Dubravko Dragičević

Dubravko Dragičević

U poluvremenu utakmice Hrvatska - Crna Gora u Spaladium Areni održano je proglašenje najboljih rukometnih lica naše zemlje za 2017. godini. Prema glasovima novinara u izboru Sportskih novosti najboljim rukometašem proglašen je prvi put u karijeri - Luka Cindrić.

- Sezona iz snova, mislim da sam napravio veliku stvar - rekao je Cindrić na proglašenju.

Luka je u završnici priprema s Hrvatskom rukometnom reprezentacijom u Splitu,a prva utakmica ga očekuje u petak ,12 siječnja protiv Srbije.Luku će u Spaladium Areni bodriti veliki broj navijača iz Ogulina koji dolaze autobusom.

Uz ovu sjajnu nagradu Luka Cindrić konkurira u još jednom izboru za najboljeg rukometaša svijeta. Srednji vanjski hrvatske reprezentacije apsolutno je zaslužio ulazak u ovaj izbor. Cindrić je ove godine osvojio naslov europskog prvaka s Vardarom. Zahvaljujući njegovom pogotku u polufinalu u zadnjim sekundama utakmice protiv Barcelone makedonski klub plasirao se u finale gdje su svladali PSG. European Handball Federation(EHF) ponudila je na izbor rukometaše : Sander Sagosen, Julen Aquinagalde, Momir Ilić, Gonzalo Perez de Vargas, Ludvig Hallback, Mate Lekai, Arpad Šterbik i Luka Cindrić. Glasovanje je otvoreno do 7 siječnja, a svoj glas možete dati na ovome linku.
Petak, 05 Siječanj 2018

Natječaji za udruge

Kako saznajemo iz gradske uprave, objavljene su informacije vezane uz natječaje za udruge koje Grad Ogulin raspisuje svake godine. Na zahtjev sportskih udruga ove godine natječaji su raspisani ranije kako bi udruge ranije sklopile ugovore, lakše planirale aktivnosti pa tako i prije dobile dodijeljena sredstva. Sportska zajednica grada Ogulina tako je na svojoj internet stranici objavila javni poziv sportskim udrugama da dostave svoje programe koje namjeravaju kandidirati za financiranje iz gradskog proračuna za 2018. godinu. Svi dokumenti i potrebni obrasci za natječaj za uduge, objavljeni na službenoj stranici Grada.
Gradsko vijeće Grada Ogulina je prošle godine na sjednici održanoj 18. prosinca donijelo Proračun za ovu 2018. godinu. On iznosi 57,6 milijuna kuna i veći je za 17,5 milijuna kuna ili za 44% u odnosu na prethodnu godinu kad je iznosio 40,1 milijuna kuna. Razlozi ovog velikog povećanja proračuna su priljev sredstava od prodaje zemljišta i sredstava za fiskalno izravnanje.
Naime, na istoj sjednici je Gradsko vijeće Grada Ogulina jednoglasno donijelo Odluku kojom se trgovačkom društvu BJELIN omogućuje kupnja nekretnina u poduzetničkoj zoni u Ogulinu, a već nekoliko dana nakon toga su predsjednik Uprave ove tvrtke Stjepan Vojinić i gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović potpisali ugovor o otkupu 22 hektara, odnosno 220.000 m² zemljišta. Temeljem tog ugovora tvrtka će u gradski proračun uplatiti 13,4 milijuna kuna, a nakon što zaposle 50 djelatnika Grad Ogulin će im, sukladno mjeri poticanja investicija, vratiti 11,7 milijuna kuna.
Što se proračunskih rashoda tiče, njihov veći dio je unaprijed zadan. Zadani rashodi uključuju troškove gradske uprave i proračunskih korisnika, troškove održavanja komunalne infrastrukture, sredstva namijenjena za sport, kulturu, socijalu, vatrogastvo, predškolski odgoj i druge obveze u nadležnosti gradova. Preostala sredstva kojima se može slobodno raspolagati su usmjerena na razvoj gospodarstva i stvaranje radnih mjesta, jer samo razvojan proračun može biti održiv i samo takav proračun može Ogulin izvući iz začaranog krug smanjenja prihoda i odlaska stanovnika.
Sredstva namijenjena razvoju gospodarstva povećana su sa 1,9 milijuna kuna u 2017. godini na 3,5 milijuna kuna u 2018. godini. Povećanje ovih sredstava u najvećoj mjeri se odnosi na razvoj infrastrukture u poduzetničkoj zoni i sredstva namijenjena poslovanju tvrtke Poduzetnička zona ali i sredstva namijenjena programu poticanja poduzetništva koja su također znatno povećana.
Uz to, pri raspodjeli sredstava namijenjenih izgradnji komunalne infrastrukture prioritet su imali projekti koji su u funkciji razvoja gospodarstva. To su konkretno izgradnja i rekonstrukcija prometnica kojima se omogućuje pristup poduzetničkim zonama. Uz njih su proračunom predviđena četiri projekta koja bi se financirala iz fondova EU, a to su rekreativni put duž obale jezera Sabljaci, uređenje planinarske šetnice do Kleka, rekonstrukcija ceste do kampa Jelenić te energetska obnova velike gradske sportske dvorane.
Od važnijih projekata svakako se mora spomenuti sanacija odlagališta Sodol, vrijedna 10 milijuna kuna koja se u 75% iznosu namjerava sufinancirati sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Prilikom izrade Proračuna putem medija smo uputili poziv na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću. Time smo u izradu proračuna željeli uključiti građane, povećati njihovo povjerenje u gradsku upravu te efikasnije trošiti proračunska sredstava. U izradi proračuna sudjelovala je i opozicija, ne samo kroz raspravu u Gradskom vijeću, nego i putem tri amandmana koje su dostavili, od kojih je jedan usvojen.
Kao bi povećali transparentnost Grada i ostalih subjekata koji se financiraju iz gradskog proračuna i građanima olakšati pristup informacijama o gradskom proračunu, u izradi je proračunski vodič za građane. Vodič će biti gotov za desetak dana, a kako će informacije biti prezentirane može se vidjeti na priloženim fotografijama. Svi dokumenti vezani uz proračun kao i vodič za građane bit će objavljeni na stranici grada (www.ogulin.hr).
Što se rebalansa proračuna za 2017. godinu tiče i rezova koje je bilo nužno provesti kako bi se pokrio manjak općih prihoda u iznosu većem od 3 milijuna kuna, iako još uvijek svi podaci nisu obrađeni može se reći da su ciljevi u smislu rezova koji su zadani proračunskim korisnicima ispunjeni te da prema trenutnom stanju novog rebalansa ovog proračuna ne bi trebalo biti.
Utorak, 02 Siječanj 2018

