanjima o Šušnjarovom slapu na Mrežnici, školskim odborima, sudjelovanju župana na sastancima s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, te o osobnim asistentima u školama. Helenu Stojković iz Živog zida zanimalo je kakva je situacija s procedurom oko natječaja za osobne asistente i hoće li sve biti gotovo do početka nove školske godine. Na pitanje je odgovorila zamjenica župana Vesna Hajsan-Dolinar.
- U ovom trenutku imamo 69 korisnika u 18 škola za koje će Karlovačka županija zajedno s Europskim socijalnim fondom izdvojiti 2.196.183 kuna. U tijeku je potpisivanje sporazuma sa školama i predviđa se da bi Europski socijalni fond do kraja srpnja ili početka kolovoza mogao zaključiti ugovore s korisnicima. Doista više ništa ne ovisi o Karlovačkoj županiji, koja je zajedno sa osamnaest škola i 69 korisnika, odradila ono što je bilo potrebno napraviti u prvoj fazi. Ponavljam čvrsto vjerujem da će asistenti u nastavi biti riješeni do početka školske godine i da će asistenti raditi svoj posao od prvog dana nastave, rekla je Vesna Hajsan Dolinar.
Nakon aktualnog sata imenovani su članovi stalnih radnih tijela Županijske skupštine , školskih odborara osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Karlovačka županija te Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.
Više od 30 minuta raspravljalo se je o izboru novog ravnatelja ŽUC-a, Stjepana Turkovića. Hrvoje Hoffman (Živi zid) ustvrdio je da je ovo još jedno u nizu rotiranja i da “imamo teflonske ravnatelje”. Spomenuo je što se u medijima navodilo o Turkoviću, a Jeliću, koji je ocijenio da su to informacije iz druge ruke i da u novinarskim tekstovima ima istina, poluistina i neistina, replicirao: Jasno da su to informacije iz druge ruke, ali postoje određena pravila novinraske struke. Ako nekome nešto smeta, može tužiti; ako je istina, onda se drži po strani.
Čelnik SDP-a Ivan Vuković prigovorio je da vijećnici nisu ništa znali o proceduri izbora, nakon čega mu je župan Jelić odgovorio da je imenovanje Turkovića išlo po natječaju , te da je odabran najkvalitetniji kandidat. Dosadašnji ravnatelj ŽUC-a Boris Kozjan ne ide nigdje, ostaje u istoj tvrtki jer se približava mirovini. Ostat će na savjetničkom mjestu i sva svoja znanja prenositi novom ravnatelju Turkoviću. Na kraju je s 25 glasova za, deset protiv i jednim suzdržanim, razriješen dužnosti Boris Kozjan kojem je istekao mandat, a novi ravnatelj je Stjepan Turković.
U sklopu Frankopanskih ljetnih večeri koncert klapske pjesme u Frankopanskom kaštelu održali su članovi vokalnog ansambla KUD-a Klek i Vokalne grupe Karlovčanke. Nazočna publika uživala je uz najljepše dalmatinske pjesme koje su u ljetnoj večeri prisutnima dale dašak osvježenja.
Frankopanske ljetne večeri nastavljaju se  petak, kada će naš grad posjetiti sudionici Međunarodnog festivala  folklora.

Više o nadolazećoj međunarodnoj folklornoj smotri saznali smo od v.d. ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Ogulin, Nikoline Luketić Delija:

Najmlađi folkloraši KUD-a Klek iz Ogulina proteklog vikenda pjesmama i plesovima našeg kraja nastupili su na tradicionalnoj folklornoj manifestaciji „Đakovački vezovi“.Svoje dojmove za Radio Ogulin iznijela je umjetnička voditeljica KUD-a Klek, Nikolina Luketić Delija:Dašak klapske pisme večeras će nam u sklopu manifestacije „Frankopanske ljetne večeri“ donijeti vokalni ansambl KUD-a Klek i vokalna grupa Karlovčanke. Oni će održati koncert u Frankopanskom kaštelu, a izvest će moderne pjesme poznatih hrvatskih skladatelja današnjice. Koncert započinje u 20:30 sati pod nazivom „Ne diraj moju ljubav“.Pozivnicu za koncert svim slušateljima uputila je Nikolina Luketić Delija:

Skromnost, poniznost i jednostavnost su vrline na koje smo pomalo zaboravili,ali na koje su nas ovih dana podsjetili mladi vatrogasci DVD-a Oštarije Luka Božičević i Gordan Badanjak. Naime, ovaj hrabri dvojac je 18.lipnja na plaži u Pakoštanima spasio stranog državljana koji se je utapao. Misleći da čovjek roni u prvi mah nisu reagirali, međutim nakon minute postao im je sumnjiv. Pogledavši ga izbliza utvrdili su da mu treba pomoć te su počeli reagirati u najkraćem mogućem roku. Izvlačeći ga iz mora na obalu utvrdili su da je u teškom stanju, ali su ga reanimacijom uspjeli vratiti u život. Nisu odustajali s reanimacijom do dolaska hitne koja ga je preuzela i odvezla do bolnice u Zadru.
Povodom ovog iznimnog ljudskog čina Luku Božičevića i Gordana Badanjka u svom uredu primio je gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović sa zamjenicima Ivanom Salopek Šumonjom i Danielom Vukeljom kako bi im odao dužno poštovanje i uručio im priznanje Grada Ogulina .Mladi vatrogasci o svom herojskom činu za koji smatraju da je uobičajena ljudska gesta iskazali su zahvalnost gradonačelniku opisavši mu sam tijek spašavanja.Gradonačelnik Dalibor Domitrović po završetku prijema za Luku Božičevića i Gordana Badanjka iskazao je zadovoljstvo što je mogao ugostiti ove mlade momke kojima će dodatnu zahvalnost iskazati tako što će ih nominirati za nagradu „Ponos Hrvatske“.
Ponedjeljak, 03 Srpanj 2017

Gradsko vijeće o Odborima i Komisijama

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Stipetić za 3.srpnja 2017 sazvao je 2. sjednicu Gradskog vijeća s 15 točaka dnevnog reda.
Sjednica će započeti aktualnim satom, a nastavit će se izborom mnogobrojnih komisija i odbora. Na sjednici će među ostalima biti imenovani članovi Odbora za financije i gradski proračun, Odbora za gospodarski razvoj Grada, Odbora za društvene djelatnosti, Odbora za graditeljstvo i prostorni razvoj Grada, Komisije za imenovane ulica i trgova, Odbora za promet i veze, Odbora za zdravstvo, Odbora za umirovljenike i mnogi drugi. Gradski vijećnici će na današnjoj sjednici donijeti Odluku o osnivanju i imenovanju Gradskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda te osnivanju i imenovanju Komisije za privremeno korištene stanova Grada Ogulina.
Sjednica započinje od 17.00 sati uz prijenos na Radio Ogulinu.
Stranica 1 od 7