Dubravko Dragičević

Dubravko Dragičević

Gradski odbor SDP-a Ogulin je u petak, 24. ožujka 2017. godine, na prijedlog i uz obrazloženje Dalibora Domitrovića, kandidata za gradonačelnika grada Ogulina, jednoglasno potvrdio kandidate za njegove zamjenike, a to su Ivana Salopek Šumonja i Daniel Vukelja.

Ivana Salopek Šumonja nije članica SDP-a niti bilo koje druge stranke. Rođena je 22. svibnja 1978. godine u Ogulinu. Osnovnu školu je pohađala u Josipdolu. Gimnaziju u Ogulinu je završila 1997. godine. Studirala je pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (1997. - 2002.), na kojem je i diplomirala 2002. godine i time stekla sveučilišno zvanje diplomiranog pravnika, koje je temeljem postojećih propisa prevedeno u magistar prava. Nakon odrađenog vježbeničkog staža u odvjetničkom uredu i položenog pravosudnog ispita, upisala se u Imenik odvjetnika 2005. godine, od kada obavlja posao odvjetnice, trenutno u Zajedničkom odvjetničkom uredu Đurđa Lipošćak i Ivana Salopek Šumonja u Ogulinu. Udana je, majka jednog djeteta. Dužnost zamjenice gradonačelnika će obavljati volonterski.

Daniel Vukelja je član SDP-a od veljače 2012. godine, potpredsjednik je SDP-a Ogulin, gradski vijećnik i član Odbora za financije. Ogulinskoj javnosti je poznat, obzirom da je dulje vrijeme aktivan u politici. Funkciju dogradonačelnika će obnašati profesionalno.

Nakon predstavljanja i potvrđivanja kandidata ostatak sjednice je protekao u raspravi o Programu rada za naredni mandat.
Savjet mladih Ogulina organizirao je  predavanje na temu „Zašto alkohol nije fora“. O problemu alkohola govorili su doktor Igor Salopek, policijski službenik za maloljetničku delikvenciju Marijan Turković te psihologinja Ines Galetić Žagar.
Alkohol je najčešće prva ovisnost s kojom se mladi susreću, nerijetko se ne zaustavljajući samo na njemu. Hrvatska se, s oko 240 000 alkoholičara, od kojih se svega 3% liječi, nalazi u samom vrhu europskih država po konzumiranju alkohola. Trend konzumacije alkohola u populaciji mladih stalno je u porastu, što zabrinjava i traži pozornost cijele društvene zajednice, prije svega u prevenciji ovog nemilog fenomena.
Zdravstvene nuspojave konzumacije alkohola očituju se u smetnji ravnoteže, oštećenju perifernih živaca, gubitku osjeta, smetnji vida, probavnog sustava, karijes, parodontozu, alkoholnu kardiomiopatiju, promjene na nosu i obrazima poznate kao "facies aethylica", spolnu disfunkciju i smanjenje fertilne sposobnosti u muškaraca, te postupno kognitivno propadanje. Mlada osoba koja ima problema s alkoholom nerijetko je razdražljiva, nervozna, grubog, nestrpljivog reagiranja - što s vremenom vodi do narušavanja odnosa u obitelji i među prijateljima. Skloni su neobjašnjivim promjenama raspoloženja, tuzi i bezvoljnosti, koju onda dodatno "liječe" alkoholom, stvarajući zatvoreni krug alkoholizma i tako česte prateće depresije.
Obitelj je svakako ishodišna točka, no problem je svojom veličinom i kompleksnošću odavno postao problem šire društvene zajednice. Stoga je uz nastojanje održavanja zdravih odnosa u obitelji, komunikacije i obiteljske podrške, svakako bitno omogućiti kvalitetnije provođenje slobodnog vremena, u kojima će biti više atraktivnih i korisnih sadržaja za mlade, ne zaboravljajući pritom kako sama zabrana nije dovoljna i može biti i kontraproduktivna. Potrebno je osigurati i rad s obiteljima putem obiteljskih savjetovališta, poticati razvoj programa prevencije i edukacije u školama, preispitati načine medijskog oglašavanja alkohola. Treba pokušati na pozitivan način okupirati i privući pozornost adolescenata, zadovoljiti njihovu znatiželju, interese i razvojne potrebe, omogućivši im tako da sami donose pravilne odluke i izbore.
Četvrtak, 23 Ožujak 2017 15:35

Vesele žene Hrvatske

Povodom Svjetskog dana kazališta POU Ogulin vas poziva na hit komediju „VESELE ŽENE HRVATSKE“.Izvedba komedija održat će se u nedjelju,26 ožujka s početkom u 19:30 u konferencijskoj dvorani POU Ogulin.U glavnim ulogama igraju Matija Prskalo i Jadranka Elezović.