Veselo u 2018!

Doček Nove godine održan je na Trgu kod golubice, a u Novu godinu uveli su nas ogulinski bendovi Partyano i Speen.
Glazbeni program je počeo oko 22 sata,a kako bi sve prošlo u veselom raspoloženju pobrinuli su se brojni partneri dočeka koji su za tu prigodu osigurali nagrade za najsretnije posjetitelje. Bilo je tu svega, od večera, sauna za dvojem do putovanja u Toskanu za dvije osobe u organizaciji putničke agencije Klek. Voditelj programa Dubravko Dragičević je bacao teniske loptice u publiku kao najavu Državnog prvenstva Hrvatske u tenisu, koje se sljedeći vikend počinje održavati u Ogulinu.
Doček je organiziran pod visokim pokroviteljstvom Grada Ogulina, te je tako sve uzvanike u ponoć pozdravio gradonačelnik Dalibor Domitrović, sa zamjenicima Ivanom Salopek Šumonja i Danielom Vukeljom, te saborski zastupnik Tomislav Lipošćak.
Prvi put je ove godine organiziran i doček Nove godine za najmanje Ogulince na kojem nije manjkalo smijeha, zabave, veselja, pjesme i plesa. Uz 12-godišnjeg voditelja Dražena Grgurića iščekivanje su svojim nastupom uveličale pobjednice Jagora, prvog ogulinskog dječjeg festivala, Dora Kurelac i Natalli Zorkić, u pratnji Jagor benda, na čelu s Danijelom Vučićem. Nastupile su i ogulinske mažoretkinje, a u podne je ovaj spektakl kulminirao vatrometom konfeta. Za sve prisutne je organizirana i tombola, a nakon vatrometa svi su se zasladili tortom hotela Frankopan.
Prvog dana nove godine održano je jubilarno, peto novogodišnje kupanje na Sabljacima. Kupanje je ove godine bilo nešto ugodnije jer je temperatura zraka bila 11 Celzijevh stupnjeva, a temperatura vode 6. U vodu su hrabro skočili Zvonko Ranogajec, Željko Stipetić, Zvonko Lipošćak, Ljerko Žanić, Dalibor Kovačić, Marinko Puškarić, Dario Matijašić, Mate Sertić i Zdravko Prša. Za sve posjetitelje je pripremljen čaj i kuhano vino, a tu je bila i prodaja domaćih proizvoda.
Četvrtak, 21 Prosinac 2017

Potpisan ugovor vrijedan milijardu kuna

Gradsko vijeće donijelo je u ponedjeljak Odluku kojom se trgovačkom društvu BJELIN omogućuje kupnja nekretnina u Poduzetničkoj zoni u Ogulinu, a već je potpisan ugovor između Grada Ogulina i tvrtke Bjelin, koja će u Poduzetničkoj zoni realizirati milijardu kuna vrijedan posao.
U uvodnoj riječi, prilikom potpisivanja sporazuma, nazočne je pozdravio direktor Poduzetničke zone Mladen Stipetić, koji je tom prilikom naglasio:Gradonačelnik Grada Ogulina Dalibor Domitrović, ima velikog razloga za zadovoljstvo, što nije krio:Stjepan Vojinić, direktor i član Uprave Bjelina, tvrtke koja je u vlasništvu „kralja laminata“ Darka Pervana, podsjetio je da će već na proljeće započeti s realizacijom projekta u okviru kojega će na području Ogulina uložiti milijardu kuna. Riječ je o radovima na realizaciji projekta koji je nazvan „Ogulin 2“, a Stjepan Vojinić je, među ostalim, naglasio:Potpisivanju ugovora nazočili su zamjenici gradonačelnika Daniel Vukelja i Ivana Salopek Šumonja, te predsjednik Gradskog vijeća Željko Stipetić.
Srijeda, 20 Prosinac 2017

Ispraćaj stare i za djecu i odrasle

Grad Ogulin vas poziva na doček Nove 2018.godine koji će se organizirati na Trgu kod golubice uz nastup grupe Speen i PARTYano uz popratni gastronomski sadržaj. Program dočeka Nove godine započet će u 22 sata. Točno u ponoć novogodišnju čestitku sugrađanima i njihovim gostima uputit će Dalibor Domitrović, gradonačelnik Ogulina, uz pjesmu svih izvođača okupljenih na pozornici. Ulazak u Novu 2018.godinu označit će vatromet konfeta nakon čega slijedi zajednička zdravica i zabava do kasno u noć. Uz Grad Ogulin, organizaciju dočeka preuzela je Turistička zajednica na čelu s direktoricom Sonjom Drašković.
Da radost ispraćaja stare godine bude na vrhuncu, te da se zabave svi ,organizatori uz potporu Društva Naša djeca Ogulin i predsjednice Ljiljane Kaurić organiziraju doček Nove godine za najmlađe, točno u podne. Program će započeti u 11.00 sati prigodnim programom, nastupom grupe Jagor, tombolom, plesom mažoretkinja, slavljeničkom tortom te zabavom i pjesmom do poslijepodnevnih sati. Ovo je prvi Dječji doček Nove godine i pozivaju se svi roditelji da se uz djecu zabave i pripreme za onaj glavni koji nas očekuje u ponoć.
Mnogi Ogulinci noćas nisu mirno spavali, međutim sve je ovog puta prošlo dobro. S obzirom da je sinoć bio zabilježen porast vodostaja rijeke Dobre na mjernom mjestu Turkovići, odmah se u večernjim satima sastao Stožer za zaštisu i spašavanje, jer se željelo  na vrijeme dogovoriti o svim pojedinostima u slučaju poplave.  Na sastanku su i ovog puta bili predstavnici  grada na čelu s gradonačelnikom Daliborom Domitrovićem, te predstavnici Hrvatskih voda Davorin Pliha  i Biljana Željeznjak. U Ogulinu je bioi Martin Barić iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje Karlovac.

Operativni centar bio je u prostorijama HGSS-a stanice Ogulin, a na terenu policija i sve ostale žurne službe.