U predstavi pratimo pet situacija, dva grada, jedno selo, deset žena, a samo dvije glumice! Iza naslova koji podsjeća na naslov glasovite Shakespearske komedije, krije se domaći humor scenarista Matka Elezovića. U svom novom komadu pokazuje kratke inserte iz svakodnevnog života pet žena iz naših krajeva. To su čistačice sa Zrinjevca, majke ne baš sjajnih učenika, vlajne koje muče generacijske razmirice, dubrovkinje čiji su sinovi objavili vjeridbu i starice što se spremaju na estetsku operaciju. One su lucidne, hrabre, lukavo snalažljive i naravno iznimno duhovite!

Cijena ulaznice iznosi 25 kuna ,a možete ju nabaviti u Zavičajnom muzeju ogulin.
Utorak, 21 Ožujak 2017 11:40

Pružimo im potporu!!

Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD). Datum je bio izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma i podjednako se rabi sa sinonimom Down sindrom, piše znanostblog.com.

Svjetskim danom syndroma Down (WDSD) prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta će se pridružiti ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se današnji datum obilježava u cijelom svijetu. Ciljevi obilježavanja ovog dana su buđenje svijesti i razumijevanja te međunarodna podrška kako bi se poštovala prava ljudi sa DS-om i poboljšao njihov položaj, a samim tim i kvaliteta života, kao i promoviranje svijesti i razumijevanje Down sindroma uz mobiliziranje podrške i priznavanja, dostojanstva, prava i dobrobiti za osobe sa Down sindromom. Prosječno se jedno od 650 novorođene djece rađa s Downovim sindromom. Taj poremećaj sprječava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta. Down sindrom smatra se jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem postoji višak jednog ili dijela jednog kromosoma što uzrokuje različite probleme u psihofizičkom razvoju djeteta. Bez obzira koliki je postotak oboljenja ili poremećaja prisutno, ova djeca i mladi trebaju posebnu pažnju, tijekom odrastanja različite medicinske i rehabilitacijske postupke te posebne metode učenja. Ovaj poremećaj je vrlo kompleksan te zahtijeva veliku angažiranost cijele obitelji oboljelog djeteta.

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom da se integriraju u naše društvo, da im se osigura mjesto u vrtiću i školi, posao. Zašto danas nositi rasparene šarene čarape? Zato da se priča o problemima osoba s Down sindromom. Kada vas upitaju: zašto nosiš šarene (različite) čarape? Progovorit ćete o problemima osoba s Downom i pokazati podršku.
Utorak, 21 Ožujak 2017 11:38

Svjetski dan pjesništva

Na prvi dan proljeća i rođendan hrvatskoga pjesnika Ivana Gorana Kovačića obilježavamo i Svjetski dan pjesništva. Od 1964. godine u spomen na velikog pjesnika, Ivana Gorana Kovačića, svake se godine na dan njegovog rođenja, u njegovom rodnom Lukovdolu održava pjesnička manifestacija - Goranovo proljeće.
World Poetry Day UNESCO je proglasio 21. ožujka 1999. godine s ciljem pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom svijeta. Istaknuto je da treba odavati i poticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima.
Slavljenje poezije seže još u daleku prošlost. U drugom se obliku taj dan slavi još od 1505. godine. Naizmjenično se slavio u listopadu i studenom, najčešće 15. listopada na rođendan poznatog rimskog pjesnika Vergilija. Poeziju je ponekad teško definirati. Poznati francuski pjesnik, Jacques Prévert, poeziju je opisao rekavši: „Poezija je ono što se sanja, ono što se zamišlja, ono što se želi, i ono što se često dogodi. Poezija, to je stvarnije i korisnije ime života.“
Razne se teme provlače kroz pjesništvo – ljubav, smrt, domoljublje, djetinjstvo.
Utorak, 21 Ožujak 2017 11:33

Socijalni radnici i udomitelji zajedno

Udruga socijalnih radnika Karlovca i Karlovačke županije obilježila je u Ogulinu Dan socijalnih radnika.
U svečanoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta bilo je riječi o sustavu socijalne skrbi, uzazovima i problemima udomiteljstva, iskustvima korisnika i udomitelja, edukacijama za udomitelje te suradnji institucija i udomitelja u brizi za korisnike. Obilježavanju Dana socijalnih radnika „Socijalni radnici i udomitelji zajedno“ potporu suorganizacijom dali su Centar za socijalnu skrb Ogulin i Karlovac, Centar za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor, Dom za odgoj djece i mladih Karlovac, Pučko otvoreno učilište Ogulin te udomiteljske obitelji.
MOST je jučer i službeno objavio ime svog kandidata za gradonačelnika Karlovca, a kao što se i nagađalo, to će biti Davorin Andrijašević. Na predstavljanju su između ostaloga kao gosti nazočili i kolege iz Ogulina Miro Grubišić i Dalibor Kovačić koji su kolegi dali maksimalnu potporu. Andrijašević je odmah krenuo i s kampanjom, te djelomično prezentirao izborni program MOST-a u Karlovcu. Okosnica njegova programa jest  zapošljavanje u gradskim tvrtkama preko javnih natječaja. Davorin Andrijašević  zalaže se za kidanje nadzornih odbora koji su nepotrebni i skupi. Ako dobiju vlast, u MOST-u planiraju i reorganizaciju gradskih tvrtki, te osnivanje holdinga.
U četvrtak 09.03 2017 godine Predsjedništvo HNS Karlovačke županije donijelo je odluku da su kandidati za dožupane Karlovačke županije Darko Puškarić iz Ogulina ,te Branko Jakšić iz Ozlja.
Za Radio Ogulin kandidatkinja za županicu Marina Novaković Matanić pobliže nas je upoznala sa zamjenicima na predstojećim lokalnim izborima za čelno mjesto Karlovačke županije.Zanimalo nas je zbog čega u kadrovskoj križaljci nema mjesta za gradskog vijećnika u Ogulinu, Darka Vukelića:

Srijeda, 15 Ožujak 2017 11:39

1000 dana ljeta

Nakon što je njegova prva knjiga “1000 dana proljeća” polučila ogroman uspjeh u Hrvatskoj, a koju je Tomislav Perko već predstavio u knjižnici Ogulin, u utorak 14. ožujka 2017 predstavio je i svoju drugu knjigu “1000 dana ljeta” .
Uz nikad ispričane priče sa svojih mnogobrojnih putovanja, okupljenim posjetiteljima ispričao je kako je to putovati svijetom gotovo besplatno. Uz to progovorio je i o izazovima s kojima se hrvao svih ovih godina, te kako je svoju strast za putovanjima uspio pretvoriti u karijeru.
Tomislav Perko inspirativno i duhovito govorio je o svome hrabrom putu od studentskih dana preko couchsurfinga, autostopiranja, volontiranja, homeexchangea i ostalim alternativnim načinima putovanja i življenja.
Nova knjiga-nova avantura u kojoj govori o svom najvećem putovanju, onome oko svijeta za vrijeme kojeg je gotovo tisuću dana putovao i slijedio ljeto, s budžetom od samo deset dolara na dan do gostovanja na TED talku u Berlinu.
Tomislav Perko za slušatelje Radio Ogulina, putnike i one koji će to tek postati imao je savjet:Razgovor s putopiscem Tomislavom Perkom poslušajte u programu našeg radija u subotu, 25. ožujka u emisiji „Osvajači koordinata“.
Čelni ljudi gradske organizacije SDP-a Ogulin na konferenciji za novinare koja je održana u petak,10.ožujka oglasili su se O AFERI PUČKO.
U uvodnom izlaganju  predsjednik SDP-a Ogulin Ivan Vuković pojašnjava razloge konferencije riječima „“Nedavni slučaj Gradskog vijećnika „mamitelja“, ostavio je bez  riječi i bez komentara predsjednika Gradskog vijeća Milana Sabljaka. Niti ostavke vijećnika, niti riječi o tome predsjednika Gradskog vijeća. Najnovija afera oko Pučkog učilišta, otvara pregršt pitanja. Nas zanima kako je moguće da je Pučko otvoreno učilište moglo imati istovremeno dva Statuta.? Znamo da Upravno vijeće ima i pravnika, to je Vjekoslav Bitunjac i znamo da je u vrijeme donošenja Statuta, Upravno vijeće Pučkog otvorenog učilišta vodio Milan Hudurović, također pravnik“ U nastavku izlaganja je dodao kako se sad Milan Sabljak od svega “pere”. Stoga se pita tko bi onda trebao biti odgovoran i tko što treba učiniti da se ovakvi propusti i šlamperaji prestanu događati? Ravnateljicu se isti dan dopodne, razrješuje radi „ nejasnoća u dokumentaciji“, a poslije podne imenuje kao v.d., vršiteljica dužnosti. I to je najobičniji šlamperaj. Takva odluka trebala bi ići na usvajanje Gradskom vijeću“.
Ivan Vuković u nastavku konferencije podsjeća da se iz gradskog proračuna izdvajaju milijuni za obnovu Pučkog otvorenog učilišta, te da se gradonačelnik voli dičiti kako gradska uprava vodi brigu i pomaže svoja poduzeća i ustanove. Sada i on šuti. Ni njegova tri pomoćnika ne vide kako im se bezakonje događa pred očima. Ivan Vuković pita odgovorne : „Ako je ravnateljica razriješena dužnosti jer nije zadovoljavala uvijete, da li se ta činjenica odnosi i na Ugovore i Odluke koje je potpisivala i donosila?Svoj stav oko novonastale situacije i izlaz iz nje na konferenciji je izrekao Dalibor Domitrović, gradski viječnik SDP-a i kandidat za gradonačelnika:

Stranica 1 od 3