Po završetku sjednice, u 21,45 minuta zatvorena je državna cesta D 42 u središtu Ogulina, iza Frankopanskog kaštela, jer se voda ipak izlila. Na sreću, nije dalje rasla. Vodostaj Dobre na mjernoj postaji Turkovići, od 01 sat jutros, ima trend opadanja, pa  je jutros u 9 sati izmjereno  235  cm.

Jutros se sastao i Stožer za zaštitu i spašavanje, koji je tijekom noći pratio situaciju, te ističu da je bilo nekoliko intervencija na postavljanju vreća s pijsekom, oko dvije kuće u Zagradu. Intervenirali su vatrogasci na  izvlačenju automobila iz vode, iza Frankopanske kule.

Davorin Pliha iz Hrvatskih voda, na sjednici Stožera je naglasio da je vodostaj u Đulinom ponoru  nizak, te se ne mogu  izvlačiti naplavine. Ima ih jako malo,  pa nema ni  potrebe. Kad se voda povuče, pristupit će se čišćenju rubnih dijelova.

Predsjednik Stožera  Željko Stipetić pohvalio je ovom prigodom sve službe, a  gradonačelnik Dalibor Domitrović uputio im je zahvalu. Nada se da će se u buduće što manje sastajati u ovakvim situacijama.
Četvrtak, 14 Prosinac 2017

Iskrice dobrote

Svake godine u tijeku "Adventa u Ogulinu"u našem se gradu provodi humanitarna akcija "Iskrice dobrote". Tom prilikom, u petak 22.12.  Djed Božićnjak sjest će  u svoje saonice koje će vući sobovi predvođeni Rudolfom, sa vilenjacima. Obići će preko 150 obitelji,  te uručiti  poklone djeci, čiji su roditelji slabijeg imovinskog stanja. Nezaboravni su to za trenuci jer im Djed Božićnjak  pokuca na vrata i razveseli ih. Poklone za njih daruju djeca i učenici naših škola, vrtića, učeničkog doma, ali i brojni trgovci.... Svake godine skupi se  obilje nove odjeće, igračaka, školskog pribora i higijenskih potrepština kako bi svi naši sugrađani božićne blagdane dočekali veseli i sretni....

Vjerujemo da će tako biti i ove godine... Zato pozivamo sve vas da se priključite akciji.  Kupite nešto za naše male sugrađane, te poklone dostavite u jednu od naših škola, vrtić ili u Učilište. Neka vaše iskrice dobrote budu vaš doprinos božićnom slavlju.
Četvrtak, 14 Prosinac 2017

Vodostaj pod kontrolom

Na inicijativu Hrvatskih voda u uredu gradonačelnika je održan preventivni sastanak vezano za mogući rast vodostaja rijeke Dobre. Obzirom na trenutne vremenske uvjete i prognozu za idućih nekoliko dana ne očekuju se veći problemi. Rast vodostaja rijeke Dobre na mjernoj postaje Turkovići se predviđa do najviše 260 centimetara. Za usporedbu, u rujnu, za vrijeme poplave, vodostaj na ovoj postaji je iznosio 338 centimetra.
 Sastanku su, uz gradonačelnika i predstavnike Hrvatskih voda, prisustvovali predstavnici Javne vatrogasne postrojbe i Gorske službe spašavanja. Gradske službe su stavljene u stanje pripravnosti, prati se vodostaj i vremenska prognoza, a u slučaju pogoršanja vremenskih uvjeta ili povećanja opasnosti od poplave javnost će o tome biti pravovremeno obaviještena.
Srijeda, 13 Prosinac 2017

Zahvala tvrtki „Bjelin“

Tvrtku “Bjelin” posjetili su  gradonačelnik Dalibor Domitrović i predsjednik Gradskog vijeća Željko Stipetić. Oni su ovom prigodom zahvalili  članu uprave Stjepanu Vojiniću  i generalnom direktoru Borisu Sobotiću, na darovanom parketu za tridesetak poplavljenih domaćinstava. Kako doznajemo, darovali su 1400 kvadrata parketa.
Bilo je riječi i  o novim ulaganjima i planovima za razvoj daljnje proizvodnje  u Poslovnoj zoni, gdje će Bjelin kupiti zemljište.
Stranica 1 od 17